Exponatul Lunii

Bustul Regelui Carol I, procedura restaurării

 

La Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, din structura Muzeului Municipiului București, vizitatorii pot admira o serie de lucrări ale sculptorului Frederic Storck executate în diferite materiale, de la gipsuri patinate la bronz, marmură, teracotă.

Una din aceste lucrări este bustul Regelui Carol I, lucrare ronde-bosse din gips patinat, supra dimensionat. Regele este înfățișat având o atitudine semeață, sobră, ușor încruntat și privind înainte. Este îmbrăcat în haină militară cu epoleți, peste care este pusă o manta cu guler mare ce îi acoperă doar umărul drept, iar pieptul îi este acoperit de medalii.

Această lucrare și-a găsit locul în expoziția permanentă a muzeului, ea trecând mai întâi printr-un complex proces de restaurare. Bustul se afla în depozitul muzeului într-o stare de conservare precară. În urma analizării sale s-a constatat că mai trecuse prin diferite alte procese de restaurare, ultimul consemnat fiind în anul 1994, cu intervenții făcute în zona capului și a mantalei. Lucrarea a fost depozitată, iar procesele de degradare au reînceput. Cercetările au mai relevat acumulări masive de praf ce au format o peliculă aderentă pe întreaga suprafață a lucrării, fisuri mai mari sau mai mici cu sau fără pierderi de material, mai ales în zonele de întâlnire ale materialului original cu cel folosit în intervențiile de restaurare anterioare. Au fost constatate spărturi ale modelajului cu pierderi de material nerecuperat.

După procesul minuțios de curățare, prin care s-a încercat recuperarea și păstrarea patinei originale, au ieșit la iveală eroziuni masive la nivelul patinei, cu pierderi semnificative a acesteia pe anumite zone, ceea ce a făcut ca refacerea ei să fie o altă etapă dificilă, dar frumoasă.

Refacerea cromatică a patinei, aducerea ei la nivelul celei originale, a avut loc după ce zonele cu fisuri și desprinderi au fost consolidate, chituite, iar în zonele pierdute ale modelajului s-au făcut reconstrucții volumetrice. Zonele în care au existat intervenții, reconstrucții volumetrice anterioare, au fost refăcute. Lucrarea a fost apoi vernisată cu un lac protector cu rol de uniformizare și protecție.

Bustul „Regele Carol I” și-a recăpătat astfel unitatea stilistică și frumusețea de odinioară și poate fi admirat în cadrul expoziției permanente de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.

Aida Simona Grigore, expert restaurator