5 licee 5 muzee și experiențele unice oferite de MMB

Interviu cu doamna Irinuca Văduva, general manager ECDL

5 licee 5 muzee și experiențele unice oferite de MMB

– De ce credeți că proiectul „5 licee 5 muzee” pe care îl coordonați are tot mai mare audiență în rândul elevilor de liceu? Ce anume vă spun tinerii că apreciază cel mai mult?

Irinuca Văduva: Ajungând la ediția a 12-a, este clar că proiectul și-a câștigat deja și notorietate, iar cu fiecare ediție selecția școlilor participante se face și în urma solicitărilor lor de a intra în proiect. Liceenii apreciază pozitiv experiența la care iau parte și știm acest lucru chiar de la ei, pentru că an de an ne-a interesat feedback-ul lor. 5 licee 5 muzee a fost o primă ocazie pentru unii dintre ei de a calca pragul unui muzeu din București, alții au descoperit noi muzee și au decis să revină alături de familie și prieteni, iar alții sunt încântați de temele dedicate lor, pregătite de fiecare muzeu, de fiecare dată. Cu toții au devenit „contagioși” pentru alți și alți tineri din jurul lor. Faptelor bune li se duce repede vestea. Realitatea că mult mai mulți și-ar dori să participe, ne-a validat demersul și ne-a motivat să continuăm. Până acum am reușit să deschidem porțile muzeelor pentru 3000 de liceeni din 55 de licee din București și vom merge mai departe.

– În ce an ați început colaborarea cu Muzeul Municipiului București și care au fost activitățile desfășurate în muzeele și casele memoriale din componența sa?

I.V.: MMB a fost alături de noi încă de la prima ediție, din 2008. De atunci, am semnat 12 acorduri de colaborare, care confirmă un parteneriat de excepție. Echipa atât de dedicată a muzeului a pregătit la fiecare ediție experiențe unice, extrem de interesante pentru liceeni, deschizând noi și noi comori pentru ei, parcă de fiecare dată alt și alt muzeu coordonat de MMB, și i-a provocat pe elevi să dezvolte teme dintre cele mai diverse, care le-au dezvăluit locuri și personalități ale Bucureștiului demne de vizitat, de păstrat în memorie, de urmat.

– Anul acesta, tinerii participanți la întâlnirea cu specialiștii noștri de la Muzeul Victor Babeș au fost invitați și încurajaţi să contribuie la o pagină cât mai activă pe site-ul web al unei reţele de socializare. Iar promotorii noștri s-au aflat printre câștigători. Le mulțumim și pe această cale pentru rezultate și entuziasm!

I.V.: De fiecare dată e o bucurie să descoperim fiecare muzeu chiar prin ochii liceenilor. Tehnologia, mediul virtual ne oferă posibilitatea aceasta și credem că muzeele beneficiază de material prețios de promovare în urma proiectului.

– Cum ați ales pentru elevi muzeele din cadrul MMB în care ați desfășurat diferite activități?

I.V.: Temele vizitelor și muzeele, casele memoriale au fost întotdeauna recomandate de specialiștii MMB.

– În general ECDL este dedicat tinerilor, dar care sunt celelalte proiecte pentru elevi asupra cărora vă concentrați activitatea?

I.V.: Suntem bucuroși și ne considerăm norocoși că putem lucra îndeaproape cu și pentru tineri, care ne inspiră enorm în proiectele pe care le dedicăm elevilor. 5 licee 5 muzee are un „frate” – 5 licee 5 teatre – prin care liceenii iau contact și cu lumea teatrului, iar cei mai pasionați dintre ei de această lume chiar au posibilitatea să lucreze spectacolele lor cu profesioniști din teatru.

Altfel, avem o mulțime de proiecte prin care încercăm să insuflăm valori corecte și absolut necesare tinerilor, îmbinând digitalul cu realul, astăzi, când tehnologia ne poate acapara total. Nu trebuie să fugim de tehnologie, nici nu credem că mai avem cum, ci trebuie să îi vedem potențialul și să o folosim eficient.

– Cum vedeți evoluția acestui parteneriat comun ECDL – 5 licee 5 muzee – Muzeul Municipiului București?

I.V.: După ce de curând am sărbătorit un deceniu al proiectului 5 licee 5 muzee, sperăm să ajungem la cel puțin 20 de ani de 5 licee 5 muzee alături de MMB. Avem un parteneriat care și-a dovedit valoarea și merită să nu fie întrerupt. Suntem convinși că liceenii sunt de acord cu noi.

Interviu realizat de Simona Popescu

Skip to content