Catalogul tipăriturilor românești vechi

Catalogul tipăriturilor românești și-a propus să dezvolte o bază de date cu informații despre unitățile bibliografice care constituie opera tipografică românească, de la începuturi și până la anul 1830. În acest fel dorim să aducem o contribuţie la reducerea dispersării informației, care în prezent se află într-o multitudine de publicații.

Pentru fiecare tipăritură ne-am propus să creăm un articol cu o prezentare similară enciclopediilor online, bazată pe o serie de descriptori specifici (anul tipăririi, număr de pagini, numele tipografului, numele gravorului etc). Catalogul poate fi interogat pe baza acestor descriptori, permițând ordonarea și selecția unităților relevante pentru utilizator. Site-ul integrează și un instrument de vizualizare a datelor, sub forma unei hărţi însoţite de o linie a timpului.

În perioada septembrie-noiembrie 2018 vom organiza o serie de ateliere, dezbateri și expoziții pe tema tiparului și patrimoniului scris. Vă invităm să urmăriți site-ul și pagina de Facebook a proiectului pentru a fi la curent cu calendarul evenimentelor.

Proiectul au fost inițiat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Institutul Național al Patrimoniului, Biblioteca Muzeului Municipiului București, Biblioteca Metropolitană București și Asociația „Moara de hârtie”.

Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut