Caravana Muzeelor, ediția a VII-a – luna august

Vino și tu în Caravana Muzeelor!

  • Activități de vacanță pentru copii între 6 și 10 ani organizate de Muzeul Municipiului București în luna august

Muzeul Municipiului București desfășoară în luna august mai multe activități dedicate celor mici: „Caravana Muzeelor”, „Școala de Vară” și „Școala de Astronomie”. Prin proiectul „Caravana Muzeelor” copiii sunt invitați să participe, în continuare, la un periplu prin mai multe muzee din Capitală.

Activităţile de vacanţă organizate de Muzeul Municipiului București sunt dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani şi se desfăşoară până pe data de 7 septembrie 2018, de miercuri până vineri, orele 10.00-12.00.

Prin intermediul jocului și al artelor, copiii vor descoperi, pe înțelesul lor, câteva secrete ale muzeelor și tehnici artistice inspirate de obiectele de preț găzduite de acestea. Pe care, firește, le vor experimenta: cu pensula în mână și foaia albă în față, prin lucrări în creion, pastel, tempera, modelaj, ș.a.

Înscrieri: conferinte@muzeulbucurestiului.ro,  0722.574.897, taxă participare: 10 lei/copil

Istoria unei familii: familia Ligia și Pompiliu Macovei: 1-3 august 2018, Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei

Miercuri, 1 august, ora 10.00 – Picturi din colecția Macovei: descoperim casa și povestea familiei Macovei, lucrările colecționate de arhitectul diplomat Pompiliu Macovei și de soția acestuia, pictorița Ligia Macovei. Vom afla despre cărțile pentru copii ilustrate de Ligia Macovei. În cadrul atelierului, vom ilustra o poveste scurtă cu creioane colorate și tempera.

Joi, 2 august, ora 10.00 – Mobilier pictat și ceramică tradițională: pasiunea de a colecționa a soților Macovei a  început cu arta populară. Vom descoperi obiectele aduse din numeroasele lor călătorii și vom picta la atelier figurine utilizând motive tradiționale.

Vineri, 3 august, ora 10.00 – Artele decorative: colecția Macovei este variată și cuprinde, alături de pictură și artă populară, și obiecte de artă decorativă. Le vom descoperi povestea și vom picta cu acrilic pe sacoșă de pânză.

Istoria unei familii: familia Maria și dr. George Severeanu:  8-10 august 2018, Muzeul dr. George Severeanu

Miercuri, 8 august, ora 10.00 – Cum a devenit doctorul George Severeanu colecționar: aflăm despre începuturile colecției doctorului Severeanu și povestim despre variatele obiecte colecționate cu sprijinul soției sale, Maria Severeanu. Cum mai toți colecționarii au câte un portret realizat de un artist celebru, la atelier realizăm cu acrilic pe pânză portretul doctorului Severeanu.

Joi, 9 august, ora 10.00 – Case din Bucureștiul de la sfârșitul secolului al XIX-lea: vom descoperi o reşedinţă tipică pentru perioadă, cu decoraţia sculptată în lemn de nuc sau de stejar și cu ornamente aurite. La atelier, devenim colecționari și schițăm, în pastel, o cameră specială pentru colecția noastră.

Vineri, 10 august, ora 10.00 – Obiecte prețioase: admirăm valori precum colierul Mariei Severeanu, compus din 44 geme și camee și asamblat la Paris acum aprope 100 de ani, dar și brățări, cercei sau tezaure monetare, iar la atelier concepem design-ul unei bijuterii sau al unei monede.

În lumea unei familii de oameni de știință: familia Minovici, 15-17 august 2018, Muzeul dr. Nicolae Minovici

Miercuri, 15 august, ora 10.00 – Vara în parcul Vilei cu clopoței: Doctorul Nicolae Minovici și-a dorit ca Vila construită în stil neoromânesc să fie înconjurată de o grădină minunată la care şi-a adus contribuţia şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker. Aflăm împreună despre plantele din parcul muzeului și descoperim motivele vegetale din decorația fațadei Vilei cu clopoței. În cadrul atelierului, realizăm un peisaj în tehnică mixtă.

Joi, 16 august, ora 10.00 – Ceramica românească: doctorul Nicolae Minovici a colecționat cu multă pasiune obiecte de artă tradițională românească. Pe parcursul vizitei, descoperim metodele inedite utilizate pentru expunerea colecției de ceramică. La aplicaţia practică, decorăm un obiect cu acrilic, folosind motivele care ne-au plăcut cel mai mult.

Vineri, 17 august, ora 10.00 – Costumul tradițional: portul din Suceava, Ilfov, Argeș și nu numai ne încântă prin cromatica vie și materialele tradiționale. Cămăși cu mâneci de borangic, fote, brâie sau ilice ne fascinează prin autenticitate. La atelier realizăm colaje cu material textil.

Să descoperim Observatorul Astronomic: 22- 24 august 2018, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Miercuri, 22 august, ora 10.00 – Clădirea Observatorului Astronomic: Amiralul Vasile Urseanu obișnuia să spună: “Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc pe mare”. Observăm detaliile și realizăm schițe ale acestei construcții interesante.

Joi, 23 august, ora 10.00 – Familia Urseanu: Povestim despre Vasile Urseanu, amiral al marinei române, și soția sa, Ioana. Aflăm despre călătoriile amiralului pe mări îndepărtate, precum și despre rolul său important în cunoașterea astronomiei de către publicul larg din spațiul românesc.

Vineri, 24 august, ora 10.00 – Despre Univers: Descoperim în expoziția Observatorului care este locul nostru în Univers, jucându-ne cu dispozitive noi, cu ecran tactil. Aflăm date interesante despre planetele din Sistemul Solar, despre Galaxia Noastră și multe stele îndepărtate. Cunoaștem istoria explorării și descoperirii spațiului cosmic.

Să ne cunoaștem orașul, 29-31 august 2018, Palatul Suțu

Miercuri, 29 august, ora 10.00 – Orașul meu: Ce reprezintă pentru tine orașul? A fost orașul așa cum îl cunoaștem azi? Te invităm să cunoști zone vechi ale Bucureștiului reflectate în picturile Pinacotecii. Vom studia cum arăta Cișmigiul sau Piața Romană și apoi vom construi împreună orașul ideal.

Joi, 30 august, ora 10.00 – Cum călătoream prin București? Studiem cum arăta orașul din hărțile vechi și ne uităm la diverse mijloace de transport. Știi ce este velocipedul? Îl vom descoperi împreună! La atelier vom desena un mijloc de transport pe un bulevard.

Vineri, 31 august, ora 10.00 – București la Centenar: Vom povesti despre ce a însemnat Unirea pentru București și ce a adus nou pentru capitala unei Românii mai mari. Apoi vom confecționa propriile steaguri și, desigur, propriile steme.

Sari la conținut