„Bully – o poveste despre speranță”, un roman ca o mână de ajutor pentru victimele bullying-ului

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la evenimentul prilejuit de lansarea romanului grafic „Bully – o poveste despre speranță (publicat de Editura MMB), care va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 17.00, la Grand Hotel Continental (Calea Victoriei 56, Sala Perrascu).

„Bully – o poveste despre speranță” este un roman grafic, ilustrat mai atipic ca o succesiune de „capturi de ecran” și este scris la persoana I sub forma unei confesiuni sau ca un monolog adresat victimelor bullying-ului. Proiectul a apărut în urmă cu 10 ani din dorința de a întinde o mână de ajutor tinerilor și copiilor ce suferă de pe urma acestui tip de agresiune din școli – bullying. Până la apariția acestei ediții tipărite cartea a existat exclusiv în format virtual, pe diferite platforme artistice on-line, unde a reușit să ofere speranță și ajutor multor tineri care au citit-o.

Alături de Elena Ciolacu, autoarea textului și a ilustrațiilor din volum, vor lua cuvântul dr. Octavian Buda, medic, antropolog și istoric al medicinei și dr. Adrian Majuru, istoric, antropolog, manager al Muzeului Municipiului București.

Această carte a apărut mai întâi în mediul online în limba engleză ca urmare a unei teme de la facultate. Am publicat-o pe platforma Deviantart în format interactiv Flash, care îți permitea să dai click pe un buton pentru a răsfoi paginile. La scurt timp după aceea, după ce a fost evidențiată pe platformă, am primit numeroase mesaje de la adolescenți din întreaga lume care îmi mulțumeau că am creat această poveste și îmi spuneau cât de mult i-a ajutat. Îmi doresc ca și ediția tipărită acum în limba română să se bucure de succes. Romanul a reprezentat un punct de cotitură în activitatea mea artistică deoarece, prin impactul pe care l-a avut asupra celor care l-au citit, mi-a arătat ce binecuvântare este să fii artist și să poți crea, dar și câtă responsabilitate avem noi, creatorii. După ce am creat „Bully – o poveste despre speranță” am început sa fiu mult mai preocupată de mesajul lucrărilor mele, de ceea ce aduc în lume prin intermediul lor”, a declarat Elena Ciolacu.

Realizator de romane grafice și de filme de animație, Elena Ciolacu este absolventă a Colegiului „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea (2004-2008). A făcut studii în design grafic la Universitatea de Vest Timișoara (2008-2010). Are licență în Ilustrație și Animație la School of Art and Design, Coventry University, Marea Britanie (2010-2013) și master în Animație la UNATC (2016-2018). A fost nominalizată în 2018 la Premiile Gopo, categoria „Tinere speranțe”, și la Premiile UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) pentru proiectele de scurtmetraj de animație. „Bully – o poveste despre speranță” a câștigat două premii în Marea Britanie: premiul I la concursul Creative Conscience Awards, categoria Ilustrație și Animație și premiul „Alegerea curatorului” oferit de Tricia Jones (fondatoarea revistei britanice i-D) la festivalul internațional NOISE.

Intrarea la eveniment este liberă, cu înscriere prealabilă prin email la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro