Ateliere dedicate Crucilor de piatră din Capitală

Muzeul Municipiului București aduce istoria urbană în şcoli

Ateliere dedicate Crucilor de piatră din Capitală

Proiectul „Mesaje săpate în piatră – digitizarea crucilor din piatră din București”, realizat de Muzeul Municipiului București, continuă printr-un concept educațional menit să promoveze istoria locală – ateliere de istorie urbană axate pe studiul și înțelegerea istoriei crucilor din piatră din București. Acest produs își propune să aducă trecutul bogat al orașului nostru în săli de clasă ale liceelor din București și la Facultatea de Litere a Universității din București.

Atelierele de istorie urbană privind crucile din piatră reprezintă o oportunitate valoroasă de a descoperi și de a înțelege trecutul cultural și istoric al Bucureștiului. De-a lungul secolelor, crucile din piatră au fost mărturii ale evenimentelor și schimbărilor sociale, și au adus în prim-plan unicitatea și diversitatea istoriei orașului.

Atelierele vor fi organizate la Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, Liceul Teoretic „Ady Endre” și Colegiul Național  Bilingv „George Coșbuc”, precum și la Facultatea de Litere – Universitatea din București. Instituțiile de învățământ au fost alese în mod special pentru că se găsesc în proximitatea unor cruci din piatră. Atelierele se vor desfășura în lunile octombrie şi noiembrie 2023 şi vor fi organizate de istoricul și muzeograful Cezar Petre Buiumaci, coordonatorul proiectului „Mesaje săpate în piatră – digitizarea crucilor din piatră din București”, un proiect al Muzeului Municipiului București, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Atelierele de istorie urbană sunt destinate elevilor din liceele partenere, cu accent pe clasele de liceu care studiază istoria, și studenților de la Facultatea de Litere a Universității din București.

În cadrul proiectului se desfășoară mai multe activități, între care amintim lansarea website-lui dedicat crucidinpiatra.ro, expoziția temporară care poate fi vizitată la Palatul Suțu și ateliere organizate cu elevii unor licee bucureștene aflate în preajma unor astfel de monumente în vederea formarii unor transmițători de mesaj pentru cunoașterea vechilor obiceiuri ale locuitorilor Bucureștilor.

Mai multe informații despre proiect aici: https://muzeulbucurestiului.ro/proiectul-mesaje-sapate-in-piatra-digitizarea-crucilor-din-piatra-din-bucuresti/

 

  • În fotografie este crucea care se găsește în prezent în curtea liceului „Ady Endre” de pe Bulevardul Ferdinand nr. 89