Ziarul Lumina. Theodor Aman, o viaţă exprimată în formă şi culoare

Muzeul „Theodor Aman” din Bucureşti oferă o oază de linişte şi bucurie spirituală celor care vor să-i admire operele. Pictor, gravor, sculptor şi profesor, toate aceste faţete ale personalităţii sale pot fi descoperite de vizitatori în casa artistului. Atmosfera de sfârşit de secol XIX, conturată cu detalii de profesionist de către Elena Olariu, director adjunct la Departamentul Artă al Muzeului Municipiului Bucureşti, aproape că mi-a creat impresia că pictorul poate oricând păşi în atelierul său şi-l putem „întrezări”, cu ochii minţii, cum lucrează la şevaletul său.

Am păşit plină de curiozitate în casa în care a lucrat şi a trăit Theodor Aman (1831-1891). Aici m-a întâmpinat un adevărat regal al simţurilor surprins în culoare, gravură, mobilier şi chiar în orice detaliu. Tablouri cu imagini de epocă, grădina pictorului imortalizată în diverse ipostaze, gravuri şi sculpturi, chiar şi violoncelul lui Theodor Aman, toate aşteaptă vizitatorii într-o ambianţă de caldă spiritualitate. În atmosfera tainică de aici, emoţia bate direct în inimă, iar cuvintele sunt mici în a încerca să cuprindă autenticitatea artistului, a scris Ștefania Coșuleanu pentru Ziarul Lumina​.

Reportajul integral, aici: https://ziarullumina.ro/reportaj/theodor-aman-o-viata-exprimata-in-forma-si-culoare-148370.html