Vernisajul expoziției „Ludwig Angerer – revisited. Un vienez la București 1853-1856”

Muzeul Municipiului București anunță vernisajul expoziției tematice „Ludwig Angerer – revisited. Un vienez la București 1853-1856”. Evenimentul este găzduit de ICR Viena (Argentinierstraße 39, 1040) și se desfășoară pe data de 25 octombrie, la ora 19.00. Cu acest prilej, echipa Muzeului Municipiului București va prezenta și filmul documentar „Fenomenul Lipscani”, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

„Fotografia este o sursă inepuizabilă de informație. Interesul este fie unul de specialitate, având o paletă foarte largă de consumatori interesați (istorici, sociologi, antropologi, psihologi, medici etc), fie este atașat de pasiunea unor colecționari sau reprezintă dorința publicului de a cunoaște detalii ale unui trecut relativ recent. Proiectul de față își propune să cartografieze geografiile umane ale mijlocului secolului al XIX-lea prin fotografiile realizate de vienezul Ludwig Angerer, iar fotografiile sale dovedesc faptul că hărțile care se suprapun nu aparțin exclusiv trecutului, ci mai ales unui prezent în desfășurare, care încearcă să definească o posibilă prognoză pentru un termen mediu.

Angerer a surprins atmosfera socială și urbană a Bucureștiului, oraș din Europa Orientală și situat într-un teritoriu aflat sub influența Imperiului Otoman. Imaginile surprind eforturile de occidentalizare ale unei societăți urbane, efort aflat în primele decenii de manifestare.
Fără să aibă vreun atelier fotografic, întrucât temporara prezenţă în orașul București (aproximativ doi ani), a fost alocată şi altor îndatoriri, nu doar pasiunii pentru fotografie, Ludwig Angerer (1827-1879), a fost primul <<portretist citadin>> al Bucureştiului. De formaţie farmacist, cu titlul universitar de <<magister>>, a lucrat la Viena şi Graz. Aflat apoi, între anii 1854 și 1858, în serviciul armatei, Angerer a cunoscut Capitala Ţării Româneşti în calitate de <<asistent military de medicamente>>, în armata cezaro-crăiască de ocupaţie a Principatelor, din perioada Războiului Crimeii (1853-1856).

Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu sarcina primită din partea oficialilor Vienei (pesemne, în scopuri similare măsurătorilor topografice efectuate în aceeaşi vreme de către militarii austrieci, din care au rezultat primele planşe cartografice româneşti), Ludwig Angerer a obţinut imagini ale Bucureștiului de o indiscutabilă valoare documentară.
Străbătând oraşul, a surprins din locuri greu accesibile, de pe cele mai înalte clădiri sau dealuri, privelişti cu orizont larg (suburbii, grădini şi spaţii verzi), dar şi de la nivelul solului, clădiri reprezentative, aspecte din pieţe comerciale sau uliţe bucureştene. Toate operele fotografice ale lui Angerer ajută la reconstituirea peisajului urbanistic existent în Bucureştiul anului 1856. După reîntoarcerea la Viena, în 1857, şi retragerea din armată, s-a consacrat exclusiv chemării pentru meşteşugul fotografic. Astfel că, în decembrie 1860, a primit titlul de <<Fotograf al Curţii Imperiale>>.

Locurile fotografiate de Angerer între anii 1853-1856 au fost revizitate de fotograful Muzeului Municipiului București oferind, astfel, posibilitatea să observăm pe de o parte cât de abruptă a fost schimbarea acestor locuri la 150 de ani distanță, iar pe de altă parte, cât de variată a continuat să fie viața urbană a acestui oraș, în contact cu Occidentul. Ceea ce arată, în final, persistența unui fenomen cultural și social de constantă modernizare în evoluția acestui oraș al Europei Orientale” – Adrian Majuru.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 25 octombrie – 15 noiembrie 2018.