În următoarea perioadă, vizitele la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Muzeul Municipiului București te vor aduce mai aproape de planete, stele, nebuloase și galaxii. Cursul de astronomie pentru adulți s-a încheiat cu succes în luna iulie, iar acum ne pregătim pentru copiii de toate vârstele.
Luna august este destinată redeschiderii înscrierilor pentru „Școala de vară la Planetariu” dedicată copiilor între 7 și 12 ani. Cursul este împărțit în trei ședințe prin care copii vor învăța cât mai multe din acest domeniu. Se susțin în planetariul digital, singurul din București, iar fiecare curs durează 1 oră și 30 minute. Petrecând o oră în planetariu și 30 minute pe terasă pentru observații solare, în fiecare duminică din luna august, copiii avansează rapid în cunoașterea Universului. De la cerul de zi și de noapte, pe care analizăm ce se poate observa cu ochiul liber, ce înseamnă culorile stelelor, cum ne putem orienta pe timpul nopții, trecem la învățarea constelațiilor și ce semnificație au, care sunt planetele și toate obiectele din sistemul solar. Vom încheia cu o plimbare prin Universul cunoscut de noi până în prezent unde vom vedea toate galaxiile catalogate.
Așteptăm ca părinții să înscrie copii printr-un email sau la numărul de telefon al Observatorului când vom anunța începerea cursului pe site-ul nostru oficial și pe pagina de Facebook. Pentru că avem un loc limitat în planetariu, nu vă speriați, vom face două grupe dacă este nevoie.
ȘCOALA DE VARĂ LA PLANETARIU
Pentru copii de 7-12 ani. Taxă participare: 10 lei/copil
Activitățile se desfășoară la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, durează o oră și jumătate și se desfășoară în planetariu și pe terasă pentru observații solare. Prima întâlnire a fost pe data de 4 august. Pentru viitoarele înscrieri, trimiteți email pe adresa urseanu.astro@gmail.com, 0722.521.939 (miercuri-duminică, 10.00-16.00):
- Duminică, 11 august, ora 11.00, Constelațiile și poveștile lor
- Duminică, 18 august, ora 11.00, Mersul planetelor pe cer și aspectul cerului de pe alte planete.
Din luna septembrie avem o surpriză pentru copii. De două ori pe lună vom avea un Atelier pentru învățarea cerului. De data aceasta, atelierul se va susține în camera de curs din sediul Observatorului și va dura 1 oră și 30 minute, 60 de minute fiind destinate învățării despre cerul din timpul zilei și din timpul nopții. De ce este cerul albastru, cum arată văzut de pe alte planete, ce putem vedea pe cer, numele stelelor, culori, evoluția unei stele, constelații, planete și multe altele. În ultima jumătate de oră din atelier, copii își vor construi propria planisferă pe care o vor lua acasă și pe care o pot folosi tot timpul anului, la orice oră.
Copii sunt așteptați duminica dimineață între 11:30 – 13:00. Atelierul se va susține cu minim 10 copii până la 30. Pentru mai multe detalii, ne puteți găsi la sediul Observatorului sau ne puteți adresa întrebări pe site ori Facebook. Toate informațiile despre noul atelier intitulat „Cerul mai aproape de noi” se găsesc pe site-ul oficial al Observatorului.
Pentru adulți, vom relua „Cursul de astronomie” în luna noiembrie. Cursul este împărțit în 25 de ședințe pe parcursul a șase luni. În tot acest timp, vom învăța despre sistemul solar, misiuni spațiale, stele, obiecte galactice, galaxii, cosmologie, astrofizică, optică, instrumente astronomice și încă multe altele. La finalul cursului, în luna iunie vom avea o ieșire pe câmp cu toți cei care au participat la curs. După fiecare ședință, primiți suport de curs, cărți sau programe de astronomie gratuite care vă pot ajuta în dezvoltarea pasiunii. După promovarea cursului, veți primi „Diploma astronomului amator” din partea noastră semnată de toți lectorii cursului.
Vă așteptăm să descoperiți Universul împreună cu noi!
Elisabeta Petrescu – astronom și muzeograf la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”