Vacanța mare la Muzeul Municipiului București – programe speciale pentru copii

Muzeul Municipiului București dedică lunile iulie și august celor mici, curioși să afle răspunsuri la multele întrebări pe care le au, dar și pregătiți pentru activități de lucru manual, desen, modelaj în lut și experimente, alături de alți copii de vârsta lor, afară, în curțile interioare ale muzeelor MMB. Fie că învață să realizeze o pagină de bandă desenată, fie că ascultă povești, că fac experimente sau că pătrund în spațiul muzeal în care pot admira diferite exponate, cei mici pleacă fericiți. Muzeele sunt medii educaționale importante, cu un potențial de învățare considerabil. Colecțiile expuse în muzeele din structura MMB oferă copiilor o legătură tangibilă cu timpul, locurile, evenimentele sau oamenii de astăzi și din trecut, permițându-le să experimenteze evoluția istoriei umane și a patrimoniului cultural.

Amintiri din copilărie la Casa Filipescu-Cesianu

Școala de Vară la MMB începe anul acesta cu programul „Amintiri din copilărie – de la Ion Creangă la Harry Potter”, susținut de Daniela Mișcov – Asociația Artelier D, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, sub forma unei tabere urbane în aer liber, în curtea Casei Filipescu-Cesianu. Atelierele sunt inspirate de cărțile despre copilărie ale unor autori cunoscuți, Ion Creangă și J.K. Rowling, studiați în ciclul primar și gimnazial. Programul unei zile cuprinde trei ore, de la ora 10.00 la 13.00, iar calendarul este structurat în jurul a patru teme:

„Școala și cărțile”, vineri 2 iulie 2021 și sâmbătă 3 iulie 2021

„Jocuri și aventuri”, vineri 9 iulie 2021 și sâmbătă 10 iulie 2021

„Oameni și lucruri”, vineri 16 iulie 2021 și sâmbătă 17 iulie 2021

„Geografie și natură”, vineri 23 iulie 2021 și sâmbătă 24 iulie 2021

„Caravana muzeelor în benzi desenate” la MMB

„Caravana muzeelor în benzi desenate” începe sâmbătă, 17 iulie 2021, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). Apoi, Caravana va călători și la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38), Muzeul Dr. George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) și la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr 151). Atelierele de bandă desenată din „Caravana muzeelor” vor avea loc în zilele de sâmbătă, mai precis pe 17 și 31 iulie, pe 7 și 14 august, și pe 4 și 11 septembrie 2021, de la ora 11.00 la 12.30. Copiii vor învăța, alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduiește atelierul.

Ateliere de reciclare creativă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului București invită copiii la o serie de ateliere speciale de lucru manual, folosind materiale reciclabile și/sau de origine naturală, în zilele de duminică 18 și 25 iulie 2021, 1 și 15 august 2021, de la 11.00 la 12.30.

La atelierele de reciclare creativă de la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) copiii vor lucra cu hârtie, vor desena, decupa, lipi și, nu în ultimul rând, vor folosi materiale reciclabile.

În vizită la Cecilia Cuțescu Storck”

Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București propune copiilor, în data de 21 iulie 2021, un atelier inedit la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Atelierul are două teme, în funcție de grupa de vârstă a participanților, după cum urmează:

21 iulie, de la ora 10.00. Atelier I: „Povești din grădina Ceciliei”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani la Muzeul Storck.

Cecilia este una dintre primele artiste românce, iar Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck a fost casa ei. Copiii vor asculta povești și vor lucra în atelierul artistei.

21 iulie, de la ora 12.30. Atelier II: „Nesupusele artiste: Cecilia Cuțescu Storck”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani.

Cine au fost primele artiste românce și cum au reușit ele să se impună într-o lume artistică masculină? Ce a făcut așa de important în artă Cecilia, încât a rămas în istoria artei românești? Copiii sunt invitați să-i afle povestea acasă la ea, în sălile Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck.

Ateliere de istorie urbană la Casa Filipescu-Cesianu

Atelierele vor avea loc în zilele de miercuri 4, 11, 18 și 25 august 2021, orele 11.00-12.30, în mansarda Casei Filipescu-Cesianu. Copiii vor putea afla detalii interesante despre istoria orașului, arhitectură, arte decorative și patrimoniul expus la Muzeul Vârstelor. Fiecare atelier va avea o activitate creativă asociată temei prezentate în ziua respectivă.

Atelierele vor fi susținute de istoricul Alina Havreliuc, de la Asociația Istoria Artei.

Miercuri 4 august 2021, 11.00-12.30 – „Ce este casa”

Miercuri 11 august 2021, 11.00-12.30 – „Povestea meseriilor”

Miercuri 18 august 2021,11.00-12.30 – „Povestea primarilor și a mijloacelor de transport”

Miercuri 18 august 2021, 11.00-12.30 – „Ritualul meselor de altădată”

„Anatomia corpului uman pentru copii” la Palatul Suțu

În zilele de 19 și 26 august 2021, Asociația Learning by Teaching și MMB vor organiza programul educativ „Anatomia corpului uman pentru copii”, care se va desfășura la Palatul Suțu. Pornind de la obiectele de patrimoniu din Palatul Suțu, participanții vor descoperi corpul uman. Pe parcursul celor două ore, copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre expoziția tematică „De la anatomia artistică la opera finită”, dar și despre obiectele din expoziția „Timpul orașului”.

19 august, ora 10.30. Atelier I: „Atlasul corpului uman”

26 august, ora 10.30. Atelier II: „Ce simți?”

„Aventuri în Epoca de Piatră”

Acest atelier propune o explorare în detaliu a vieții omului neolitic pornind de la expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”, deschisă la Palatul Suțu. Atelierul este structurat în două întâlniri a câte o oră jumătate fiecare, în zile diferite, după cum urmează:

20 august, ora 11.00. Atelier I: „Din pământ, din iarbă verde”

Folosind modele ajutătoare, copiii își vor construi din lut propria casă în miniatură, imaginându-și cum ar fi fost să aibă o astfel de locuință neolitică.

27 august, ora 11.00, Atelier II: „Chip de lut”

Inspirați de obiectele din lut care se află în expoziție, copiii vor modela și vor decora o figurină antropomorfă sau zoomorfă.

Pentru înscrieri și detalii referitoare la fiecare program din „Școala de Vară la MMB”, părinții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.