TIMPUL ORASULUI

Timpul. Nu are a face cât îl trăiești ci cum îl folosești pentru călătoriile tale în viață. Oamenii și locurile sunt doar pretexte pentru a te descoperi. Întâmplările sunt doar mărturisiri în mișcare ale gândurilor tale pentru a te reinventa. Și dacă, din toate acestea se naște în final o poveste, este semn că timpul tău își pierde răbdarea. Și trebuie să-i treci pragul. Pentru prima oară. Să vezi prin mantia lui de stele propria ta poveste desfășurându-se prin fața ochilor cu deplina bucurie a unui alt început. Au fost oameni care și-au dorit o astfel de călătorie și întotdeauna s-au folosit de oglinzi. Pentru că imaginea lor oglindea și celălalt timp rămas al vieții lor, care se ascunde și se pierde în dorințe și așteptări. Acest palat a fost construit în jurul unei oglinzi pentru ca oamenii trecutului să poată privi către noi, să urmărească ceea ce am devenit și încotro ne îndreptăm.

În această călătorie-poveste va fi vorba despre timp. Nu despre conținutul său neapărat cât despre neașteptata pierdere a lui printre degetele întâmplărilor care s-au petrecut timp de 500 de ani. Este și timpul tău aici. Cu el pornim la drum. Pentru că acest palat a fost cândva dăruit cu un ceas menit să arate trecerea timpului într-un sens invers. Ca într-o perpetuă întoarcere în trecut, dar cu un mereu prezent privit în oglindă. Un ceas al trecutului, dar al cărui mers prezent nu poate fi văzut decât într-o oglindă.

Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă este o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut, pentru a ne aminti de părinții, de bunicii noștri, de copiii care am fost, și mai ales, de ceea ce ne scapă pe măsură ce ne îndepărtăm foarte mult de timpul nostru trăit.

Această călătorie în trecut este segmentată în aşa fel încât fiecare spațiu să reprezinte o perioadă istorică de referinţă din evoluţia oraşului şi a evenimentelor care s-au petrecut pe teritoriul acestuia. Să fie atât o posibilitate de retragere în trecut, dar, în același timp, să se păstreze și opțiunea de întoarcere în prezent.

Această linie a timpului este reprezentată printr-un panou grafic care marchează cronologia inversă prin date, momente importante, personaje, obiecte de patrimoniu, clădiri şi cuvinte cheie, în funcţie de perioada parcursă în această călătorie spre trecut.

Grafica panoului are rol de comunicare vizuală a aspectelor istorice legate de evoluţia oraşului Bucureşti şi de obiectele expuse, cât şi de a contribui la ambianţa acestei călătorii în timp.

În cadrul acestuia sunt și elemente interactive şi media pentru a atrage atenţia asupra fragilității timpului pe care îl trăim şi de a implica activ vizitatorul în descoperirea unor poveşti de altă dată.

Dr. Adrian Majuru