VA URMA DIN 30 MARTIE 2018

ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ AUSTRIACĂ ÎN BANAT ÎN ANII 1930

Expoziția va consta din expunerea materialului cules de catre cercetătorii austrieci Josef Weninger (Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 si 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispozitie acest material. Este pentru prima dată când acest material va fi expus în România.

 

Materialul vienez despre Marienfield va fi acompaniat de materiale legate de problemele biologice ale sașilor ardeleneni din aceeași perioadă, mai ales munca depusă de doctorul Heinrich Siegmund. Un film produs de artista vieneză Nicole Prutsch, intitulat La Méthode dedicat cercetării făcute de antropologul Viktor Lebzelter, care în anii 1930 a fost directorul secțiunii de antropologie a Muzeului de Istorie Naturală din Viena, va fi deasemenea inclus în expoziție.

 

Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a comunităților germane din Banat și Ardeal, expoziția își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria locală și regională, sperând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii a comunităților germane va fi utilă unei mai bune cunoașteri a trecutului comun româno-german în aceste regiuni.

 

Organizatorii acestei expoziții sunt profesorii Maria Techler-Nicola (Viena), Marius Turda (Oxford), Adrian Majuru (București) și reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București,  Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.

 

Marius Turda