Speranță și solidaritate – interviu cu pianista Sînziana Mircea, inițiatoarea competiției internaționale „Youth of Music”

Interviu cu pianista Sînziana Mircea, inițiatoarea competiției internaționale „Youth of Music”

Speranță și solidaritate

– Ați cântat pe unele dintre cele mai prestigioase scene muzicale ale lumii. De-a lungul timpului s-au acumulat multe și frumoase realizări. Care a fost momentul în care ați decis că trebuie să dedicați o parte din timpul și experiența dumneavoastră tinerilor, în cadrul MuseArt Academy?

Sînziana Mircea: Mereu m-am gândit că, în general, în viață trebuie să existe un echilibru între a primi și a da. Că, atunci când primești, trebuie să și dai înapoi. Eu am avut norocul să întâlnesc profesori extraordinari. Prin urmare, în anul 2017, după ce am terminat studiile de masterat la Londra, am înființat Academia MuseArt, un loc în care mi-am propus să împărtășesc din experiența mea, un loc în care, de fapt, copiii de toate vârstele – de la 3 la 90 de ani, interesați de muzică, pot încerca să pătrundă tainele educației muzicale, interpretative și chiar componistice.

 – Cum a venit ideea organizării acestui concurs dedicat tinerilor interpreți?

S.M.: Pandemia ne-a arătat tuturor partea întunecată a vieții în 2020. Toate categoriile profesionale au fost afectate. Dintre toate industriile, însă, sectorul cultural a fost pur și simplu închis. Tinerii artiști, cei care se află la început de drum, care se pregătesc pentru o carieră în domeniul muzical, au rămas fără posibilitatea de a se exprima. M-am tot întrebat cum îi putem ajuta. Apoi, mi-am dat seama că singurul mod de a da speranță este prin solidaritate. M-am gândit că un astfel de concurs le-ar putea oferi o motivație. Și am avut norocul să împărtășesc acest concept domnului director Adrian Majuru, care, fără să stea pe gânduri, a zis: „Da, hai să îl facem!” Apoi, lângă noi au venit și alți oameni generoși. Și uite așa s-a născut un nou concurs, care s-a dovedit a fi un mare succes încă de la prima ediție.

 – Ce ne puteți spune despre felul în care tinerii s-au mobilizat pentru a finaliza la timp înregistrările, despre felul în care au interpretat și despre gradul lor de interes pentru înscrierea în competiție?

S.M.: Participarea ne-a depășit orice așteptări, ceea ce arată nevoia pe care tinerii artiști din întreaga lume o au, și anume, ocazia de a se prezenta unui public, fie el chiar și virtual. La această primă ediție au participat 130 de muzicieni, printre care unii de la cele mai prestigioase școli de muzică din lume. Nivelul de pregătire a fost foarte înalt în cele mai multe cazuri. Câștigătorii celor trei categorii demonstrează din plin acest lucru. De exemplu, Ștefan Cazacu, câștigătorul categoriei a III-a (până în 30 de ani), a câștigat locul al III-lea în Concursul Internațional George Enescu 2021, secțiunea violoncel, la o săptămână după ce a câștigat trofeul în cadrul concursului Youth of Music Internațional Competition 2021.

– Care sunt proiectele de viitor ale MuseArt Academy?

S.M.: Continuăm să ne axăm pe dezvoltarea tinerelor talente. Avem copii pe care îi pregătim deja pentru participarea la diferite concursuri naționale de muzică. Chiar anul acesta am câștigat câteva premii I și premii de excelență cu micii pianiști formați la MuseArt Academy, dintre care le menționez cu multă mândrie și bucurie pe Anne Dogaru, Smaranda Iacob și Clara Talpau. Sunt la început de drum, dar sunt sigură că veți mai auzi aceste nume în viitor!

– Cum a fost resimțită această perioadă de pandemie de interpreta Sînziana Mircea? Cum s-a acordat pianul cu perioada de izolare?

S.M.: Pentru mine, în ciuda anului extrem de complicat care a bulversat întreaga omenire, a fost o perioadă extrem de efervescentă. Am început pandemia „în forță”: după ce am pregătit Concertul pentru pian, vioară și violoncel de Beethoven pentru Sala Radio, acesta a fost anulat cu trei zile înainte. Apoi a trebuit să anulez un mare turneu în China, care ar fi trebuit să aibă loc în iunie 2020. Dar nu m-am plictisit! Am susținut o serie de concerte virtuale „Stay at home” în luna martie 2020, apoi am participat la seria de concerte virtuale Steinway „Great pianists playing at home”, alături de pianiști celebri precum Evgeny Kissin, precum și la seria de concerte virtuale „Enescu soiree”, organizate de ICR New York. Apoi am avut bucuria să câștig Bursa Brătianu care m-a îndemnat pe drumul compoziției. Rezultatul acestei călătorii a fost lansarea primului album de autor „Fortuna ‒ Piano Sensation” și a unei serii de videoclipuri care însoțesc unele dintre piesele incluse pe album.

 – Lumea culturală încearcă, încet-încet să își revină. Aveți deja planificate viitoare concerte în țară și străinătate?

S.M.: Mă consider un om binecuvântat! Am deja concerte planificate, chiar până la sfârșitul anului 2021, dacă lumea își va relua cursul normal. Pe 20 mai am cântat la Filarmonica din Bacău, iar pe 4 iunie la Sala Radio, unde am avut bucuria și privilegiul să susțin un concert alături de Orchestra Națională Radio. Apoi pe 28 iulie vă invit la Ateneul Român, unde voi prezenta într-un recital de pian piesele incluse pe albumul Fortuna. Mai am și alte proiecte frumoase, pe care le voi păstra învăluite în mister deocamdată. 🙂

 – Ce le-ați urat tinerilor câștigători?

S.M.: În primul rând îi așteptăm cu nerăbdare și multă bucurie în România pe toți cei care au câștigat premii în cadrul competiției! Au fost acordate 24 de premii, în total, unor muzicieni cu totul excepționali. Așadar, îi așteptăm să descopere România, să descopere frumusețile Muzeului Municipiului București, Centrului de Cultură Arcuș, să îi cunoască pe oamenii generoși care au făcut acest concurs posibil, să se bucure de aplauzele publicului din România, care a fost și va fi mereu acolo, pentru a-i sprijini pe tinerii muzicieni de pretutindeni. Și să nu își piardă speranța! Muzica va avea întotdeauna forța să își găsească drumul și să se facă auzită!

Scurt profil Sînziana Mircea

Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, are o carieră internațională concertând în toată Europa, America de Nord și Asia. După debutul la 7 ani pe scena Ateneului Român, pianista și-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre și St. Martin-in-the-Fields, Londra la doar 20 de ani. Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital recompensat de publicul american cu aplauze în picioare. La scurt timp, Sînziana a concertat în primul său turneu în China. Printre aparițiile sale se numără: Carnegie Hall, Sala Radio din București, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Filarmonica din București, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall. Sînziana este câștigătoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și a premiului Academiei Internaționale de Pian din Miami (2016). Înregistrările concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante de muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio România Muzical și altele (Suedia, Norvegia, Polonia).

Interviu realizat de Simona Popescu