Singura reprezentare grafică a bolii Alzheimer din perspectiva celui care o trăiește

”Oameni de unică folosință”, romanul grafic al Elenei Ciolacu apărut la Editura Muzeului Municipiului București, a fost lansat sâmbătă la Casa Filipescu-Cesianu (care găzduiește „Muzeul Vârstelor”). Alături de autoare s-au aflat Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, Octavian Buda, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universității „Carol Davila” din București și Alexandru Ciubotariu, cel care este cunoscut drept Pisica Pătrată, la rândul său autor de benzi desenate.

Sâmbătă, la ora 15.00, în mansardă au venit să afle povestea construirii acestui roman de excepție oameni entuziaști, nu numai admiratori de bandă desenată, ci dornici să afle povestea cărții și să o cunoască pe Elena, autoarea singurei reprezentări a bolii Alzheimer din perspectiva celui care o trăiește. Pentru a pătrunde în lumea celui suferind, autoarea a studiat îndelung cazuri reale de bolnavi, printre care cel al propriului bunic. E o poveste tristă despre drama singurătății acestei boli care face din ce în ce mai multe victime. Dar și o poveste de dragoste. O dragoste părintească, despre familie, credință și nădejde. Precum și o analiză profundă a condiției omului în societatea noastră. Găsiți cartea la standurile muzeelor din componența MMB. Evenimentul se încadrează în Salonul BD – Povești din București în benzi desenate, aflat la a V-a ediție.

După lansarea acestui roman, Elena Ciolacu își continuă drumul artistic în domeniul narațiunii vizuale. Pe lângă ilustrație și bandă desenată, Elena realizează și animație 2D, scrie proză scurtă și speră ca într-un viitor apropiat să învețe să cânte la pian.

Pentru a o cunoaște mai bine pe Elena Ciolacu, postăm mai jos fotografii de la evenimentul de sâmbătă, organizat de Muzeul Municipiului București. Vă invităm să ascultați și un interviu acordat nu cu multă vreme în urmă jurnalistei Marina Dumitrescu, pentru o ediție specială a emisiunii „Față către față între contemporani”.