ȘCOALA ALTFEL ONLINE LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

ȘCOALA ALTFEL ONLINE

LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Muzeul Municipiului București invită elevii și cadrele didactice să participe la Şcoala Altfel Online. Pentru că anul școlar a luat o cu totul altă turnură spre finalul său și multe școli au fost nevoite să își anuleze vizita programată la Muzeul Municipiului București cu ocazia Școlii Altfel, ne-am gândit să venim în întâmpinarea dumneavoastră cu o serie de programe educative ce pot fi umărite pe canalul de YouTube și pe paginile de Facebook ale muzeului. Nu este necesară o înscriere în prealabil.

Programele propuse de MMB

MUZEUL ANIMAT se derulează în fiecare miercuri, pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu, în evenimentele online dedicate.

Pe parcursul acestor activități săptămânale, îndrăgitul autor Mihai Grăjdeanu îi invită pe copii în lumea benzilor desenate într-un mod cu totul inedit, prin intermediul unor tutoriale video. Rând pe rând prind viață obiecte special alese din patrimoniul Muzeului Municipiului București, care își spun povestea pe măsură ce prind contur pe foaia de hârtie. Astfel, elevii pot deprinde tehnicile clasice de creare a personajelor și diferitelor tipuri de cadre, precum și noțiuni de bază pentru crearea unei benzi desenate.

Primul episod din Muzeul animat a avut ca protagonist ceasul Collin cu mecanism invers, iar cel de-al doilea, aparatul foto cu burduf de la Palatul Suțu. Aceste două episoade pot fi urmărit dând click aici: https://www.facebook.com/events/639435406614096/

Cel de-al treilea episod din Muzeul animat a avut drept personaj velocipedul, iar cel de-al patrulea cutia de bomboane Capșa de la Palatul Suțu. Episoadele pot fi umărite aici: https://www.facebook.com/events/3042556202454279/

Următoarele episoade din Muzeul animat vor puteam fi văzute în evenimentele create tot pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu. Elevii sunt invitați la rândul lor să posteze pe pagina de Facebook propriile creații și povești.

JOIA COPIILOR este un program special de știință și creativitate realizat de Asociația Artelier D, ce s-a desfășurat în 4 episoade pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București – Muzeul Victor Babeș. Programele au cuprins scurte prezentări video despre descoperirile celebrilor microbiologi Victor Babeș, Robert Koch, Louis Pasteur; povești în imagini despre imunitate și igienă; activități creative inspirate de lumea invizibilă și corpul nostru.

Prima temă propusă: „O mână o spală pe alta”. Copiii află cum ne spălăm corect pe mâini, de ce folosim săpunul și sunt îndemnați să facă activități creative cu tema „Mâinile”. Primesc, de asemenea, sfaturi pentru păstrarea echilibrului emoțional în timpul pandemiei de coronavirus.

A doua temă, „Lupta organismului cu microbii”, explică celor mici care sunt armele corpului, propunând de asemenea ca lectură cartea „Autobuzul magic. În interiorul corpului uman”, de Joanna Cole. Copiii află cum ajutăm corpul să lupte în caz de boală urmărind un scurt video cu Profesorul Hallux, iar activitatea practică constă în realizarea unei benzi desenate „Autobuzul magic în corpul meu”.

A treia temă, „Mâncarea din bucătărie”, prezintă mâncarea și regulile de igienă. Cei mici află, printr-un experiment, unde sunt cei mai mulți microbi în bucătărie, precum și ce mâncăm sănătos ca să fim sănătoși. Activitate practică propusă este: Desenăm „Mâncarea din frigider”.

A patra temă „Micro, Microbi, microbiologi”  îi familiarizează pe copii cu lumea bacteriilor și virusurilor, precum și cu primii microbiologi și descoperirile lor. Ca experiment realizează „Grădina de microbi”, iar activitatea practică se intitulează: Modelăm cu plastilină „Microbii mei”.

Toate cele patru teme și activitățile care le însoțesc  pot fi urmărite accesând linkul: https://www.facebook.com/events/1126420624393577/?active_tab=discussion

Microbiology horizontal banner set with biological research elements flat isolated vector illustration

POVEȘTI ȘI EXPERIMENTE LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI este un program online realizat de Asociația Learning by Teaching ce are loc în zilele de vineri, de la ora 13.00. Fiecare activitate săptămânală pornește de la câte un obiect din patrimoniul Muzeului Municipiului București asociat unei cărți din literatura pentru copii. Atelierul este un scurt video ce include imagini din cărți și din muzeu, precum și activități realizate sub forma unor experimente distractive.

Primele 4 episoade sunt:

„Art și Max la Palatul Suțu”. Având ca punct de plecare opere de artă din Colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București și cartea „Art și Max” de David Wiesner, copiilor li se dezvăluie pe înțelesul lor ce este difuzia, iar la finalul atelierului pot realiza o pictură pe sare. Episodul poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/events/601841747075193/

„Cărțile micului geniu – Grecia antică la Muzeul George Severeanu”. Pornind de la colierul cu geme și camee ce a aparținut Mariei Severeanu, soția colecționarului George Severeanu și de la „Cărțile micului geniu: Mitologia greacă” de Ken Jennings, copiii află despre iluziile optice și sunt invitați să realizeze câte un taumatrop cu zeul preferat și simbolul care îl caracterizează. Episodul poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/events/271967957155802/

„Cu toții au văzut o pisică în Colecțiile de Artă “Ligia și Pompiliu Macovei” și „Discul lui Newton”. Privind lucrarea „Pisică și cratiță” de Ligia Macovei aflată în casa memorială și citind cartea „Cu toții au văzut o pisică” de Brendan Wenzel, este prezentat modul în care văd diverse animale lumea înconjurătoare, iar copiii învăță să observe cum se combină culorile curcubeului. Episodul poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/events/761012051096958/

„Ceva ce nu s-a mai văzut la Casa Filipescu Cesianu”. Câteva obiecte din colecția Muzeului Vârstelor și cartea „Ceva ce nu s-a mai văzut” de Ashley Spires dau startul unei scurte povestiri despre cum au apărut termometrele în istorie. Copiii sunt invitați să vadă diferite termometre și să realizeze ei înșiși un termometru din materiale reciclabile.

Episodul poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/events/3204225776276461/

Următoarele episoade din Povești și experimente la Muzeul Municipiului București vor putea fi văzute în evenimentele create în luna mai pe următoarele pagini de Facebook:

https://www.facebook.com/MuzeulNMinovici/

https://www.facebook.com/MuzeulStorck/

https://www.facebook.com/MuzeulTheodorAman/

https://www.facebook.com/MuzeulVictorBabes/

COLOREAZĂ CU ARTĂ! este o serie de activități pentru copii propusă de Secția Artă a Muzeului Municipiului București, iar evenimentele online sunt postate în fiecare sâmbătă, de la ora 10.00, pe următoarele pagini de Facebook:

Muzeul Theodor Aman

Colecția Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu

Pinacoteca Municipiului București

Colecția Cornel Medrea – Muzeul Municipiului București

Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei

Elevii pot descoperi astfel câteva dintre cele mai năstrușnice opere de artă din colecțiile Muzeului Municipiului București, fiind provocați să experimenteze coloratul în format electronic, putând folosi orice program de prelucrare a imaginilor pe calculator, tabletă sau telefon. Operele de artă pot fi de asemenea printate și colorate folosind tehnicile tradiționale. Evenimentele vor fi valabile până în ziua de vineri din săptămâna următoare, iar copiii pot posta creațiile lor pe pagina evenimentului.

Sari la conținut