ȘCOALA ALTFEL LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI. 2024-2025
Muzeul Municipiului București și-a adaptat programul educațional destinat elevilor și cadrelor didactice pentru Școala Altfel și oferă în anul școlar 2024-2025 mai multe tipuri de resurse digitale gratuite la care toți cei interesați sunt invitați să apeleze cu încredere pentru buna desfășurare a activităților extrașcolare, precum și o serie de tururi ghidate susținute de către muzeografii MMB.
Kituri pedagogice
Kituri pedagogice pentru Muzeul Theodor Aman, Palatul Suțu, Muzeul George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu și Muzeul Nicolae Minovici.
Kiturile create de noi pot fi folosite imediat, fără o pregătire suplimentară, deoarece au fost concepute cu grijă în echipe multidisciplinare alcătuite din învățători, educatori muzeali, muzeografi, istorici și copii.
Fiecare kit conține planuri de lecții și diverse tipuri de fișe de activități, precum și materiale video educaționale care le permit copiilor să-și însușească diverse competențe și cunoștințe, prevăzute în programele școlare. În același timp, copiii înțeleg mai bine istoria Bucureștiului și se familiarizează cu patrimoniul cultural.
Unde? Activitățile pot fi realizate la școală sau la muzeu.
Cum? Activitățile din kiturile pedagogice sunt gândite pentru a fi realizate de către cadrul didactic la fața locului, printarea materialelor și gestionarea activităților revenind în exclusivitate profesorului.
Cât timp? Activitățile propuse pot dura între 10 și 40 de minute.
Înscrieri Se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Preț bilet: 6 lei/ elev, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Detalii Descoperiți lecțiile și materialele educaționale care vi se potrivesc cel mai bine aici: https://muzeulbucurestiului.ro/kituri-pedagogice-la-mmb/
Trasee tematice
Pe urmele Timpului – Traseul tematic dedicat copiilor pentru vizitarea expoziției permanente de la Palatul Suțu
Traseul de tip vânătoare de comori pe care îl propune Muzeul Municipiului Bucureşti celor mai mici dintre vizitatorii săi se intitulează Pe urmele Timpului. Ghidul micului detectiv, iar grupul țintă căruia i se adresează este format din copii cu vârste între 7 şi 12 ani. Traseul este incitant şi din punct de vedere grafic, beneficiind de desene semnate de de Mihai I. Grăjdeanu. Creat pe principiul „învățării experiențiale”, acest traseu educativ încurajează vizita în grup sau explorarea individuală a expoziției permanente de la Palatul Suțu, Timpul Oraşului, fiind potrivit atât pentru vizitele şcolare, cât şi pentru o vizită împreună cu familia.
Traseul este construit în jurul unui fir narativ. Grigore Suțu şi Irina Suțu îi invită pe vizitatori la unul dintre balurile lor anuale. Se pare că lucrurile nu au mers tocmai unse la bal, întrucât un personaj misterios s-a strecurat printre invitați şi a lăsat prin palat tot felul de indicii ciudate. Copiii sunt puşi astfel în situația de a deveni mici detectivi şi a elucida misterul. Urmează o suită de indicii pe care ei trebuie să le dezlege răspunzând la câteva întrebări. Pentru realizarea traseului au fost alese 16 obiecte semnificative care să reînvie povestea palatului şi care să surprindă cât mai bine călătoria prin Timpul Oraşului.
„Pe urmele Timpului” este aşadar o călătorie de descoperire a unor obiecte cu o poveste fascinantă, o călătorie bazată pe interacțiune şi învățare, în care vizita la muzeu capătă noi sensuri prin ochii unui copil.
Unde? Traseul este conceput special pentru expoziția permanentă „Timpul orașului”.
Cum? Vizita în muzeu este coordonată în exclusivitate de către cadrul didactic, printarea materialelor și gestionarea activităților revenind în exclusivitate profesorului.
Cât timp? Traseul poate fi completat în circa 40-60 de minute sub îndrumarea exclusivă a cadrelor didactice care însoțesc grupul.
Înscrieri Se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Preț bilet: 6 lei/ elev, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Detalii Mai multe detalii despre traseu pot fi găsite aici: https://muzeulbucurestiului.ro/pe-urmele-timpului/.
Tururi ghidate
Muzeul Municipiului București oferă tururi ghidate în multiplele sale sedii, permițând vizitatorilor să descopere istoria și cultura capitalei României. Printre locațiile sale se numără Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeș, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Nicolae Minovici.
Fiecare muzeu își are propria poveste, iar tururile ghidate oferă detalii fascinante despre patrimoniul bucureștean, personalitățile care au marcat orașul și evoluția sa de-a lungul timpului. Ghidajul profesionist asigură o experiență interactivă, potrivită pentru toate categoriile de vârstă, oferind o perspectivă unică asupra trecutului și prezentului Bucureștiului.
Unde? Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeș, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Nicolae Minovici.
Când se pot programa tururile ghidate? În zilele de miercuri, joi și vineri.
Programul de vizitare al muzeelor:
Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeș, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Nicolae Minovici)
Marți – Sâmbătă: 14.00 – 22.00 (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)
Cât timp? Tururile ghidate durează în jur de 50-60 min.
Înscrieri Se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00. Pentru a solicita un tur ghidat este necesară programarea cu minimum 5 zile lucrătoare în avans. Tururile ghidate se fac pentru grupuri cuprinse între 10 și 25 de persoane.
IMPORTANT! Pentru a programa o vizită la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” completați formularul de contact de pe site-ul acestuia: https://astro-urseanu.ro/ghidul-profesorului/
IMPORTANT! Începând cu luna noiembrie 2024, Muzeul Nicolae Minovici și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck vor fi închise temporar, până în luna aprilie 2025.
Preț bilet: 6 lei/ elev + taxa de ghidaj: 10 lei/ elev (Total: 16 lei/ elev). Cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Prețul biletul unei vizite fără ghidaj este de 6 lei/ elev.
Palatul Suțu (Bd. I. C. Brătianu, nr. 2)
Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. Muzeul găzduieşte expoziţii legate de istoria oraşului Bucureşti. Expoziţia permanentă, „Timpul Orașului”, este o călătorie din prezent înspre trecutul îndepărtat al Bucureștiului.
Casa Filipescu-Cesianu (Muzeul Vârstelor, Calea Victoriei, nr. 151)
Casa Filipescu-Cesianu reprezintă amenajarea unei clădiri mai vechi, din perioada anilor 1846-1850, și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din Belle Époque, rămasă fidelă proiectului inițial. Muzeul Vârstelor este un muzeu modern al cărui proiect expoziţional restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei şi vieţii intime. Astfel, sunt alternanțe între restituirea unor interioare de epocă, urmate de spații cu expunere a istoriei mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor şi accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic, și evoluția lor pe durata ultimilor 300 de ani.
Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8)
Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman. De asemenea, este una dintre puţinele reşedinţe care nu au suferit modificări în decursul timpului, fiind prima casă-atelier de artist din România.
Muzeul Victor Babeș (Str. Andrei Mureșanu nr. 14A)
Participanții la tur vor descoperi principalele lucrări științifice ale dr. Victor Babeș, medic, bacteriolog, academician și profesor român, precum și faimosul microscop Zeiss-Jena proiectat de Babeș însuși.
Muzeul „George Severeanu” (Str. Henri Coandă nr. 26)
Muzeul „George Severeanu” a fost reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Muzeul expune o parte din valoroasa colecţie de antichităţi a medicului Severeanu: vase greceşti antice, statuete de lut, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, monede din diferite perioade istorice.
Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38)
Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei reprezintă o incursiune culturală în epoci şi locuri diferite, colecţia fiind formată din lucrări de artă plastică semnate de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu, J. Al. Steriadi, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu şi M.H. Maxy, dar și obiecte de artă decorativă din diverse perioade şi zone culturale.
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16)
Casa, monument de arhitectură construit de cei doi artişti, Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, între anii 1911 și 1913, conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici. Colecția cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice și icoane.
Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1)
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici care a fost ridicat la marginea Bucureștiului în 1905 de către arhitectul Cristofi Cerchez. Începând cu 1906 clădirea va adăposti o vastă colecție de artă etnografică românească (artă populară) și devine astfel primul muzeu de acest gen din București. Muzeul expune o serie de costume populare, obiecte de ceramică, mobilier tradiţional, icoane pe sticlă şi pe lemn. Toate acestea au fost colecţionate de Nicolae Minovici, iar unele au fost create chiar în atelierele regale.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21)
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator astronomic din capitală deschis publicului. Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul”, inaugurată în data de 21 septembrie 2017, are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.