ȘCOALA ALTFEL LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI
Muzeul Municipiului București vă invită să participaţi în cadrul Şcolii Altfel 2019-2020, la o serie de programe educative şi interactive.
Programe pentru elevi de școală primară și gimnaziu
„Pe urmele Timpului. Ghidul micului detectiv”. Traseu de tip vânătoare de comori la Palatul Suțu
Acest traseu educativ încurajează explorarea expoziției permanente de la Palatul Suțu, „Timpul Orașului”, într-un alt mod decât cel pe care îl oferă o vizită obișnuită. Traseul este adaptat pentru grupurile școlare și se adresează copiilor cu vârste între 7 și 12 ani.
Traseul „Pe urmele Timpului. Ghidul micului detectiv” este construit în jurul unui fir narativ. Grigore Suțu și Irina Suțu îi invită pe vizitatori la unul dintre balurile lor anuale. Se pare că lucrurile nu au mers tocmai unse la bal, întrucât un personaj misterios s-a strecurat printre invitați și a lăsat prin palat tot felul de indicii ciudate. Copiii sunt puși astfel în situația de a deveni mici detectivi și a elucida misterul. Urmează o suită de indicii pe care ei trebuie să le dezlege răspunzând la câteva întrebări.
Pentru talentul detectivistic copiii sunt răsplătiți cu o diplomă „semnată și parafată” chiar de Irina și Grigore Suțu. Traseul ia sfârșit, iar micii vânători de comori culturale pot păstra și duce acasă reușita misiunii lor de la muzeu.
Traseul poate fi completat în circa 40-60 de minute sub îndrumarea cadrelor didactice care însoțesc grupul.
Înscrierile se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Traseul este conceput special pentru expoziția permanentă “Timpul orașului”. Preț bilet: 5 lei/ elev, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Categoria de vârstă: 7 – 12 ani.
„În natura lucrurilor”: vizită interactivă în cadrul expoziției „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”, la Palatul Suțu
Poate fi colecţionată natura? Îţi aminteşti cum arătau primele obiecte colecţionate de tine? Ţi-ar plăcea să colecţionezi artă? De ce crezi că este necesar ca un oraş să deţină o colecţie de opere de artă reprezentative? Cum descifrăm o operă de artă?
Acestea şi multe altele sunt întrebările care îi vor ghida pe copii în cadrul vizitei interactive: „În natura lucrurilor”. Programul îşi propune să îi familiarizeze pe copii cu operele unor importanţi maeştri români (Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mützner etc.), să cunoască principalele genuri picturale, să afle mai multe despre istoria naturii statice şi a peisajului în istoria artei și să devină ei înșiși mici critici de artă.
Programul are o durată de 60 de minute și se desfășoară la Palatul Suțu.
Înscrierile se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Categoria de vârstă: 6 – 12 ani. Taxă participare: 10 lei/elev, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Descoperiri la microscop, program educativ-creativ susținut de Asociația Artelier D la Muzeul Victor Babeș
Descoperiri la microscop este un program care valorifică creativ moștenirea științifică și medicală a profesorului Victor Babeș, despre bacterii, viruși și boli, remedii și igienă. Descoperiri la microscop învăță copiii despre partea nevăzută a corpului omenesc și lupta sa cu microorganismele, pentru menținerea sănătății. În acest scop, programul explorează obiecte și documente care i-au aparținut lui Victor Babeș, începând cu celebrul său microscop Zeiss-Jena.
24 februarie – 7 martie. Laboratorul fantastic
Ce instrumente, pentru ce analize și cu ce rol? Învățăm despre laboratorul lui Victor Babeș și instrumentele sale preferate. Prima descoperire în laborator a cercetătorului- bacteriile care provoacă infecții. Desenăm laboratorul nostru de descoperiri fantastice în ajutorul omenirii.
8 martie – 22 martie. Inamicii mici și tari
Cercetăm microscopul lui Victor Babeș și aflăm despre bacteriile și virușii pe care i-a descoperit. Învățăm despre bacteriile bune și cum să ne apărăm de viruși. Privim imagini ale ființelor invizibile, mărite de 600 000 ori- virușii gripei, ai infecțiilor respiratorii și herpesului. Desenăm viruși imaginari cu rol pozitiv.
Programul are o durată de 60 de minute și se desfășoară la Muzeul Victor Babeș.
Persoană de contact – Daniela Mișcov, 0739 661 473.
Înscrierile se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Categoria de vârstă: 6 – 14 ani. Taxă participare: 25 lei/elev, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate.
Programe pentru elevi de liceu și gimnaziu
Asociația Artcrowd vă propune pornind de la expoziția permanentă de la Palatul Suțu intitulată „Timpul orașului” următoarele tipuri de programe, atât în română cât și în engleză:
1. Smoke and Mirrors/Fum și oglinzi la Palat
Clasele 11-12, 1h 30′
Oare ce este propaganda? Când a fost aceasta folosită cel mai puternic de către o conducere politică? Unde o regăsim și astăzi? Ce efecte are aceasta și cum o putem conștientiza și poate combate? Vă propunem un atelier despre propagandă ca mecanism al puterii, fie politice fie comerciale. După ce vizităm săli relevante ale expoziției permanente ”Timpul orașului”, discutăm și analizăm împreună aspecte ale propagandei regimului comunist, iar apoi explorăm împreună metode de recunoaștere a diferitelor tipuri de propagandă, inclusiv a celor din rețelelor sociale. Atelierul dezvoltă gândirea critică și cunoștințele de istorie recentă.
2. Then and Now- Arhitectura orașului nostru în timp și spațiu
Clasele 9-10, 1h 30′
Cum reacționăm la efectele timpului asupra noastră? Cum percepem timpul individual sau colectiv? Care sunt reprezentările care ne vorbesc cel mai mult despre timpul trecut? Oare orașul ne vorbește despre timpul pe care l-a trăit înaintea noastră? Lucrând cu aparatul foto al telefonului mobil, elevii își crează autoportrete pe care apoi le prelucrează pentru a se plasa într-un anumit moment istoric alături de monumente arhitecturale din București.
Atelierul dezvoltă cunoștințele despre portret, compoziție artistică și arhitectură.
3. Supersize me/Mai mare, mai frumos, mai important
Clasele 7-8, 1h, 30′
Știți ce este un cult al personalității și când a apărut acest termen? Cum ar fi oare dacă ne-am crea propriul cult al personalității? Ne-am simți mai puternici, mai mari, mai importanți? Dar dacă am crea un cult al unei valori, credințe sau idei? Cum ar arăta reprezentarea vizuală a acesteia? Reprezentarea sa i-ar convinge oare pe ceilalți? Împreună vom crea imagini supradimensionate a unor valori, credințe sau idei folosind tehnica colajului și o vom prezenta grupului discutând posibila sa utilitate.
Atelierul dezvoltă gândirea critică și capacitatea de a reprezenta vizual o idee abstractă.
4. Pionierii printre noi?
Clasele 5-6, 1h 30′
Cum era oare să fii pionier? Se poate compara cu forme de organizare ale altor timpuri și chiar a timpului prezent? După ce vizităm săli relevante ale expoziției permanente ”Timpul orașului”, discutăm și analizăm împreună aspecte ale organizării de tineret a regimului comunist, iar apoi ne gândim la forme de organizare socială din viața noastră de zi cu zi și la rolul pe care acestea le îndeplinesc. Cu ajutorul unor imagini din Palatul Suțu vom re-crea mișcări și exerciții fizice utilizate în perioada pionierilor, pentru ca în final să creăm propria noastră coregrafie de grup.
Atelierul dezvoltă gândirea critică, abilitățile motorii, abilitățile de lucru în echipă și cunoștințele de istorie recentă.
Tarif ateliere licee și gimnazii: 25 lei/ elev.
Participare: minim 10 copii, maxim 30
Programul are o durată de 1h 30′ și se desfășoară la Palatul Suțu.
Înscrierile se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Toate celelalte muzee și case memoriale din componența MMB (Casa Filipescu- Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul „George Severeanu”, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”, Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck pot fi vizitate de asemenea cu înscriere prealabilă, trimițând un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00. Biletul de acces este 5 lei/elev, 10 lei/ adult, cadrele didactice însoțitoare au gratuitate. Dacă se optează pentru vizită cu ghidaj, la prețul biletului se adaugă o taxă suplimentară de 6 lei.