Românii pot adăuga un plus de șarm Vienei

Interviu cu Ramona Miletic, consilier local în Capitala Austriei

Românii pot adăuga un plus de șarm Vienei

 

Ramona Miletic este prima româncă aleasă consilier local în Viena. Are 36 de ani, este originară din Pitești, județul Argeș, iar în prezent a devenit și membră în două comisii ale municipalității din sectorul 11: construcții-urbanistică și cultură. A avut amabilitatea de a participa la vernisajul unei expoziții organizată de Muzeul Municipiului București în orașul său și de a ne acorda un interviu despre fotografiile pe care le-a admirat, realizate de Dumitru Furnică-Minovici.

Viena, capitala Austriei, s-a clasat recent, pentru a zecea oară consecutiv, pe prima poziţie în ediţia pe 2019 a indexului oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume, potrivit Reuters. Calitatea vieții vieneze se reflectă inclusiv în deosebita activitate culturală a orașului. Din acest punct de vedere, cum s-a integrat expoziția „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf român în Austria interbelică. Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”, la vernisajul căreia ați participat?

Ramona Miletic: Am participat pe data de 22 martie, răspunzând cu mare plăcere invitației primită din partea Muzeului Municipiului București, la vernisajul expoziției „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf român în Austria interbelică. Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”, expoziția având loc cu sprijinul Institutului Cultural Român din Viena. Pe această cale doresc să mulțumesc domnului director Dr. Adrian Majuru pentru invitația de a participa la acest vernisaj și să felicit întreaga echipă a Muzeului Municipiului București care a realizat această minunată expoziție. Ea a adăugat un plus de șarm Vienei. Se spune că un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinţii. Prin această expoziție am putut cunoaște o altă fațetă a perioadei interbelice din Austria, țară în care locuiesc acum. Dar și a României, a cărei clasă de mijloc a avut preocupări atât de sensibile în domeniul artei fotografice, iată, inclusiv prin fotografiile realizate de Dumitru Furnică-Minovici expuse în premieră la Viena, pe care le-am admirat.

Cum vi s-a părut Austria interbelică prezentată prin ochii unui român, și încă a unui român din clasa de mijloc, un mare iubitor de artă?

R.M.: Am rămas foarte surpinsă. Aveam altă imagine despre Austria anilor ‘30, ținând cont că, aici, Constituția republicii a fost adoptată în 1920 și revizuită în 1929. Această perioadă a istoriei austriece a fost marcată de conflicte violente între dreapta și stânga, ca de exemplu cu ocazia revoltei in iulie 1927 sau a Războiului Civil Austriac din februarie 1934. Austria, văzută prin ochii fotografului Dumitru Furnică-Minovici, a relevat o fațetă a clasei de mijloc pe care nu o știam, dar știam convulsiile din societate și problemele, preocupările ei pentru revenirea din criză. Astfel încât, cunoștințele mele s-au completat.

La evenimentele culturale și cele dedicate momentelor istorice sunteți invitată de români și de vienezi, deopotrivă. Sunteți consilier local, un ales care este de origine română și care îi reprezintă pe alegătorii vienezi, indiferent de naționalitate. Cum vi se par, din acest punct de vedere, programele vieneze dedicate minorităților naționale sau organizate chiar de acestea?

R.M.: Diversitatea culturală reprezintă o sursă, dar și un factor de îmbogăţire a fiecărei societăţi. Astfel, Viena, cu fiecare eveniment organizat devine mai bogată nu numai cultural, ci și istoric. Diversitatea culturală la nivelul unei societăţi, prin prezervarea și promovarea identităţii – fie că este ea culturală, lingvistică sau religioasă – este foarte importantă. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului interactiv între culturi, între comunităţi cu valori culturale diferite, contribuie fără îndoială la definirea unui spaţiu de convieţuire pașnică, tolerant, integrator, dinamic, creator și, aș spune, progresist deopotrivă.

Mediul de business, clasa de mijloc și chiar muzeele din Viena, cu precădere cele de artă, ar putea deveni interesate să se alăture unor noi proiecte culturale, dedicate unei istorii vechi iată, de pildă, de peste 80 de ani?

R.M.: Am discutat cu dl director Majuru despre ce extraordinar ar putea fi dacă ar exista posibilitatea ca instituțiile vieneze să colaboreze în cadrul unor viitoare proiecte muzeale destinate schimbului cultural dintre București și Viena. Poate mediul de business, clasa de mijloc și chiar muzeele din Viena, cu precădere cele de artă, ar putea să devină interesate să se alăture unor noi proiecte culturale, dedicate unei istorii atât de vechi, de peste 80 de ani. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, ar fi un pas înainte în educarea tinerei generații care nu trebuie să uite însă realizările înaintașilor, ci să se mândrească cu ele. Eu, una, sunt convinsă că există deschidere către asemenea proiecte. Poate fi benefică ambelor părți această colaborare între români și austrieci.

Interviu realizat de Simona Popescu

Detalii despre expoziția „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf român în Austria interbelică. Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)” vă invităm să citiți aici: https://muzeulbucurestiului.ro/vernisaj-la-viena-un-fotograf-roman-in-austria-interbelica/

Informații despre noul vernisaj, care va avea loc pe data de 29 mai, de asemenea la Viena, cu tema „Casa Storck – un paradis al artelor”, vă invităm să citiți aici: http://muzeulbucurestiului.ro/vernisaj-expozitie-casa-storck-un-paradis-al-artelor/