REMEMBER CORNEL MEDREA. MENTOR ȘI MAESTRU

VA URMA DIN 30 SEPTEMBRIE 2020

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU

REMEMBER CORNEL MEDREA

MENTOR ȘI MAESTRU

Continuând seria expozițiilor organizate de Secția de Artă, colecția de artă Cornel Medrea își invită marele public pentru o reamintire a ce însemnat moștenirea culturală lăsată de acest maestru al artelor plastice. În perioada 23 septembrie – 8 noiembrie 2020, la Palatul Suțu, se va deschide expoziția cu titlul Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru. 

Artistul, Cornel Medrea (1888-1964) este recunoscut internațional pentru sculptura sa cu tente realiste și nelipsitele referințe la arta antică. Asemănat lui Aristide Maillol, numele lui este asociat cu arta românească modernă, dar și pentru păstrarea specificului național plin de savoare artistică.

Longevitatea, introspecția și măiestria i-au hărăzit maestrului posibilitatea de a crea în sentimentul epocii pe care o traversa. Momentele artistice definitorii sunt bine evidențiate printr-o evoluție a stilului care alternează prin influnțele majore, fie cele de natură istorică sau personală:  Ronde-bosse-ul cu tente expresioniste: Refugiata (1917) devine simbol al Primului Război Mondial, nudul expresiv Ghimpele (1935) contemplă calmitatea interbelică și tendința valorilor clasice, iar mai târziu Infinitul (1958) compune viziunea omului nou, exponent al realismului socialist. Expoziția va reflecta cei 50 de ani de creație medriană prin expunerea unei impresionante și inedite lucrări,  Viața mea – lucrarea neterminată de Cornel Medrea  care încununează întreaga sa viziune artistică. Acestea sunt doar câteva dintre lucrările care vor fi putea fi admirate începând din data de 30 septembrie 2020.

Personalitate foarte cunoscută a artei românești în perioada vieții, căzută în uitare astăzi, lui îi datorăm primul muzeu de sculptură din România. Sculptorul Cornel Medrea a fost profesor al Catedrei de Sculptură şi Modelaj la Școala de Belle-Arte între anii 1933-1964, timp în care a educat viitoare mari personalități ale sculpturii românești.

Prin acest eveniment invităm publicul la un proces de re-amintire.

Prin reaminterea unui artist național, a unei memorabile colecții de artă, a primului muzeu de sculptură din România,  încercăm să asigurăm publicul că această colecție își va recapătă seva și energia, dar și rolul important pe care îl are în existența metropolei București, de asemenea prelungește procesul educativ în care credea atât de mult artistul și profesorul Medrea și, în final, dobândește un viitor.

Felicia Raetzky