Proiectele online ale Secției Istorie

În această perioadă, specialiștii Secției Istorie a Muzeului Municipiului București continuă să împărtășească numeroase cunoștințe generate de activitatea lor profesională în cadrul muzeului și despre inestimabilul patrimoniu al Bucureștiului prin seriile de postări și proiectele online de pe paginile de social media.

Până când vizitatorii vor putea admira din nou exponatele pregătite pentru ei în expozițiile amenajate, cei interesați pot viziona seriile de postări care se concentrează pe un obiect din patrimoniul muzeului, pe un eveniment, un loc sau o personalitate istorică. Postările, veritabile articole, oferă celor interesați imagini din Arhiva MMB însoțite de informațiile aferente, pentru a descoperi, pas cu pas, colecțiile și patrimoniul Muzeului Municipiului București.

Pe lângă aceste postări zilnice pe paginile de Facebook și de Instagram (aici menționăm paginile de Instagram pentru Muzeul George Severeanu – https://www.instagram.com/georgesevereanumuseum și pagina Palatul Voievodal Curtea Veche – https://www.instagram.com/muzeul_curtea_veche/), pe care vă invităm să le urmăriți, Secția Istorie a conceput și o serie de expoziții online și a redactat seria de descrieri ce au însoțit filmele documentare din arhiva instituției care au fost oferite publicului, fiind în prezent disponibile pe site-ul oficial al instituției, un fel de cinematograf virtual.

Dacă stăm acasă, nu însemnă că renunțăm la micile bucurii. Nu mai putem vizita muzee, dar muzeele pot intra acum la noi în case prin expoziții virtuale accesibile ori de câte ori dorim. Acest demers pe care îl propunem, ca o evadare din cotidian, a generat o serie de micro-expoziții despre artefactele din Colecția Maria și dr. George Severeanu, una dintre cele mai bogate colecții de numismatică și arheologie din București. Povestea fiecărui obiect este o întoarcere în trecut, în lumea preistoriei, antichității sau a evului mediu, un liant între noi și generațiile care ne-au precedat și au creat lumea așa cum o cunoaștem.

În premieră, seria de expoziții online a demarat cu un clip dedicat expoziției permanente a Muzeului George Severeanu. Prima parte din această expoziție virtuală se intitulează „Pe urmele trecutului… în pași virtuali (I)”, o prezentare de ansamblu a Colecției Maria și dr. George Severeanu.

La o săptămână distanță, publicul a fost invitat să descopere Grecia antică prin intermediul ceramicii grecești, prezentată sub forma unei expoziții virtuale denumită „Vasele grecești din colecția Maria și dr. George Severeanu.” În colecție sunt peste 150 de vase antice grecești, datând din perioada arhaică până la finalul epocii clasice și care provin din variate centre de producție de la țărmurile Mediteranei sau Mării Negre. Ceramica pictată greacă continuă să captiveze imaginația privitorilor de mii de ani. Majoritatea comunităților produceau vase cu forme și mărimi diverse în funcție de utilitate, puţine fiind centrele unde se creau astfel de obiecte de artă. În majoritatea cazurilor, vasul era lucrat la roată de un olar și decorat ulterior de către un pictor după tehnica folosită în perioada respectivă. Picturile aplicate explorează o mare varietate de subiecte, de la scenele de viață cotidiană, la întrecerile sportive, luptele dintre războinici, legende și ființe mitologice. Lumea reală și cea imaginară se întrepătrund în aceste teme, oameni și zei, animale și ființe fantastice apar reprezentate împreună.

Pași virtuali pot fi făcuți la propriu dacă publicul alege să viziteze expoziția dedicată podoabelor străvechi din colecțiile Muzeului Municipiului București, intitulată „Bijuterii străvechi și mesaje relevante”. Prin intermediul unei aplicații gratuite dedicate (platforma artsteps.com), a fost creat un parcurs expozițional care conduce vizitatorul printre poveștile nespuse ale bijuteriilor și accesorilor vestimentare în relație cu purtătorii lor. Fie că apropiem distanțe sau adăugăm priviri care ne caută, ne folosim de mici decorații prețioase pe care le asociem dorinței de a trece praguri sau proiecției despre noi înșine, ca mesaj oferit celuilalt. Bijuteriile, cum le numim generic astăzi, pot reprezenta cea mai veche poveste spusă de umanitate într-un limbaj nonverbal. În deplină tăcere, dar cu vorbele lipite de buze.

Expoziția poate fi vizitată accesând următorul link: https://www.artsteps.com/view/5e958bf132480140427570b4

La aceste serii se adaugă Cinema Museion, un proiect online prin care Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în cadrul unei noi secțiuni, creată special pe site-ul www.muzeulbucurestiului.ro, care se numește „CINEMA MUSEION”. Toate filmele sunt însoțite de prezentările istoricilor MMB și oferă un plus de informații necesare în contextul oferit de fiecare peliculă în parte.

De altfel, Cinema Museion aduce un plus excelent de informații față de cele oferite de MMB prin expozițiile permanente și tematice, temporar închise.

Filmele documentare din arhiva MMB pot fi vizualizate accesând acest link: https://muzeulbucurestiului.ro/cinema-museion.html

Sau, îl puteți accesa pe acesta: http://muzeulbucurestiului.ro/centenar.html

Cea mai recentă secțiune a site-ului MMB conține zece filme documentare dedicate de instituție Centenarului, ce au fost realizate în anul 2018, precum „Evrei eroi în Primul Război Mondial”, „Leipzig – București – Lipscani, 200 de ani de poveste europeană”, „Mihai Viteazul și povestea reconstruirii chipului său”, „Pictori evrei în Primul Război Mondial”, „Memoria Cinematografică a Marelui Război 1914-1916”, „Femeile în război și pace – Regina Maria a României” și „București – 100 de ani”. Și aceste filme beneficiază de prezentările istoricilor Muzeului Bucureștiului.

Vă invităm să vizionați toate aceste producții în tihna propriei locuințe, urmând ca apoi, atunci când ne veți vizita după redeschiderea muzeelor, să vedeți cu alți ochi și să înțelegeți în profunzime și detaliu tot ceea ce se va revela spre cunoașterea dumneavoastră. Momentan în cele două secțiuni sunt 24 filme disponibile și vor mai fi postate și alte filme de arhivă în perioada următoare.

Eliana Radu, Vasile Opriș

Sari la conținut