Proiectele comunității MMB

Dacă recent v-am prezentat proiectele expoziționale pe care Muzeul Municipiului București le va propune spre vizitare publicului pe parcursul acestui an, care vor fi realizate strict de specialiștii din cadrul instituției noastre, astăzi vă povestim despre proiectele comunității din jurul MMB. Colaboratorii noștri sunt atât din sfera instituțională, cât și cea a organizațiilor nonguvernamentale, din diferite domenii de activitate. Alături de ei, oferta MMB se diversifică mai mult și putem ajunge la diferite categorii de oameni pasionați de istorie, artă clasică ori contemporană și muzică, iar pentru toți construim împreună cu partenerii noștri proiecte pentru toate categoriile de vârstă.

Vă invităm să citiți în continuare detalii despre toate întâlnirile pe care le vom organiza, alături de colaboratori entuziaști, competenți, dedicați profesiei lor, gata pregătiți să ofere repere culturale de calitate.

Încă de la începutul acestui an, am mers între oameni cu ajutorul Veranda Mall, care a organizat, în colaborare cu MMB, o expoziție cu fotografii amplasată în acest centru comercial aflat în zona Obor și care a publicat cartea dedicată acestei zone istorice a orașului, cu titlul „Oborul, ieri și azi”, disponibilă gratuit online. Apoi, am ajuns în Câmpulung Muscel, grație Galeriei Arta, care găzduiește, începând cu data de 22 februarie 2022 și pe întreg parcursul lunii martie, expoziția „Aman – Pictorul. Pagini de album”, realizată cu sprijinul Muzeului Municipiului București, în structura căruia se află Muzeul „Theodor Aman”. Reproducerile expuse (după 30 din cele 167 de picturi din patrimoniul muzeului) au fost selectate din albumul „Aman – pictorul. Repertoriul de pictură al Muzeului Theodor Aman”, autor Greta Șuteu.

Ne pregătim încă de pe acum pentru Art Safari, ediția 2022. „Theodor Aman. Primul artist român modern” este titlul expoziției pe care MMB o va oferi publicului, în perioada 12 mai – 7 august, la Palatul Dacia-România, de pe str. Lipscani nr. 18-20, curator fiind dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă, Restaurare Conservare – MMB.

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția nouă, se reinventează și oferă o nouă experiență de vizitare. Expoziția dedicată lui Theodor Aman, prin conceptul expozițional și prin scenografia sa foarte modernă, dorește să readucă în atenția publicului tânăr grandioasa personalitate a celui  care a contribuit decisiv la modernizarea și occidentalizarea artei românești, dar și a societății autohtone, în ansamblul ei. Vom reveni cu amănunte într-un număr viitor al ziarului, în preajma deschiderii Art Safari 2022.

De la clasic la contemporan

Anaid Art Gallery, una dintre cele mai vechi şi active galerii de artă contemporană din Bucureşti, va organiza în decursul anului 2022, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, două expoziţii personale semnate de două nume reprezentative ale artei româneşti contemporane, Alexandru Rădvan şi Mihai Florea.

Alexandru Rădvan, un artist cu o bogată activitate expoziţională, atât pe plan naţional, cât şi internaţional – Berlin, New York – a expus alături de nume celebre ca Georg Baselitz, Andres Serrano sau Berlinde De Bruyckere. Lector universitar la Universitatea de Arte Bucureşti, Alexandru Rădvan va expune în spaţiul sălii de conferinţe a Muzeului Nicolae Minovici, între 20 mai – 19 iunie 2022, o selecţie de picturi, colaje şi sculpturi din perioada 2014 – 2022 reunite sub titlul „Gânduri despre soare şi un mit”, curator Diana Dochia. Expoziţia este însoţită de lansarea catalogului monografic „Alexandru Rădvan. Mythical Flesh”, publicat de reputata editură germană Kerber Verlag, Berlin, 2021. Catalogul este prefaţat de un text critic semnat de unul dintre cei mai importanţi istorici de artă britanici, Mark Gisbourne, cu o activitate editorială în zona de artă de peste 400 de albume, monografii şi cărţi de artă. Deschiderea expoziției şi lansarea catalogului va fi făcută în prezenţa artistului şi a istoricului de artă Mark Gisbourne şi în prezenţa unor nume importante ale istoriei artei româneşti.

Cea de a doua expoziţie intitulată „Crossroads – A Time-lapse of Bucharest” („La răscruce de drumuri – Un răstimp al Bucureştiului”) va fi o intervenţie site-specific în holul Palatului Suţu, în perioada 8 iulie – 28 august 2022, semnată de artistul Mihai Florea, curator Diana Dochia. Cu o bogată activitate expoziţională începută încă din 2011, artistul a avut o serie de expoziţii personale, atât în Bucureşti, cât şi în New York şi Berlin. Proiectul pe care artistul doreşte să îl realizeze este o instalaţie site-specific, ce cuprinde o serie de 12 picturi – ulei pe pânză – reconceptualizate prin intermediul noilor tehnologii digitale. Mihai Florea manipulează digital imaginile pe care urmează să le picteze, sursele sale de inspiraţie fiind istoriile trunchiate ale oraşului, intervalele temporale şi întrepătrunderile de epoci şi momente istorice. Cele 12 personaje feminine, din lucrări, sunt integrate în peisajul bucureştean, fiind însoţite de diverse mijloace de locomoţie. Istoriile paralele capătă din ce în ce mai mult sens, în cadrul unui narativ epic trunchiat, în care fragmentul, secvenţa, momentul devine mult mai important în economia lucrării, decât istoria în sine a locului.

Muzică pe pâine

Îndată ce va sosi momentul potrivit, cel mai longeviv proiect muzical ce a debutat în anul 1998, cea mai longevivă stagiune cultural-muzicală independentă din România va reveni la Palatul Suțu. Ne referim la Stagiunea muzicală Iosif Sava, organizată de Fundația ACCUMM, condusă de Verona Maier. De altfel, Verona Maier se va implica și în cadrul unui alt proiect intitulat „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, coordonat de Costin Soare, care va cuprinde 8 concerte-conferinţă şi o caravană muzicală cu acelaşi nume (5 concerte-lecție dedicate copiilor din zonele cu acces limitat la cultură), fiind adresat unui public larg interesat în a înţelege și descoperi arta sonoră din Renaştere până în zilele noastre. Cei 6 invitaţi ai proiectului, personalităţi ale vieţii culturale – compozitorul Dan Dediu, violonista Diana Moş, pianista Verona Maier, dirijorul Cristian Lupeş, organistul Steffen Schlandt şi chitaristul Costin Soare – vor porni de la întrebarea „Cum ascultăm muzica?” şi vor încerca să transforme inefabilul într-o poveste muzicală pe parcursul căreia publicul va descoperi comorile ascunse în fiecare lucrare prezentată. Însoţiți de instrumente, de la lăuta renascentistă şi clavecinul baroc, la pianul, vioara, clarinetul şi chitara modernă, muzicienii-lectori propun teme precum „chirurgia muzicală”, „culorile proaspete şi vii ale sunetelor care comunică între ele”, „tradiţia ascultării atente a muzicii”, „somn şi moarte – nocturne muzicale”, „sursele de inspirație și imaginarul muzicii clasice”, prezentându-le în ambianţa încărcată de istorie a Palatului Suţu. În preambulul fiecărui concert, un muzeograf de la Muzeul Municipiului Bucureşti va prezenta un obiect de patrimoniu legat de tema serii respective. Toate concertele vor fi difuzate live, online şi postate ulterior pe paginile de Youtube şi Facebook ale MMB şi asociaţiei, pe site-ul proiectului.

În grădina Casei Filipescu-Cesianu

Activitățile planificate împreună cu partenerii noștri vor ajunge și la Casa Filipescu-Cesianu, care va găzdui în toamnă o expoziție outdoor de bandă desenată și o proiecție de filme scurte de animație, în exterior, în minunata grădină, de data aceasta împreună cu Asociația Volum Art. În mansardă vor avea loc evenimente ce fac parte din proiectul ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE. Înființată în 2010, în București, Asociația Volum Art urmărește să promoveze arta contemporană și să aducă publicul larg mai aproape de ea, fiind interesată, în principal, de dezvoltarea proiectelor de artă în spațiul public și de educație artistică non-formală îndreptate spre publicul tânăr.

Susținerea tinerei generații de artiști

Daniela Frumușeanu, conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Arte București, Departamentul Arte Textile și Design Textil, curatoriază o nouă expoziţie care va cuprinde lucrӑri de Master anul I și Master anul II ȋncepând cu ultima săptămână a lunii iunie cu extensie ȋn luna iulie 2022. Expoziţia va cuprinde lucrări de Artă textilă semnate de studentele pe care le coordonează, printre care și Nicoleta Bucșaru (master anul I, Arte Textile Ambientale) și Mara Malinovski (master anul I, Arte Textile Ambientale). Daniela Frumușeanu va reveni apoi la Palatul Suțu și cu a doua expoziție a studenților.

Este o continuare a colaborării cu UNArte, lucrările studenților anului 3 Grafică, grupa Atelier 6 de la Universitatea Națională de Arte București, au fost reunite în cadrul expoziției de grafică intitulată „Cu creionul prin București(ul vechi)” care a putut fi vizitată în lunile ianuarie și februarie 2022, curatorul acesteia fiind conf. univ. dr. Stela Lie.

București – 563. Trecut-au anii…

Expoziția de fotografie „Trecut-au anii” – o expoziție „atunci și acum” – ajunge anul acesta la ediția a XVII-a și o veți putea vedea pe gardul Palatului Suțu între 15 septembrie și 15 octombrie 2022, iar perioada de expunere coincide cu Ziua Bucureștiului – 563 de ani, ceea ce o va face și mai vizibilă. Ca fiecare ediție a expoziției (toate expuse pe gardul Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu) perechile de fotografii stârnesc amintiri, discuții și atrag o mulțime de trecători care se transformă în vizitatori. Fotografiile vechi provin arhiva Studiourilor Buftea, cele din anul 2022 vor fi făcute de membri Asociației Bucureștiul meu drag.

Responsabil de proiect, ca de fiecare dată, este Andrei Bîrsan, președintele Asociației Bucureștiul meu drag, care promovează cunoașterea orașului nostru prin excursii, expoziții de fotografie și prin Centrul de memorie Vizuală a Bucureștiului.

Viena cu alură de București, Timișoara, Oradea…

După succesul din cadrul Festivalului Vienez de Artă „WirSindWien”, originala expoziție itinerantă „Almost” / „Aproape” a fotografului și jurnalistului de arhitectură, Wojciech Czaja, ajunge la București, la inițiativa Forumului Cultural Austriac și a MMB. Pentru „Almost” / „Aproape”, Czaja a comparat case, străzi, monumente, parcuri din Viena cu locații din întreaga lume, identificând peisaje, detalii, ornamente și mici fragmente de viață ale capitalei austriece care seamănă, uneori ca două picături de apă, cu elemente aflate peste mări și țări. Comparațiile sale includ fotografii din „aproape Tokio”, „aproape Paris”, „aproape Berlin” și, de asemenea, „aproape București” sau „aproape Timișoara”. Special pentru expoziția de la București, artistul a acceptat să adapteze și să extindă expoziția sa cu imagini suplimentare legate de România. Cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, Wojciech Czaja va expune 60 de fotografii.

Cultură diplomatică

Menționăm, dintre ambasadele care au anunțat deja că doresc o colaborare dedicată organizării de expoziții, Ambasada Portugaliei la București, care va prezenta publicului o expoziție de afișe dedicată scriitorului José Saramago, al cărui an centenar îl sărbătorim în 2022.  Expoziția este creată în Portugalia, de către Institutul Camões, și acompaniază viața și opera Nobelului portughez. Pentru ca ea să poată fi văzută de cât mai mulți oameni, va fi expusă pe gardul Palatului Suțu, în perioada 17 octombrie – 27 noiembrie. Pe măsură ce se vor definitiva și alte proiecte ale ambasadelor, vom oferi amănunte.

Proiect de instalație și workshopuri

Disobedient Waste, își propune să expună în mansarda Casei Cesianu-Filipescu imagini și obiecte din cadrul cercetării în Proiectul Disobedient Buildings (Universitatea din Oxford), cu participarea cercetătorilor Gabriela Nicolescu, Inge Daniels și Anna Ulrikke Andersen. Expoziția va genera și un traseu cultural în Parcul Național Văcărești pe urmele unui film de arhivă (a MMB) care arată Mănăstirea Văcărești în contextual blocurilor construite în anii 1970 și a modernizării socialiste a orașului. Obiectivul principal este acela al dezvoltării unei instalații muzeale în mansarda Casei Filipescu-Cesianu și a unor serii de workshopuri în muzeu, precum și a unui workshop sub formă de traseu care să pună în legătură modernizarea socialistă a orașului București și a altor două orașe europene (Londra și Oslo) cu patrimoniul imaterial al zonei Văcărești pentru 500 de copii și adolescenți și famiile lor, pentru un dialog intergenerațional despre păstrare și reciclare istorică, socială și materială.

Proiecte pentru copii

Asociația Da’DeCe împreună cu Muzeul Municipiului București va derula anul acesta un nou proiect care vizează valorificarea patrimoniului muzeului în mod creativ și interactiv, continuare a proiectului „Patrimoniu pentru societate din 2021. Noul proiect intitulat „Patrimoniul merge la școală” va realiza și va oferi resurse didactice dedicate învățătorilor. De data aceasta, disciplinele avute în vedere sunt: Arte vizuale și abilități practice (clasele I-IV); Muzică și mișcare (clasele I-IV); Dezvoltare personală (clasele I-II), iar muzeele implicate sunt: Muzeul Theodor Aman, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei. Se vor dezvolta astfel kituri pedagogice utile învățătorilor în cadrul disciplinelor asociate acestor arii tematice, trasee tematice asociate acestor discipline și videocasturi în care un artist sau un profesionist al patrimoniului explică elevilor elemente relevante din domeniul respectiv. Echipa proiectului este una interdisciplinară și este formată din muzeografi, istorici, educatori culturali, învățători, artiști etc.

Tot în 2022, Muzeul Municipiului București continuă proiectele alături de Asociația Learning by Teaching și Școala privată Aletheea. O serie de trei ateliere au avut loc în luna februarie a acestui an, în expoziția „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”, având ca tematică „Arheologii, detectivii civilizațiilor dispărute”. Va urma o altă serie de ateliere în expoziția „Dress Code. Parfum de secol XIX” în luna martie și, de asemenea, vom sărbători Ziua Mondială a apei print-un atelier dedicat.

Grație colaborării cu Daniela Mișcov, de la „Artelier D”, se va adăuga și un alt program interactiv – creativ pentru școlari de la 6 la 14 ani, cu titlul „Comoara romană”, care se va desfășura la Muzeul George Severeanu.

În lunile iulie și august, la Muzeul Municipiului București se desfășoară Școala de Vară, un eveniment devenit deja tradiție, în care atât partenerii MMB, cât și educatorii muzeali MMB susțin o varietate de activități de vacanță, oferind copiilor timp de calitate prin explorarea patrimoniului cu ajutorul învățării nonformale. Atelierele se vor desfășura în aer liber la Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și la Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei.

Dintre proiectele dedicate copiilor mai menționăm consacrata deja Olimpiadă de Benzi Desenate, care ajunge la cea de-a treia ediție, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Academiei Olimpice Române, eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Ediția din acest an este dedicată Jocurilor Olimpice de iarnă și se desfășoară sub motto „Împreună pentru un viitor comun”. Expoziția câștigătorilor se va organiza în lunile de vară la Casa Filipescu-Cesianu (Muzeul Vârstelor).

Memoria înaintașilor

Muzeul Municipiului București continuă colaborarea cu alte instituții similare. În acest sens menționăm o expoziție care va putea fi vizitată la Palatul Suțu, în perioada 10 iunie – 24 iulie, organizată în parteneriat cu Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, dedicată memoriei familiei Golescu și descendenților ei, prilej pentru expunerea patrimoniului din colecția acestei celebre familii și prezentarea unui interior de epocă, readusă în memoria urbană prin obiecte, tablouri și imagine.

Material realizat de Simona Popescu și Veronica Leca