PROIECTE CULTURALE 2016

SPECTACOLUL DE TEATRU „SCRISORI PIERDUTE”, TEATRU DE PĂPUȘI,

 23 DECEMBRIE 2016,

CASA FILIPESCU-CESIANU

Asociația Artextract, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, a propus un spectacol de teatru educativ cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Piesa a avut un subiect specific sărbătorilor. Fulgii buclucaşi stârnesc o furtună năprasnică, aruncând sania lui Rudolf într-un accident cu o coadă de cometă. Rudolf, “transportatorul oficial al lui Moş Crăciun”, are sarcina de a transporta scrisorile de la copii până la spiriduşi. Dar, din cauza furtunii, renul pierde scrisorile. Când află toate acestea, spiriduşul Twinkle se îngrijorează şi se panichează, până la sosirea lui frosty-omul de zăpadă care îi indrumă către Crăiasa Zăpezilor.

PROIECTUL EDUCAȚIONAL LECȚIILE PATRIMONIULUI, 2016

Muzeul Municipiului Bucureşti a fost partener al proiectului cu conținut cultural-educativ intitulat „Lecțiile patrimoniului”, derulat sub coordonarea Asociației Metrucub – resurse pentru cultură alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Muzeul Național de Artă al României, Asociația De-a Arhitectura, Asociația Da’DeCe și Filarmonica „George Enescu”. Perioada sa de desfășurare a fost februarie –noiembrie 2016, dar la finalul său au rezultat o serie de publicații și video-clipuri care sunt disponibile gratuit și pot fi utilizate de oricine este interesat.....

 

 

Citeste mai mult Citeste mai mult

ATELIERE EDUCATIVE DE NOAPTEA MUZEELOR, „DE JUR ÎMPREJUR”, MUZEUL THEODOR AMAN, 21 MAI 2016

Asociația Da’DeCe cu sprijinul Rețelei Naționale a Muzeelor din România, coordonatorul Nopții Muzeelor, a organizat programe interactive pentru copii în curtea interioară a Muzeului Theodor Aman, în ziua magică a muzeelor.

De jur împrejur, pentru copii de 5-9 ani, în Muzeul Theodor Aman

Copiii au participat la un program în care s-a discutat despre Theodor Aman ca pictor, arhitect, designer de interior, casa fiind opera aproape în întregime a cunoscutului pictor. Odată intrați, copii au identificat indicii asociate uneia dintre ocupații.....

SPECTACOLUL DE TEATRU „LEGENDA LUI BUCUR” LA PALATUL SUȚU, 20 SEPTEMBRIE 2016, ÎN CADRUL EVENIMENTULUI ZILELE BUCUREȘTIULUI LA MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Marți, 20 septembrie 2016, muzeul a găzduit o activitate dedicată copiilor: spectacolul de teatru „Legenda lui Bucur”, susținut de Asociația Artextract. Aflat la a doua reprezentație la Palatul Suțu, spectacolul spune povestea ciobanului Bucur și a tinerei fete Dâmbovița, legată de începuturile Bucureștiului. iniţiativa face parte din strategia Muzeului Municipiului București de a apropia copiii de instituțiile de cultură pentru a forma, în generațiile următoare, un public cultural conștient, informat și dornic de cunoaștere și dezvoltare.

Citeste mai mult Citeste mai mult

 ACTIVITĂȚI EDUCATIVE „COPIII SPUN POVEȘTI LA MUZEUL NOTTARA”, MUZEUL C.I. ȘI C.C. NOTTARA

Muzeul Municipiului București a organizat la Muzeul CI și CC Nottara un proiect de educație nonformală pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, desfășurat în perioada 14 mai-18 iunie 2016. Cursurile au reprezentat o călătorie în lumea poveștilor și a teatrului și au ajutat copiii să-și dezvolte creativitatea, să înțeleagă emoțiile și să-și descopere propriul personaj. Participând la proiectul „Copiii spun povești la Muzeul Nottara”, aceștia au descoperit ce înseamnă optimismul, empatia, perseverența, entuziasmul și curiozitatea. Ei au învățat să-și înțeleagă mai bine emoțiile și să le împărtășească cu ceilalți într-o manieră pozitivă. Îndrumători: Grațiela Trocaru.....

SPECTACOLUL DE TEATRU „LEGENDA LUI BUCUR” LA PALATUL SUȚU, 19 IULIE 2016, PARTE DIN PREMIEREA CONCURSULUI „MUZEE ÎN CULORI” LANSAT DE MUZEULUI MUNCIPIULUI BUCUREȘTI, APRILIE – MAI 2016

Muzeul Municipiului București a invitat copiii să participe gratuit la spectacolul de teatru „Legenda lui Bucur”, susținut de Asociația Artextract, marți, 19 iulie, la Palatul Suțu. Piesa, special gândită și pusă în scenă pentru copii, spune povestea ciobanului Bucur și a tinerei fete Dâmbovița, legată de începuturile Bucureștiului.

Citeste mai mult Citeste mai mult

PROIECTUL „MEMORIILE UNEI CASE – MUZEUL FREDERIC STORCK ȘI CECILIA CUȚESCU-STORCK”

Depus în urma apelului pentru proiecte educative lansat de Muzeul Municipiului București, proiectul a presupus activități dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani, desfășurate în fiecare sâmbătă și duminică, în Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, valorificând patrimoniul existent și activitatea membrilor familiei Storck. Activitățile au avut aproximativ 130 de participanți, în special copii. Atelierele de sâmbătă au fost dedicate grupurile de școală, iar cele de duminică, familiilor, având înscriere individuală.

ATELIERE CREATIVE ÎN CADRUL PROIECTULUI „PERIFERII CENTRALE ALE BUCUREȘTIULUI”, COFINANȚAT DE ARCUB, ÎN PARTENERIAT CU MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Proiectul “Periferii centrale ale Bucureştiului” a vizat două zone centrale ale oraşului Bucureşti cu valoare istorică, culturală şi urbanistică foarte ridicată, dar şi cu mari contraste sociale, economice şi culturale. Cele două zone sunt cuprinse între: Piaţa Unirii – Bdul Regina Maria – Bdul George Coşbuc – Șoseaua Viilor – Calea Șerban Vodă – Bdul Dimitrie Cantemir şi Piaţa Unirii – Bdul Unirii – Bdul Decebal – Șoseaua Mihai Bravu – Bdul Ferdinand I.

Citeste mai mult Citeste mai mult

TABĂRĂ URBANĂ DE LIMBĂ GERMANĂ, ÎN COLABORARE CU KARISA AKADEMIE,  IULIE-AUGUST 2016

Muzeul Municipiului București a fost un partener în proiectul Tabăra urbană de limbă  germană Bukarest, meine liebe, organizat de Karisa Akademie. Atelierele au fost gândite pentru copii între 5-14 ani, având loc la Palatul Suțu, în datele de 5  și 26 iulie, dar și la Muzeul dr. Nicolae Minovici, în data de 15 iulie. Copiii au descoperit într-un mod interactiv informații despre familia Suțu și a palatului ce astăzi este sediul MMB, dar și despre vila doctorului Minovici și pasiunea sa pentru arta tradițională românească, mai ales ceramica. Atelierele au înregistrat aproximativ 26 de participanți.

PROIECT DA’DECE ARE ORAȘUL O COLECȚIE DE ARTĂ?, OCTOMBRIE – NOIEMBRIE 2016

Proiectul de educație muzeală, conceput de Asociația Da’DeCe, a fost realizat în colaborare cu Muzeul Municipiului București, în cadrul expoziției „Pinacoteca Bucureștiului - un proiect interbelic”.

Proiectul, implementat după finalizarea apelului de proiecte educative lansat de MMB, a avut drept scop familiarizarea publicului de vârste diferite cu valorosul patrimoniu al pinacotecii bucureștene. Grup țintă: familii cu copii de la 4 la 12 ani, școli și grădinițe din București și județul Ilfov. Atelierele au avut 175 de participanți la programele dedicate familiilor - atât copii, cât și adulți. În ceea ce privește partea din proiect dedicată școlilor și grădinițelor, au fost înregistrați 57 de participanți.

Citeste mai mult Citeste mai mult

PROIECTUL CARAVANA MUZEELOR 2016 (A CINCEA EDIŢIE)

Caravana Muzeelor a debutat miercuri, 13 iulie 2016, prin opt muzee și case memoriale din București, invitând copiii cu vârste între 6 și 10 ani la ateliere de educație cultural-artistică desfășurate în perioada vacanței de vară. Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Colecția Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Casa memorială Gheorghe Tattarescu, Muzeul Victor Babeș, Muzeul dr. George Severeanu, precum și un muzeu-surpriză își vor deschide porțile pentru a întregi un spațiu de învățare viu și atractiv.

Citeste mai mult

TABĂRĂ URBANĂ, ÎN COLABORARE CU ASOCIAȚIA DA´DECE, IULIE 2016

Timp de o săptămână, 11-15 iulie 2016, Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București a propus copiilor de la 7 la 10 ani o tabără urbană care s-a desfășurat la Palatul Suțu. Au participat un număr de 15 copii, de-a lungul celor 5 zile. Membrii asociației au pregătit pentru copii trasee, dezbateri, ateliere, spuneri și construiri de povești, activități artistice despre centrul cultural al Bucureștiului și istoria lui, dar și multe alte surprize.

Citeste mai mult

PROGRAMUL ȘCOALA ALTFEL (2016)

 

Programul Școala Altfel (18-22 aprilie 2016), la care au participat, în regim de gratuitate, 1.350 elevi astfel: 830 la Palatul Suțu, 30 la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, 70 la Muzeul C.I. și C.C. Nottara, 340 la Muzeul Theodor Aman, 20 la Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei și 60 la Muzeul George Severeanu.

Elevii care au frecventat Muzeul Municipiului

 

Citeste mai mult

ȘCOALA DE VARĂ (2016)

„VARA ISTORIEI PE CALEA VICTORIEI”

Programul Școala de Vară „Vara istoriei pe Calea Victoriei”, desfăşurat în perioada vacanţei de vară la Casa Filipescu-Cesianu, respectiv în lunile iulie, august și septembrie, a atras aproximativ 400 de participanţi cu înscriere individuală.

Prin urmare, timp de opt săptămâni, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-12:00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu și în Lapidarium s-au desfășurat activități educative cu tematică variată, în special în aer liber, într-un spațiu prietenos și inedit.

 

 

Citeste mai mult

5 LICEE – 5 MUZEE (2016)

5 Licee – 5 Muzee este un proiect educaţional dedicat elevilor de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale.

Proiectul şi-a propus să declanşeze în rândul tinerilor o campanie de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs între 5 licee din capitală. Lansat în anul 2008, proiectul a avut un impact pozitiv atât în rândul elevilor, cât şi al profesorilor. Astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue proiectul. Până în anul 2016, la a noua ediţie, peste 2 000 de liceeni, din peste 40 de şcoli bucureştene, s-au bucurat de oportunităţile oferite de proiect.

Citeste mai mult

ANUL CULTURAL „MARTHA BIBESCU 130”

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost lansat la Casa Filipescu-Cesianu, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale”, la data de 15 ianuarie 2016.

Proiectul a fost realizat de Asociația Istoria Artei împreună cu Muzeul Municipiului București și alți parteneri: Arhivele Naționale ale României, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Biblioteca Națională a României, Centrul cultural Carmen Sylva Sinaia, fiind finanţat de Ministerul Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale – 2016.

Citeste mai mult

PROIECTUL CULTURAL-EDUCATIV ORA DE ȘCOALĂ LA MUZEU (2016)

Proiectul Ora de școală la muzeu reprezintă o continuare a inițiativei din 2015, proiectul Patrimoniul muzeal – instrument de învăţare, organizat de către Global Mindscape în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Institutul de Știinţe ale Educaţiei şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, dar și a proiectului Caravana Muzeelor, care anul acesta va ajunge la ediția a V-a.

 

Citeste mai mult