Parteneriatul Muzeului Municipiului București cu Festivalul Internaţional George Enescu

Festivalul Internaţional George Enescu şi Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) anunţă lansarea parteneriatului care are ca principal obiectiv să extindă interacţiunea dintre Festival şi oraş şi să diversifice experienţa festivalieră pentru public. 

Ca primă acţiune sub egida acestui parteneriat, MMB anunţă proiectul expoziţional „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” – o istorie ilustrată a muzicii în viaţa românilor, începând cu secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Expoziţia va putea fi văzută la Palatul Suţu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2), începând cu data de 15 iulie şi constituie o avanpremieră tematică pentru Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia 2019.

Acest proiect expoziţional al MMB se înscrie în seria de iniţiative prin care muzee, instituţii, galerii şi diverse organizaţii din Bucureşti dezvoltă proiecte pe tema muzicii în parteneriat cu Festivalul Internaţional George Enescu cu scopul de a extinde interacţiunea acestuia cu oraşul şi de a diversifica experienţa festivalieră a publicului.

Muzeul este o proiecţie culturală a comunităţii. Este, prin urmare, firesc să integrăm în proiectele noastre un eveniment muzical intens al oraşului cum este Festivalul Internaţional George Enescu. În avanpremiera festinului muzical din sălile de concert, expoziţia noastră invită publicul să vadă cum a intrat muzica în viaţa românilor şi cum a evoluat ascultarea acesteia până în zilele noastre, de la o experienţă iniţial rezervată elitei urbane, la accesul pe scară largă asigurat de tehnologie„, a declarat Adrian Majuru, Managerul Muzeului Municipiului Bucureşti.

În cadrul expoziţiei „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala”, vizitatorii vor vedea exponate care ilustrează modul în care se asculta muzica la români începând cu anul 1830, când întâlnirea cu acest gen de artă avea loc, în special, acasă, în spaţiul restrâns al protipendadei urbane.

Urmează o vedere de ansamblu a sfârşitului de secol XIX şi a perioadei interbelice, foarte fecunde în relaţia românilor cu muzica, în care viitori mari muzicieni, cum ar fi Ciprian Porumbescu sau George Enescu, primesc în copilăria lor, drept cadou, un instrument muzical. În oraşele româneşti muzica este la loc de cinste şi practicarea ei coagulează elitele în orchestre ale medicilor, ale inginerilor sau avocaţilor.

După 1947, perioada comunistă stigmatizează practicarea muzicii ca obicei burghez. Apariţia tehnologiei democratizează accesul la muzică, însă polarizează relaţia în favoarea ascultării faţă de practicarea ei.

Expoziţia va include săli în care vizitatorii vor afla detalii despre tehnologia pentru ascultarea muzicii şi vor vedea expuse aparate, dar şi afişe de epocă ale unor concerte în mare vogă. Una dintre săli va fi dedicată secolului XIX, surpriza fiind aceea că, sub supravegherea unui muzeograf, se va putea asculta muzică, de pildă, la patefon. În sala dedicată secolului XX, se vor putea face audiţii la pick-up, se va asculta muzică de pe discuri vinil, sau de pe benzi de magnetofon.

Expoziţia „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” va fi accesibilă publicului pe toată durata Festivalului Internaţional George Enescu 2019, fiind un prilej de a extinde experienţa întâlnirii cu muzica dincolo de concertele din sălile de spectacol.

„Festivalul George Enescu este un eveniment muzical major la nivel mondial şi cu atât mai mult pentru Bucureşti, iar noi ne dorim să conectăm cât mai mult oraşul, publicul la această experienţă minunată a întâlnirii cu marea muzică clasică a lumii. Am găsit deschidere şi entuziasm la partenerii noştri şi sperăm ca aceste iniţiative să fie începutul unei construcţii comune pe termen lung de care să beneficieze, în primul rând, publicul”, a spus Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Internaţional George Enescu.

Despre Festivalul Internaţional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă orchestre de talie mondială.

Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi la Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopţii”, „Recitaluri şi concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ și https://www.muzeulbucurestiului.ro