Orașul contemporan. La masă, într-un București multicultural. Specificul bucătăriei asiatice

 

Phad thai de la Kunnai

Mâncarea nu este doar o necesitate pentru supraviețuire, ci și o experiență care aduce oamenii împreună și crează amintiri care ne rămân alături multă vreme. Importanța mâncării savuroase, inedite, depășește simpla satisfacere a foamei. Arta culinară este o modalitate de a ne conecta cu ceilalți, de a explora noi culturi și arome și de a găsi bucurie în lucrurile mai simple din viață.

Capitala României oferă o varietate de opțiuni alimentare multiculturale datorită populației sale diverse și istoriei sale bogate.

Mâncarea românească în sine este un amestec de diverse influențe, inclusiv provenite din bucătăria turcească, maghiară și germană.

Bucureștiul are, de asemenea, o populație asiatică în creștere, și, ca urmare, puteți găsi restaurante asiatice în oraș, cu specific culinar din țări precum China, Japonia, Vietnam, Coreea de Sud, Thailanda, India și Pakistan.

Vom explora pe scurt bucătăria acestor țări, dar și restaurante sau magazine în care le puteți testa, în următoarele rânduri.

Tom yum, som tam, massaman curry și Pad Thai

Începem cu Thailanda, o țară renumită pentru bucătăria sa plină de arome. Unele dintre cele mai interesante preparate tradiționale thailandeze includ tom yum, o supă picantă, acidă și aromată; som tam, o salată de papaya verde măcinată cu usturoi, chili, arahide tocate, sos de pește și suc de lime, populară în regiunea Isan din nord-estul Thailandei; massaman curry, dulce și cremos, făcut cu carne de vită sau de pui, cartofi, arahide, lapte de cocos și ierburi aromate, influențat de bucătăria indiană și malaeziană. Nu am putea vorbi de preparate thailandeze fără să menționăm renumitul Pad Thai, o mâncare de tăiței de orez prăjiți cu legume, ou, creveți și carne, servită cu arahide tocate și lămâie. Această mâncare a fost creată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a promova utilizarea produselor alimentare locale și a devenit rapid una dintre cele mai populare preparate thailandeze. Autorul, Mark Padoongpatt susține că pad thai nu este un „fel de mâncare tradițională, autentică, care datează de sute de ani. De fapt, a fost creat în anii 1930 în Thailanda, pentru că țara se concentrata pe construirea națiunii”. Acest fel de mâncare a fost creat folosind tăiței de orez și numit Pad Thai ca o modalitate de a galvaniza naționalismul.

Există mai multe restaurante unde puteți încerca preparate thailandeze în București, precum restaurantul Kunnai. Istoria bucătăriei thailandeze este influențată de vecinii lor, cum ar fi India, China și Malaezia, precum și de influențele europene, în special portugheze și olandeze. În secolul al XVII-lea, Siam (Thailanda modernă) a devenit o destinație importantă pentru comerțul internațional, ceea ce a dus la schimbul de alimente și idei culinare între diferite culturi. Aceste influențe s-au combinat cu ingrediente locale, cum ar fi arahidele, laptele de cocos și ierburile aromate, pentru a crea o bucătărie unică și variată.

Gulab jamun, rasgulla, halwa, kheer și barfi

Continuăm cu India și Pakistan. Bucătăria indiană este una dintre cele mai variate bucătării din lume, cu o istorie bogată și influențe din diferite zone geografice ale lumii. Condimentele sunt esențiale în bucătăria indiană și sunt folosite pentru a adăuga aromă și culoare mâncărurilor. Printre cele mai utilizate condimente se numără turmeric, coriandru, cardamom, cuișoare, ghimbir, chimen, ardei iute și alte ierburi, precum și condimente locale. Bucătăria indiană variază în funcție de regiunea geografică și cultura locală. De exemplu, în nordul Indiei, mâncărurile sunt bogate și cremoase, în timp ce în sudul Indiei, acestea sunt mai condimentate și mai picante. Deoarece majoritatea populației indiene este vegetariană, bucătăria indiană are o selecție impresionantă de mâncăruri vegetariene, cum ar fi aloo gobi, paneer tikka, chana masala și multe altele. Roti și naan sunt tipuri de pâine plată care sunt foarte populare în bucătăria indiană și sunt servite alături de mâncăruri principale sau însoțite de diferite sosuri sau chutney-uri. Curry-ul este un fel de mâncare indiană preparat cu sos condimentat, adesea cu legume și/sau carne. Curry-ul este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare indiene și este disponibil într-o gamă largă de arome și niveluri de condimentare. De asemenea, bucătăria indiană are o gamă largă de dulciuri, unele dintre cele mai populare fiind gulab jamun, rasgulla, halwa, kheer și barfi. Astfel de preparate se pot găsi la restaurantul Namaste, Strada Mântuleasa nr. 37, sau la restaurantul Mumbai, Strada Chile nr. 3, București.

Biryani cu carne de pui sau de miel

Pakistanul are de asemenea o varietate bogată de preparate culinare, cu influențe din India, Iran, Afganistan și Asia Centrală. Printre cele mai interesante preparate se numără biryani (preparat tradițional de orez, condimentat cu carne sau cu legume, pregătită în mod tradițional la sărbători și evenimente importante), haleem (un fel de mâncare cremos, preparat din cereale, carne, legume și condimente, care se servește de obicei de Ramadan), nihari (preparat picant de carne de vită, gătită într-un sos condimentat, servit de obicei cu roti, o pâine tradițională pakistaneză).

Istoria acestor preparate pakistaneze este adânc înrădăcinată în istoria și cultura regiunii. Multe dintre acestea au influențe din bucătăria mogulă, care a fost la rândul său puternic influențată de bucătăriile din Persia și Asia Centrală. Altele sunt specifice anumitor regiuni și au fost dezvoltate de-a lungul timpului prin influențe locale și culturale. În general, bucătăria pakistaneză se bazează pe utilizarea de condimente și ierburi, precum și pe utilizarea de carne și legume proaspete. Meniul restaurantului Haveli din Strada Episcopul Radu, nr. 3, include preparate precum biryani cu carne de pui sau de miel.

Mooncake – prăjitură tradițională chinezească

Arome puternice și distictive

Continuând cu bucătăria chineză, aceasta utilizează o gamă largă de ingrediente, incluzând legume, carne, fructe de mare și tofu, printre altele, precum și tehnici de gătit variate. Bucătăria chineză este cunoscută pentru aromele sale puternice și distictive, datorită utilizării de condimente precum sos de soia, vin de orez, ghimbir, usturoi și altele. Ca preparat interesant menționăm mooncakes, care se pot cumpăra de la magazinele alimentare cu specific chinezesc aflate la complexul comercial Dragonul Roșu (Strada Drumul Garii 1-10, București). Mooncake este un desert tradițional chinezesc care se consumă de obicei cu ocazia sărbătorii de toamnă, cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Lunii pline. Aceste prăjituri sunt făcute dintr-un aluat dulce care este umplut cu diverse tipuri de umpluturi, precum fasole roșie dulce, taro, nucă, semințe de lotus, fructe confiate și ouă de rață fierte tari. Istoria mooncake-urilor se întinde pe mai bine de 1000 de ani. Aceste prăjituri au apărut pentru prima dată în timpul dinastiei Tang (618-907), când China a atins o perioadă de prosperitate culturală și economică. În timpul sărbătorii de toamnă, oamenii își luau o pauză de la munca agricolă și se bucurau de lumina lunii pline. În această perioadă, mooncake-urile erau făcute ca un simbol al prosperității și bucuriei.

Kimchi, în topul alimentelor fermentate

Continuăm cu bucătăria sud-coreeană, care utilizează multe alimente fermentate, precum kimchi, pentru a adăuga arome și a îmbunătăți digestia. Aceasta este cunoscută pentru utilizarea condimentelor puternice, precum sosul de ardei iute gochujang. Bucătăria sud-coreeană are o variație impresionantă de mâncăruri, incluzând bibimbap, bulgogi, samgyetang și multe altele. Astfel de alimente, precum și ingredientele folosite în prepararea lor, pot fi achiziționate de la lanțul de magazine KJ Center din București, sau comandate la restaurante precum Seoul, aflat la nr. 89, Strada Aviator Mircea Zorileanu.

Ingrediente proaspete și prezentare artistică

Ramen de la YUKI

Bucătăria japoneză este una dintre cele mai populare și rafinate bucătării din lume, cunoscută pentru utilizarea ingredientelor proaspete și prezentarea artistică a preparatelor.

Printre cele mai interesante preparate japoneze se numără sushi, considerat un simbol al bucătăriei japoneze, ramen, preparat este originar din China, dar adaptat și dezvoltat în Japonia în timpul perioadei Meiji, tempura, introdus în Japonia în secolul al XVI-lea de către misionarii portughezi, și yakitori, preparat popular în toată Japonia și este servit în restaurante specializate numite izakaya.

Puteți încerca un delicios ramen tonkotsu shoyu la restaurantul YUKI, construit ca o casă mică în care oamenii care sunt interesați de mâncarea și cultura japoneză sunt întâmpinați cu ospitalitate în stil japonez și cu preparate care sunt gătite în mod tradițional în casele din Japonia.

Acestea sunt doar câteva dintre specificitățile bucătăriilor asiatice, ale căror preparate se pot găsi la restaurante sau magazine în București, care includ desigur și preparate iraniene, filipineze, vietnameze și multe altele. Fiecare dintre aceste bucătării are o istorie și o tradiție distinctă, precum și ingrediente și tehnici de gătit unice, ceea ce face ca fiecare să fie interesantă și delicioasă în felul său.

Autor text: Eliana Radu