MUZEUL „THEODOR AMAN” – PROIECT EXPOZIŢIONAL

OPERA INACCESIBILĂ –ACUARELA LUI THEODOR AMAN

Muzeul „Th. Aman” vă propune expoziţia temporară  „OPERA INACCESIBILĂ –Acuarela lui Theodor Aman”, care se va desfăşura la Muzeul „Theodor Aman” în perioada 1 octombrie 2018 – 30 martie 2019 şi îşi propune să aducă în faţa publicului aspecte mai puţin cunoscute (unele total inedite) ale creaţiei lui Theodor Aman.

 

Expoziţia permanentă este foarte bogată şi acoperitoare pentru toate etapele şi tehnicile în care a lucrat artistul, respectând într-o bună măsură amenajarea interioară din timpul vieţii acestuia, vizibilă în scenele în care este redată locuinţa sa, locuinţă care găzduieşte actualul muzeu. Din acest motiv organizarea unei expoziţii temporare în acest spaţiu este întotdeauna dificilă, ţinând cont de faptul că nu se pot face schimbări majore nici la nivelul panotării, nici la nivelul amenajării interioare, care trebuie să sugereze universul familiar al lui Aman, pe care vizitatorul îl percepe şi îl identifică imediat cu ajutorul „martorilor” revelaţi de picturile expuse.

 

În ciuda acestor evidenţe, semnalăm faptul că patrimoniul muzeului cuprinde lucrări de foarte bună calitate, în tehnici diverse şi acoperind genuri şi etape multiple din existenţa artistului, lucrări cu particularităţi speciale, necunoscute marelui public, ale căror valoare clamează necesitatea de a fi expuse.  Acest fond inaccesibil, care aşteaptă întâlnirea cu publicul doritor să-l descopere, cuprinde şi opere foarte fragile şi sensibile, lucrate în tehnici care nu favorizează bătălii cu timpul sau cu spaţiul nepropice (desene în creion sau peniţă, gravuri imprimate în timpul vieţii artistului etc.). Din dorinţa ca aceste opere să fie accesibile şi unui public din viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat este imperios necesar ca ele să fie protejate şi prezervate în condiţii speciale, motiv pentru care sunt păstrate în mediul controlat al depozitelor muzeului.

 

Printre operele care fac parte din acest fond inaccesibil se numără şi 33 de acuarele ale lui Aman, care dezvăluie o faţetă chiar mai dezinvoltă şi mai sensibilă decât pictura în ulei. Multe dintre ele sunt studii pregătitoare, altele sunt variante în altă tehnică ale unor picturi cunoscute. În aceste condiţii nu considerăm oportună încadrarea lucrărilor într-o expunere obişnuită, ci propunem o etalare specială, în care fiecare lucrare  să fie aşezată pe un şevalet poziţionat în muzeu lângă pictura cu care are legătură, ceea ce va ajuta privitorul să remarce mai lesne interacţiunea dintre lucrări, precum şi diferenţa dintre cele două tehnici.

 

Valoarea intrinsecă a acuarelelor vizate este indiscutabilă, dar actuala propunere de expoziţie temporară nu are ca subiect doar întâlnirea publicului cu lucrări ce pot fi văzute rareori şi pentru puţină vreme, ci, în primul rând, dezvăluirea unor aspecte inaccesibile într-o expunere în care lucrările sunt panotate în poziţie fixă pe pereţi.

 

 

        Muzeograf Greta Şuteu

 Muzeul „Th. Aman”