VA URMA DIN FEBRUARIE 2021
Obiectul lunii la Muzeul Victor Babeș
Muzeul Victor Babeș a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său, din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteriologie, și le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o primăriei Capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a Capitalei. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi casa adăpostește o colecție alcătuită în special din lucrările științifice ale lui Victor Babeș ‒ Les bactéries et leur role dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885), Études sur la pellagre, Recherches sur les associations bactériennes du bacilli de la tuberculose (1888), Despre transmiterea proprietăților imunisante prin sângele animalelor imunisate (1895), Raport despre turbare (1912) și Anatomie patologică generală (1921). Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Astfel, în colecție se află o serie de decorații precum Ordinul Național al Meritului Civil în grad de Comandor (1891) al statului bulgar, Legiunea de Onoare – Ordin în grad de Comandor, Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Sanitar Civil în grad de Comandor (Bulgaria), Ordinul Legiunea de Onoare (Franța), Bene Merenti și Ordinul Coroana de Fier (Austria). Colecția este completată de o serie de piese de mobilier și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Astfel, predomină piesele de artă europeană, de la scaune și fotolii, la reproduceri după picturi de secol XVII.
Proiectul propus de noi se va desfășura în perioada februarie-decembrie 2021 și propune prezentarea câte unui obiect care face parte din patrimoniul muzeului Victor Babeș.
Obiectele despre care veți afla detalii în cadrul proiectului expozițional sunt: Bustul Almei (Alma a fost sora lui Victor Babeș, care a murit de tuberculoză la o vârstă fragedă și cea care l-a motivat să ajungă un cercetător în domeniul medical), diploma de doctor a lui Victor Babeș ‒ vom avea în vedere drumul pe care medicul l-a parcurs pentru a obține diploma de doctor; microscopul la care a lucrat de-a lungul vieții; Albumul Institutului de Bacteriologie din colecția Muzeului Victor Babeș (un element important, pentru că vizitatorii pot avea acces la imaginile, însoțite de explicații, ale Institutului de Bacteriologie pe care Victor Babeș l-a înființat); Decorația Legiunea de Onoare (vom avea în vedere contextul în care Victor Babeș a primit această decorație); Cursul de anatomie patologică generală, scris de Victor Babeș, masca mortuară, lampa Murano, măsuța Sevres, samovarul, untiera ‒ obiecte care l-au însoțit pe Victor Babeș atât în viața profesională, cât și în cea personală.