Muzeul doctorului Nicolae Minovici este primul muzeu bucureştean de artă populară. Deschis pentru public în anul 1906, “muzeul de artă naţională” a funcţionat ca muzeu particular, devansând iniţiativa publică. Nicolae Minovici a primit sprijinul arhitectului Cristofi Cerkez pentru ridicarea unui imobil absolut original la marginea nordică a Bucureştilor. Vila dr.Nicolae Minovici este una dintre primele construcţii în stil neoromânesc din Bucureşti, ridicată între anii 1905-1906.

 

Vila era înconjurată de o splendidă grădină în stil 1900 la care şi-a adus aportul şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker, între anii 1911-1913. În continuarea acesteia, se afla “o fermă destinată culturii pomilor fructiferi, plantelor şi creşterii păsărilor”. În anul 1937 Nicolae Minovici a donat colecţia sa alături de proprietatea aferentă, Comunei Bucureştilor.

 

Nicolae Minovici a înfiinţat Societatea Salvarea (1906), primul spital de urgenţă din România (1937) şi a fost directorul Instutului Medico Legal între anii 1933-1940.

 

Colecţia Muzeului de artă populară Dr. Nicolae Minovici a fost realizată treptat, prin achiziţiile donatorului, între anii 1900-1941. Cele mai numeroase obiecte sunt costumele de port din regiunile Suceava, Ilfov-Vlaşca, Argeş; ţesături din Oltenia. Ceramica reprezintă toate zonele etnografice ale României de azi însă şi centre de olărit dispărute precum Bîrsa (Arad) sau Sf.Troiţă (Bucureşti-strada Popa Savu). Colecţia mai cuprinde icoane pe sticlă din Ardeal; piese vestimentare şi accesorii; ouă încondeiate, adunate din întreaga ţară, dar şi lucrări ale artei interbelice semnate Eustaţiu Stoenescu, Arthur Verona, Bednarik, Costin Petrescu etc. Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici are o vechime de peste o sută de ani (1905) şi reprezintă un etalon al muzeografiei memorialistice pentru spaţiul urban.

 

Recent restaurat, muzeul va putea fi vizitat începând din ziua de miercuri, 18 mai 2016, când va fi inaugurată expoziţia temporară Istoria medicinii în Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor iniţiată de ICOM.

 

MUZEUL NICOLAE MINOVICI