Colecția de artă populară a muzeului dr. Nicolae Minovici este în prezent în curs de amenajare (până în luna octombrie 2017).

 

Timp de un an de zile, o bună parte dintre obiectele colecțiilor au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani.

 

Detalii despre proiectul expozițional în curs de amanajare la secțiunea În curând:

 

http://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-nicolae-minovici-restitutio.html

 

Expoziții temporare sunt găzduite în Sala de conferințe a Muzeului Nicolae Minovici.

 

 

Muzeul doctorului Nicolae Minovici este primul muzeu bucureştean de artă populară. Deschis pentru public în anul 1906, “muzeul de artă naţională” a funcţionat ca muzeu particular, devansând iniţiativa publică. Nicolae Minovici a primit sprijinul arhitectului Cristofi Cerkez pentru ridicarea unui imobil absolut original la marginea nordică a Bucureştilor. Vila dr.Nicolae Minovici este una dintre primele construcţii în stil neoromânesc din Bucureşti, ridicată între anii 1905-1906.

 

Vila era înconjurată de o splendidă grădină în stil 1900 la care şi-a adus aportul şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker, între anii 1911-1913. În continuarea acesteia, se afla “o fermă destinată culturii pomilor fructiferi, plantelor şi creşterii păsărilor”. În anul 1937 Nicolae Minovici a donat colecţia sa alături de proprietatea aferentă, Comunei Bucureştilor.

 

Nicolae Minovici a înfiinţat Societatea Salvarea (1906), primul spital de urgenţă din România (1937) şi a fost directorul Instutului Medico Legal între anii 1933-1940.

 

Colecţia Muzeului de artă populară Dr. Nicolae Minovici a fost realizată treptat, prin achiziţiile donatorului, între anii 1900-1941. Cele mai numeroase obiecte sunt costumele de port din regiunile Suceava, Ilfov-Vlaşca, Argeş; ţesături din Oltenia. Ceramica reprezintă toate zonele etnografice ale României de azi însă şi centre de olărit dispărute precum Bîrsa (Arad) sau Sf.Troiţă (Bucureşti-strada Popa Savu). Colecţia mai cuprinde icoane pe sticlă din Ardeal; piese vestimentare şi accesorii; ouă încondeiate, adunate din întreaga ţară, dar şi lucrări ale artei interbelice semnate Eustaţiu Stoenescu, Arthur Verona, Bednarik, Costin Petrescu etc. Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici are o vechime de peste o sută de ani (1905) şi reprezintă un etalon al muzeografiei memorialistice pentru spaţiul urban.

 

 

 

MUZEUL NICOLAE MINOVICI