Muzeul Municipiului București vernisează la Tirana expoziția „1989 – Eliberarea”

Muzeul Municipiului București inaugurează, pe data de 22 septembrie 2018, o nouă expoziție tematică ce va putea fi vizitată într-o sală special amenajată în incinta Muzeului Național Albanez al Securității „Casa cu frunze” din Tirana, Albania.

Sub genericul „1989 – Eliberarea” este prezentată o expoziție de fotografii despre regimul comunist din România și despre modul în care s-a manifestat în București, între anii 1980-1989. De asemenea, Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, va organiza, cu acest prilej, o conferință pe tema antropologiei urbane la Universitatea Gjirokastra.

Proiectul expozițional continuă colaborarea dintre Muzeul Muncipiului București și Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” din Tirana, începută în primăvara acestui an prin expoziția „Drumul Comunismului în Albania”. Cu acel prilej, Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor”, director Etleva Demollari, a prezentat vizitatorilor din România un tablou al Albaniei din perioada 1945-1991.

1989 a început fără să anunțe nimic special. Rutina unei zile obișnuite era aceeași de întregi decenii și milioane de români trăiau cu ea, într-o deplină simbioză cotidiană. Existau marșuri și spectacole colective festive în zilele dedicate mișcării comuniste, discursuri și ședințe ideologice, planuri cincinale care se realizau în patru sau trei ani, pe de o parte. Pe de altă parte se trăia într-o săracie progresivă, cu alimente care fugiseră în mitologie, spitale care în lipsa tehnologiei tratau adesea empiric bolnavii, școli și milioane de locuințe neîncalzite iarna sau lipsite de lumină periodic.

Foarte puțini aflau despre schimbările care se petreceau începând cu vara anului 1989 în Germania democrată, Ungaria, Cehoslovacia sau Polonia. Până și Bulgaria devenise mai liberală în politicele civile. Românii trăiau într-o deplină captivitate a terorii. În toamna anului 1989 au fost aflate primele semne de schimbare, dar nu ofereau speranța imediată a eliberarii mai ales că Nicolae Ceaușescu și-a pregătit realegerea în funcția de secretar general al PCR, la cel de-al XIV-lea Congres al PCR, care s-a desfășurat în noiembrie 1989.

Eliberarea a venit pe neașteptate pe fondul nesupunerii civice din Timișoara și transfomarea în revoltă a unui miting propagandistic la București, programat să susțină ideologia partidului comunist, la mijlocul lunii decembrie 1989. Pentru câteva zile timpul a fost suspendat istoric, și s-a trăit într-o deplină bucurie, o nemaîntâlnită seninătate a eliberării, dintr-o captivitate ce părea fără final.

Fotografiile prezentei expoziții au fost selectate pentru a ilustra realitatea anului 1989, de la rutina unui cotidian comunist la explozia de bucurie și sacrificiu trăită de români la finalul aceluiași an” – Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București.

Echipa care va participa din partea MMB la vernisajul expoziției din 22 septembrie este formată din Adrian Majuru – Director, Dan Pîrvulescu – Director adjunct, Vasile Opriș – Șef Secție Istorie și Theodor Ignat – Șef Birou Arheologie.