Muzeul Municipiului București își menține decizia anunțată la finalul lunii aprilie și se solidarizează cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creșterea salariilor angajaților din domeniu și nu va participa la Noaptea Muzeelor, ediția din acest an.
Intenția inițială a MMB era aceea de a participa, așa cum s-a întâmplat în fiecare an prin mobilizarea tuturor resurselor interne și externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor. Însă este nevoie ca sectorul muzeal să își recapete demnitatea pe măsura valorii sale și a contribuției la creșterea calității vieții tuturor românilor. O decizie în această privință vedem că întârzie.
Știm că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestei revendicări din partea tuturor actorilor implicați – sindicate, organizații profesionale, instituții ale statului și sperăm cu toții la adoptarea rapidă a unor măsuri menite să respecte drepturile salariale și condiții de muncă corecte și decente pentru toți angajații din domeniul muzeal.
„Este vorba de un singur cuvânt pe care alte țări îl cunosc de multă vreme, se numește solidaritate. Este ceea ce ar trebui să lege în societatea românească principii și valori morale. Alături de colegii din MMB și mai ales în dorința lor solidară, ne-am afiliat legitimelor revendicări ale sectorului muzeal pentru că într-adevăr, recent, în zona unor mici entități – universități, teatre naționale – entități culturale care nu sunt muzee, dar care au câteva colecții publice, deschise, au fost măriri salariale care i-au avantajat pe angajații lor. Însă instituțiile reale, muzeele, cele care au responsabilități de patrimoniu sau chiar mai diverse care țin inclusiv de domeniul educațional, n-au fost cuprinse, cum legitim ar fi fost, în acest context. Noi ne dorim să fie completat contextul acesta.
Efortul pe care îl construim cu fiecare idee și cu fiecare proiect finalizat trebuie, la rândul său, să fie susținut în mod egal, așa cum și Constituția acestei țări o prevede. În plus, este o branșă profesională restrânsă și nu ne dorim să se restrângă și mai mult prin plecarea specialiștilor în alte domenii sau în străinătate, acolo unde găsesc salarii mai mari. Momentul acesta al Nopții Muzeelor este singurul unde suntem, ca și comunitate, mai vizibili, iar muzeele doresc să semnaleze decidenților situația injustă în care ne aflăm” – a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.
* Unitățile din componența MMB sunt următoarele: Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei.