Muzeul Municipiului București – de 60 de ani la Palatul Suțu

Palatul Suțu, exterior, Sursa: Marin Mihalache, Muzeele din București, București, 1960

Muzeul Municipiului Bucuresti împlinește  60 de ani de funcționare în palatul din inima Capitalei.

Data de 23 ianuarie a fost aleasă pentru redeschiderea din 1959 datorită apropierii de ziua de 24 ianuarie, care marca Centenarul Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească.  Redeschiderea muzeului în Palatul Suțu a fost menționată pe prima pagină a ziarelor importante, dar în centrul atenției se afla deschiderea Muzeului Unirii din Iași.

Expoziția deschisă pe 23 ianuarie 1959 cuprindea 5000 de obiecte, în 14 săli de la etajul Palatului Suțu. În conformitate cu doctrina Partidului Muncitoresc Român, expoziția prezenta referiri directe la „lupta de clasă a maselor muncitoare” și includea săli dedicate evenimentelor din anii construcției socialismului, acoperind astfel segmente semnificative de istorie contemporană.  Publicațiile dedicate muzeului din anii `60 – `70 scriu despre un impact remarcabil asupra publicului, menționând 15.000[1] de vizite în primele 20 de zile de la redeschidere și 150.000 [2] în primele 10 luni.

Pâna la mutarea în Palatul Suțu, colecțiile Muzeul Municipiului București fuseseră depozitate și expuse în mai multe clădiri, incluzând Casa Moruzi, între anii 1930 – 1940, Casa Filipescu-Cesianu și, pentru o scurtă vreme, clădirea din Șoseaua Kisselef nr. 3, care găzduia la vremea respectivă Muzeul de artă națională. Reorganizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial și noul spațiu au permis crearea unei expoziții sistematizate, cu narațiune coerentă, construită după principiile științifice și cu influențele ideologice specifice vremii.

Palatul Suțu, interior, Sursa: Florian Georgescu, Panait. I. Panait, Petre Dache, Muzeul de Istorie a Municipiului București 1921 – 1971

Să ne reamintim că Palatul Suțu, construit între anii 1832 – 1835 din porunca boierului Costache Suțu, a devenit în jurul anilor 1860 – 1880, centrul mondenităților bucureștene, unde se organizau baluri pline de fast, vizitate ocazional chiar de către regele Carol I.

Palatul a fost înstrăinat de familia Suțu în anii `30 și a servit, pe rând, drept sediu al mai multor instituții – Primăria Municipiului București, Banca Chrissoveloni, C.E.C și Institutul de Construcții. Odată cu atribuirea clădirii către muzeu în 1956, în palat s-au desfășurat o serie de lucrări de restaurare, în pregătirea deschiderii expoziției.

Palatul Suțu este până în prezent sediul Muzeul Municipului București și găzduiește începând cu anul 2014 expoziția permanentă „Timpul Orașului”, amenajată în spațiile de la etajul palatului. Aceasta reprezintă o călătorie în timp în sens invers, din prezent spre trecut, din zilele noastre până acum aprox. 6.000 de ani. Expozițiile temporare deschise în această perioadă sunt „Fizionomii unificatoare: toți în unu – povestea unui proiect de țară”, dedicată unirii provinciilor istorice, „Capriciile modei (1850 – 1950)”, „Smaranda, privirea unei femei de la final de secol XVIII”, „Avangardă – Ariergardă”, expoziție cu lucrări din Pinacoteca Municipiului București,  „Gustav Klimt, precursor al modernității” și „Benzi desenate de Valentin Tănase”.

Pentru informații referitoare la activitățile muzeului vă stau la dispoziție adresa de e-mail relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro și telefonul 0722 574 897.

 

___________

[1] Conform Florian Georgescu, Panait I. Panait, Petre Dache, Muzeul de istorie a  Municipiului București 1921 -1971, Muzeul Municipiului Bucuresti, 1971, p. 27  

[2] Conform Marin Mihalache, Muzeele din București, Editura Meridiane, București, 1960, p.87

Horia Ioan Iova

Muzeograf MMB