„Muzeul animat”. Atelier online – „Muzeul animat”. Atelier online – Fildeșul fosilizat de mamut din expoziția „Piatra în Epoca Omului”

„Muzeul animat”. Atelier online – Fildeșul fosilizat de mamut din expoziția „Piatra în Epoca Omului”

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei mici să participe, alături de părinți, la un nou atelier din seria #MuzeulAnimat, alături de autorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.
Al doilea atelier #MuzeulAnimat din 2022 are loc sâmbătă 26 martie, la ora 11.00, și va fi legat de patrimoniul din expoziția „Piatra în Epoca Omului” deschisă la Casa Filipescu-Cesianu până pe data de 24 octombrie 2022.
Obiectul de patrimoniu din expoziția „Piatra în Epoca Omului” ce va fi personificat prin bandă desenată este fildeșul fosilizat de mamut din Paleoliticul Superior, 50000-12000, descoperit într-o nisipărie din zona Lacului Pantelimon, lângă București.
Atelierul va avea loc ONLINE.
După ce vor afla povestea obiectului din colecția MMB și vor învăța cum să îl transpună în bandă desenată, copiii sunt invitați la rândul lor să posteze pe pagina de Facebook a evenimentului propriile creații și povești.
***
<< În Pantelimon suntem noi, mamuții, care te precedem pe tine>>
Când ne gândim la trecutul Bucureștiului, obișnuim să ne imaginăm cel mai adesea un oraș în diverse stadii de transformare, cu clădiri mari, îngrămădite spre centru și forfot de oameni pe străzi înguste. Edificii, documente, litografii și, mai târziu, fotografii de epocă, toate acestea îmbrăcate uneori în legende, ne ajută să vizualizăm un întreg difuz, compus din puținele părți rămase și completat de la caz la caz de propriul imaginar.
Cum ar fi însă să derulăm rapid filmul istoriei și să călătorim în îndepărtata preistorie, în urmă cu 20.000 de ani?
Pentru a ne imagina acest cadru, avem la îndemână doar răzlețe descoperiri arheologice. Străzile se transformă în poteci ipotetice, iar măreția nu mai e evocată de clădiri somptuoase, ci de o turmă de mamuți lânoși, privită de la distanță de vânători înarmați sumar. Sunt suficiente uneltele din silex paleolitice descoperite la Pantelimon, Colentina „Ziduri între Vii”, Herăstrău, Dealul Mihai Vodă, Dealul Radu Vodă, Băneasa Lac și Militari și rămășițele unor mamuți descoperite la Pantelimon (deși nu neapărat în legătură unele cu altele) pentru a creiona un tablou în care oamenii încep timid, pentru prima dată, să își lase amprenta asupra unui spațiu care în timp, sub influența lor tot mai accentuată, va deveni Bucureștiul de astăzi.
În expoziția despre Piatra în Epoca Omului de la Casa Filipescu-Cesianu este expus un fildeș fosilizat de mamut, descoperit prin anii ‘50 într-o nisipărie din Lacul Pantelimon. Bucureștean și nu prea, mamutul de Pantelimon a stat prea mult timp la periferie. I-au luat câteva zeci de mii de ani, dar acum e în centru, la bulevard, expus la gura unei peșteri antropice cu picturi rupestre și cu care se completează temporal. (dr. Vasile Opriș)
*** Despre program ***
Copiii au ocazia să își creeze propriile desene, inspirate de obiectele alese, transformându-se din simpli participanți în artiști. ✏
Conceptul este unul inedit, îmbinând benzile desenate animate cu informații de specialitate din muzee, pentru a traduce pe înțelesul copiilor termenul de „patrimoniu”, un termen care poate fi destul de abstract.
La finalul fiecărei activități în parte, copiii vor fi rugați să își posteze propriile creații pe pagina de Facebook a evenimentului online, adăugând imaginea în comentarii la postarea ce li se adresează.
***
Categoria de vârstă: 7 – 14 ani.
Tarif: 25 lei.
Număr de locuri/atelier: 20 participanți.
Înscrieri: e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, precizând numărul de telefon, numele și vârsta copilului.
***
Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor prolific de bandă desenată și romane grafice, a inițiat multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic” și BD HISTORIA Benzi Desenate Istorice. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară. Participă la expoziții personale și de grup în țară și peste hotare. Este co-organizatorul Salonului BD – „Povești din București în benzi desenate” la Muzeul Municipiului București (2014-prezent). http://mihaibd.blogspot.com/https://comicsdidactic.ro/.
Documentarea a fost realizată cu sprijinul dl. dr. Vasile Opriș, Șef Secție Istorie, Muzeul Municipiului București.
***
Abonați-vă la newsletterul MMB despre programe educative, aici – bit.ly/NewsletterEducatie.
Mai multe despre proiectul #MuzeulAnimat aici – www.muzeulanimat.ro