MOȘTENIRI INTERBELICE (MUZEUL VICTOR BABEȘ)

MOȘTENIRI INTERBELICE

(MUZEUL VICTOR BABEȘ)

Victor Babeș este unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie, acesta a adus contribuții majore în studiul bacteriologiei, al turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malagrei și pelagrei. Gheorghe Marinescu, unul dintre studenții săi și medic neurolog recunoscut, l-a descris drept cel mai ilustru reprezentant al științei medicale românești.

Muzeul care astăzi îi poartă numele a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș.  Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteorologie și le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o primăriei capitalei. Muzeul se află într – clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un  cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Printre exponate, se pot întâlni exemplare din primele ediții ale lucrărilor doctorului: Les bactéries et leur role dans l’étiologiel’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885), Études sur la pellagreRecherches sur les associations bactériennes du bacilli de la tuberculose (1888), Despre transmiterea proprietăților imunisante prin sângele animalelor imunisante (1895), Raport despre turbare (1912) și Anatomie patologică generală (1921). Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Astfel, în colecție se află o serie de decorații precum Ordinul Național al Meritului Civil în grad Comandor (1891) al statului bulgar, Legiunea de Onoare – Ordin în grad Comandor, Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Sanitar Civil în grad de Comandor (Bulgaria), Ordinul Legiunea de Onoare (Franța), Bene Merenti și Ordinul Coroana de Fier (Austria).

Colecția este completată de o serie de piese de mobilă și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Astfel predomină piesele de artă europeană, de la scaune și fotolii, la reproducerii după picturi de secol XVII. Urmărind liniile dictate de colecția muzeului, proiectul expozițional își propune să pună în valoare munca științifică a doctorului Victor Babeș, pornind de la primele descoperiri științifice și până la proiectele majore de medicină socială care au încercat să îmbunătățească nivelul de trai al bucureștenilor. În paralel, va fi subliniată recunoștința pe care a primit-o Victor Babeș ca urmare a eforturilor sale în domeniul medicinei. Iar imaginea va fi întregită arborele genealogic al familiei Babeș din care au făcut parte diplomați și alți medici care au contribuit la progresul acestei științe.

Etajul muzeului va reveni la ilustrarea unui interior intim al unei case discrete de la mijlocul secolului al XX-lea presărat cu piese de mobilier de factură europeană și obiecte de artă plastică și decorativă care denotă gustul lui Mircea Babeș în materie de artă.

În afară de reprezentarea clasică a unui muzeu memorial, patrimoniul va fi pus în valoare și prin intermediul unei logistici de expunere muzeală la standard european, iar cu sprijinul realității augmentate vor fi oferite publicului detalii vizuale din cel dintâi tratat de bacteorologie din lume, redactat de Victor Babeș.

 

Dr. Adrian Majuru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *