Adrian Majuru – Manager

Un muzeu pe o hartă a viitorului

Bucureștiul, asemenea oricărui alt oraș în care trăim o bună parte din viață, poate deveni o pasiune, pentru că se schimbă odată cu noi, și este asemenea unui organism viu. Imaginea sa a evoluat pe măsura trăsăturilor noastre sufleteşti, trăsături păstrate în „vitrina” propriei noastre vieți care este fizionomia. Înfăţişările oraşului se modifică odată cu chipul nostru ca urmare a unui foarte interesant mimetism. Deoarece împreună formăm un singur organism viu, care trăieşte şi moare symbiotic.

 

Muzeul  Municipiului București și-a orientat proiectele de cercetare și de narațiune expozițională către explicarea viitorului imediat prin instrumentele unei călătorii aflate în același timp în prezent și trecut, având ca exemplu faptul că fiecare dintre noi suntem finalitatea proiecției despre viitor a generației părinților noștri și, în același timp, pregătim proiecția noastră de viitor, prin copiii noștri. Nu se trage niciodată linie; este o călătorie continuă pentru care trebuie să te pregătești cu fiecare vârstă și cu fiecare generație, care consumă ceea ce numim Istorie.

Muzeul Municipiului București ajunge treptat să redefinească mecanismul muzeal și reușește să pună în mișcare obiectele prin mesaje narative ample, care includ timpul verbal future in the past. Ne interesează prognoza, cum vom îmbătrâni, cum se vor maturiza copiii noștri, cum ne modifică tehnologia modul de viață.

În consecință, strategia MMB este de a ajuta fiecare vizitator să își rafineze proiecția personală asupra vieții sale și de a o include, cu pași mici dar fermi, pe harta propriului său viitor. Această hartă a viitorului pornește de la muzeul personal al fiecăruia, de la pasajele de viață adunate, de la experiențele profesionale și sociale traversate cu fiecare vârstă și care formează într-un final un manual al tinerilor utilizatori de cartografie personală. Povestea fiecăruia dintre noi poate ajuta copiii să își dezvolte un muzeu personal care să adune abilități de adaptare, apoi un panel de sentimente și afecte pozitive, antidoturi pentru momente de neliniște și, desigur, memoria fiecărui pas făcut înainte.

Trebuie spus că profesia este asociată în MMB pasiunii, iar pasiunea echipei noastre pentru București, pasiune izvorâtă din pregătirea de specialitate a personalului și dedicarea noastră pentru prezentarea cât mai relevantă a poveștii orașului în permanentă transformare, este de durată și îi atinge pe toți cei care ne trec pragul.

Muzeul Municipiului București a reușit să deschidă porți pentru a ajuta societatea să se reinventeze, să-i ofere multiple posibilități pentru a se descoperi și, mai ales, deplina bucurie a unui posibil început cu fiecare vârstă trecută, pentru fiecare. Muzeul a devenit locul unde poate fi cunoscută granița pe care vizitatorii o pot trece prin dorința de modelare a propriului sine, modelare de viață, oferind astfel și altora modelul succesului profesional, vorbind deschis celorlalți despre acesta.

În final trebuie subliniat faptul că Muzeul este o proiecție culturală a comunității. El reconstituie o sincronizare de proiecții culturale în funcție de vârste, paliere profesionale, educație, așteptări în inovație, originalitate. Comunitatea are un ritm constant de modernizare, iar Muzeul trebuie să facă parte integrantă din această mișcare. Comunitatea este un organism viu, iar Muzeul este un produs de reprezentare a ei în exterior, către ea însăși și, mai ales, către ceilalți din afara ei.

Obiectivul meu principal este să devenim o părticică a vieții fiecărui bucureștean începând cu frageda vârstă a copilăriei și să contribuim la promovarea educațională, culturală, economică, în context european, a orașului nostrum.

Dr. Adrian Majuru

 

CONTACT: Cal. Victoriei nr.151, Bucuresti

E-mail: adrian.majuru@muzeulbucurestiului.ro