Muzeul colocvial și diversificarea timpului rămas pentru cunoaștere
Timpul rămas pentru Cunoaștere, pentru descoperirea de noi preocupări cotidiene, va fi tot mai restrâns și prețios, fiind destinat mai mult dezvoltării profesionale. Presiunea responsabilităților coboară spre vârstele adolescenţei, iar efortul de maturizare va cunoaște mai multe praguri. Prioritățile vârstelor care se îndreaptă către treizeci sau patruzeci de ani diferă dramatic față de așteptările generațiilor anterioare, deoarece și orizonturile profesionale și sociale sunt diferite.
Una dintre primele diferențe este aceea că timpul rămas pentru alte alegeri nu mai reprezintă un capăt opțional de agendă, iar impactul asupra instituțiilor culturale, indiferent de profilul lor, determină diversificarea ofertei culturale. Această diversificare se dezvoltă în direcții și orientări concrete, cu un dialog în timp real și conținut specializat al informației.
Diversificarea culturală a timpului rămas, neocupat de preocupări profesionale sau cotidiene imediate, reprezintă poate cea mai relevantă provocare pentru instituțiile de profil, în următorii ani și până la decenii distanță. Specializarea demersului și profesionalizarea informației vor câştiga teren și vor fi preferate pentru că vor fi în continuarea și completarea efortului de dezvoltare personală.
A doua diferență față de timpul recent, care vine în continuarea recuperării prin diversificare a timpului rămas, este aceea de a oferi generațiilor în mișcare și configurare profesională un spațiu colocvial, unde ideile lor să se facă auzite, cunoscute, conceptualizate și, dacă va fi posibil, să devină realitate prin asocieri de idei și interese profesionale.
Muzeul Municipiului București a înțeles acest prag și se pregătește pentru el. Altfel nu va reuși să pătrundă în interesul celor care vor fi, foarte curând, dincolo de pragul confortului și al așteptărilor fără orizont. Ne aflăm în plin schimb de generații, iar profilul social și profesional, care va avea masa critică în jurul anilor 2030, va contura o cu totul altă societate, investind într-o platformă socială care să sprijine combativitatea, luciditatea, altruismul și să respingă lenea, superficialitatea, nepotismul.
Muzeul a devenit, pe de o parte, un vehicul pentru aceia care au dorit să se dezvolte profesional (au putut să publice cărți, să susțină conferințe, să cerceteze patrimoniul, să plece la conferințe externe etc). Pe de altă parte, Muzeul a devenit o uzină culturală, acoperind întregul panel de servicii, unui public pentru care spațiul informal este mai relevant pentru consumul cultural.
Rezultatul este o diversificare profesională, dar și a specializărilor în interiorul instituției, fapt împlinit în numai 7 ani, realitate care se află în spatele dinamicii muzeale din ultima vreme. Există un grafic al vârstelor, dar și unul al profesiilor care s-au modificat prin diversificarea specializărilor obținute și prin integrarea unei noi categorii de tineri specialiști, aflați la început de carieră.
În final, Muzeul trebuie să deschidă posibilități de reinventare, cu multiple posibilități de a te descoperi și mai ales deplina bucurie a unui posibil început cu fiecare vârstă trecută. Pentru Comunitate, ne-am propus să-i oferim un spațiu colocvial pentru propriile ei proiecte: expoziții, conferințe, piese de teatru, concerte, activități pentru copii și adulți. Parcurile sunt deschise pentru public, chiar și atunci când muzeele sunt închise. Au fost mobilate cu mobilier dedicat, pentru lectură și întâlniri. Astfel de zone, de loisir cotidian, au devenit grădinile de la Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul dr. Nicolae Minovici și Palatul Suțu.
Ne-am îndreptat interesul instituțional către o serie de repere precum Transparență, Calitatea informației, Interdisciplinaritate, toate în sprijinul Culturii. Astfel, lumea nouă a Muzeului, care vorbește despre trecut, oferă viitorului cunoaștere și speranță, apropiindu-l astfel de o formă posibil de atins! Este tot ceea ce se consumă în timpul trăit al fiecăruia dintre noi.
Dr. Adrian Majuru
Manager
Muzeul Municipiului București