Libertatea. „Moștenirea” familiei Grundbock

Ziarul Libertatea scrie astăzi despre „Moștenirea” familiei Grundbock. În casa Ecaterinei Grundbock au fost descoperite sute de obiecte de artă de o reală valoare istorică. Acestea au fost verificate și evaluate. Printre tablouri se regăsesc adevărate capodopere semnate de mari pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady. Cea mai valoroasă piesă este „Natură moartă cu flori”, Școală europeană flamandă, datând de la sfârșitul secolului XVIII – începutul secolului XIX.
Cum Ecaterina Grundbock nu a avut moștenitori legali sau testamentari, așa cum reiese din certificatul de vacanță succesorală întocmit în luna mai 2019, de un notar, toate exponatele au fost date în administrarea Muzeului Municipiului București și, potrivit celor declarate de Adrian Majuru, director al #MMB, este cea mai valoroasă donație din ultimii ani care a intrat în patrimoniul muzeului.
 
Adrian Majuru a explicat jurnaliștilor care sunt planurile: “Colecția se va regăsi în toate colecțiile noastre și dorim, pe cât va fi posibil, să începem să expunem în expozițiile noastre tematice piese din această colecție. Poate fi posibil și din acest an, dar cu siguranță anul viitor, după ce operele vor fi fișate, iar după caz, restaurate. Acum sunt păstrate în depozite la standarde de climatizare mai bune decât în apartament”.
 
Despre extraordinara valoare a colecției, felul în care a fost ea expertizată, măsurile de protecție specială luate în timpul evaluărilor, dar și despre cine a fost Ecaterina Grundbock vă invităm să aflați citind acest articol: