ISTORIA OBSERVATORULUI ASTRONOMIC URSEANU

VA URMA DIN 15 IUNIE 2020

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA OBSERVATORUL ASTRONOMIC

ISTORIA OBSERVATORULUI ASTRONOMIC URSEANU

Orașul București are un singur observator astronomic pentru public, o instituție prezentă în viața cetățenilor încă din anul 1910. În expoziția temporară vom prezenta publicului istoria acestui loc încă iubit de bucureșteni, o istorie zbuciumată însoțită însă de o constantă:  observații astronomice cu publicul.

Oficial, Observatorul Astronomic și-a început activitatea la data de 1 mai 1950, în „vechea” clădire de pe bulevardul Ana Ipătescu (acualmente Lascăr Catargiu), pe care amiralul Vasile Urseanu și-a construit-o „în formă de yahct cu cupolă de observator ca, în același timp, făcînd observații cu luneta pe bolta cerească să am impresia că plutesc pe mare”, clădire pusă de la început de amiral la dispoziția Societății astronomice române al cărui președinte era. La luneta principală s-au perindat astronomi de renume: Victor Anestin, Constatin Pîrvulescu și Nicolae Donici. Amiralul Urseanu a construit clădirea ca pe un observator astronomic privat, folosind luneta Zeiss până în 1926, la moartea sa. Documentele existente atestă faptul că Ioana amiral Urseanu (1870 – 1942) a donat clădirea respectivă, în anul 1933, Primăriei Municipiului București. Initial ea a adăpostit Pinacoteca Municipală, temporar închisă și ea în anii războiului, ca urmare a necesității asigurării valorilor față de bombardamentele aeriene (componentele de bază ale instrumentului – refractorul ZEISS – fiind păstrate împachetate în subsolul clădirii). După război, pinacoteca a fost dezafectată, încăperile fiind folosite ocazional pentru repetițiile Fanfarei Primariei.

Astronomul român Nicolae Donici și academicienii Călin Popovici și George Demetrescu au determinat autorităție municipale să repună în funcțiune luneta amiralului, iar în mai 1950 Observatorul a fost redat publicului și pasionaților de astronomie.

În epoca anilor ’60, unitatea, devenită între timp “Muzeul Științelor Experimentale”, a fost dotată în mod substanțial de către Consiliul Muzeelor, din fostul Comitet de Stat pentru Cultură și Artă, cu aparatură fotografică modernă și laborator fotografic. În paralel s-au deschis o stație meteorologică și o stație seismografică, dar și laboratoare de chimie și fizică. În Observator se afla o expoziție realizată din observații astronomice proprii, iar din 1971 denumirea a fost schimbată în „Muzeul Astronomiei Românești”. Expoziția de astronomie a putut fi vizitată până în anii 1980 când s-a înființat „Cabinetul de Educație Materialist-Științifică”, fiind deschisă cu această ocazie și o expoziție permanentă pe domeniu. După 1990 instituția a devenit „Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”, expoziția a fost dezafectată, dar observațiile astronomice au continuat.

Expoziția temporară va ilustra toate perioadele prin care a trecut Observatorul Astronomic, cu informații și ilustrații din arhive. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2020.

Adrian Șonka- Muzeograf Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

Elisabeta Petrescu- Muzeograf Observatorul Astronomic Vasile Urseanu