Interviu cu E.S. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România
Încurajez pe toată lumea să viziteze expoziții, muzee de artă și istorie
– Cum a fost anul 2021, al doilea marcat de pandemie, pentru dumneavoastră? Care au fost realizările diplomatice pe care sunteți mândru că le-ați avut?
E.S. Paul McGarry: Cea mai mare realizare a noastră din acest an a fost pur și simplu să ne menținem serviciile, în special serviciul nostru consular, și să facem toate lucrurile pe care le face o Ambasadă în timpul acestei teribile pandemii. Am avut un an foarte încărcat, cu toate evoluțiile aici, precum și în Moldova și Macedonia de Nord, unde sunt de asemenea acreditat. Am lucrat, desigur, pentru a menține legăturile economice și culturale dintre Irlanda și România.
Am avut câteva succese reale, tangibile, cu cifre comerciale în bunuri și servicii care au rezistat foarte bine în acest an și anul trecut, noi rute aeriene între Dublin – Iași și Dublin – Sibiu. Irlanda a fost foarte recunoscătoare că a primit vaccinuri din România pe timpul verii.
– Cum apreciați că a fost primită de public expoziția „De la Dublin în Transilvania, genealogii ale romanului Dracula de Bram Stoker”, oferită publicului la Palatul Suțu?
P. MG.: Când ne-am gândit prima dată la această expoziție, am vrut cu adevărat să reamintim oamenilor că romanul Dracula a fost scris de un irlandez care, deși nu vizitase niciodată Transilvania, și-a putut imagina peisajul din cunoștințele pe care le-a dobândit într-o bibliotecă din Dublin. A putut să se inspire din mitologia epocii și din atmosfera Dublinului din acea vreme pentru a spune această poveste remarcabilă.
Expoziția marchează și publicarea cărții în urmă cu 125 de ani. Cred că pozele și povestea pe care o spun, precum și decorul Palatului Suțu sunt cu adevărat minunate și că expoziția este foarte bine primită de public – poate că sunt doar politicoși, dar toți cei cu care am vorbit care au văzut expoziția și-au exprimat aprecierea acesteia.
– Felicitări pentru premiul Cel mai bun film de comedie obținut la Festivalul de Film de Comedie București 2021 câștigat de regizorul și scenaristul Philip Doherty și tuturor celor care au lucrat la realizarea minunatei pelicule „Răscumpărarea unui pungaș” (Mântuirea unui păcătos)/ (Irlanda, 2020)! Dintre domeniile de interes comun, cultura are un rol foarte important. Cum apreciați că este acum colaborarea cu România și care credeți că sunt perspectivele pentru viitor?
P. MG.: Am fost încântați de succesul înregistrat la Festivalul de Film de Comedie de la București și de faptul că un film irlandez a câștigat competiția. Un lucru pe care l-am învățat în această perioadă este rolul central pe care îl joacă cultura, fie că este vorba de film, artă, muzică sau literatură, în toate viețile noastre. Suntem foarte recunoscători artiștilor care ne-au ajutat. La rândul nostru, deși anul acesta nu am putut sărbători Ziua Sfântului Patrick cum am fi sărbătorit în mod normal, am comandat un film cu muzică și dans irlandez interpretat de artiști români, care a fost un mare succes. Am sărbătorit Bloomsday, pe 16 iunie, pe Calea Griviței, am comandat și o pictură murală realizată de artistul Irlo, care prezintă mituri și legende irlandeze. Irlanda și România împărtășesc o minunată moștenire culturală a muzicii și a dansului. Avem în comun și dragostea pentru teatru. Am fost profund întristați de moartea la începutul acestui an a minunatului actor și regizor, Ion Caramitru. Ion a fost un mare prieten al Irlandei, a fost copreședinte al Asociației Culturale Româno-Irlandeze și chiar a jucat într-un film irlandez numit „Adam și Paul”, regizat de Lenny Abrahamson. Apreciez profund interesul pe care oamenii de aici îl au pentru istoria și cultura irlandeză. Sunt cu adevărat cunoscători. Cred că în viitor vom găsi mult mai multe proiecte la care vom putea lucra împreună.
– Cum vedeți continuarea procesului general de dezvoltare a relațiilor româno-irlandeze? Care este cea mai importantă preocupare?
P. MG.: În calitate de state membre ale Uniunii Europene, Irlanda și România vor continua să lucreze împreună pentru rezolvarea problemelor care ne afectează pe toți. Probleme precum Covid, acțiunea climatică și agenda verde, digitizarea, Brexit și Protocolul din Irlanda de Nord, care se află în fruntea priorităților noastre. Vrem să vedem cum Moldova și Macedonia de Nord continuă să progreseze în călătoria lor europeană.
Avem și o diasporă românească fantastică în Irlanda, care contribuie enorm la viața irlandeză. Cred că majoritatea românilor se adaptează foarte bine la viața din Irlanda și sunt fericiți acolo. De asemenea, mă bucur să văd că mulți își aduc experiența înapoi în România și știu că sunt companii irlandeze care și-au deschis filiale aici, conduse de oameni care au lucrat în acele companii în Irlanda.
Avem o conexiune aeriană excelentă – dacă nu ar fi fost pandemie, cred că am fi avut un număr mult mai mare de vizitatori irlandezi în ultimii doi ani. Sper ca România să devină o destinație populară printre turiștii irlandezi în următorii ani pentru că are atât de multe de oferit.
Singura mea preocupare este că SARS-CoV-2 va continua să ne afecteze viețile în următorii ani. De aceea programele de vaccinare sunt vitale în combaterea virusului și sper cu adevărat ca românii să accepte programul pe deplin și să se protejeze pe ei înșiși și unii pe alții.
– Care sunt proiectele pe care le pregătiți pentru anul 2022?
P. MG.: Deși nu știm care va fi situația în martie, sper că vom putea organiza în persoană sărbătorile de Sf. Patrick în 2022. De asemenea, aștept cu nerăbdare să aduc expoziția „Bloodlines: Dublin to Transilvania” în alte locuri din România, inclusiv Castelul Bran, pe parcursul anului. Anul acesta marchează și centenarul publicării operei literare „Ulise” a lui James Joyce, așadar cu siguranță vom sărbători Bloomsday într-un mod special. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare să aducem filme irlandeze pentru publicul românesc – cred că ne înțelegem atât de bine, încât publicul din România apreciază în mod deosebit filmul irlandez.
– Având în vedere că este primul număr al ziarului MMB din anul 2022, ce urări le transmiteți cititorilor noștri?
P. MG.: Aș dori să le urez tuturor un 2022 fericit și sănătos. Aș încuraja pe toată lumea să viziteze expoziții, muzee de artă și istorie – sunt o resursă minunată și ne oferă perspective asupra noastră și a trecutului nostru. De asemenea, trebuie să sprijinim comunitățile creative care fac atât de mult pentru a ne ajuta să trecem prin această perioadă dificilă. Și, nu în ultimul rând, vizitați Irlanda!
Interviu realizat de Simona Popescu