Interviu cu E.S. dl Alfredo Durante Mangoni despre colaborare într-un spirit de solidaritate autentică

Interviu cu E.S. dl Alfredo Durante Mangoni, Ambasador al Italiei în România

Colaborare într-un spirit de solidaritate autentică

 

Cum ați configurat programul cultural pe care Ambasada îl va desfășura în anul 2022, care sunt principalele proiecte?

E.S. Durante Mangoni: Am pus bazele unei acțiuni care vizează extinderea diseminării limbii și culturii italiene chiar și în aspectele mai contemporane și relativ mai puțin cunoscute ale publicului românesc. Există o cerere puternică pentru cultura italiană, care întâlnește în general o ofertă tradițională într-o societate în schimbare rapidă. Cred că este necesar să introducem o inovare în oferta noastră culturală, deschizând o fereastră către autori, artiști, muzicieni contemporani, care au un mare potențial de implicare a tinerilor români. Un artist activ este o mărturie prețioasă a țării reale și a schimbărilor prin care trece; este un ochi critic și atent asupra societății noastre și este capabil să ofere publicului român o imagine a Italiei autentică și în pas cu vremurile. Aș dori să vă reamintesc: „cultura” trebuie înțeleasă în sensul său cel mai larg, care contemplă diversele forme și expresii ale geniului și creativității italiene. Este ceea ce noi numim „a fi Italia”: mă gândesc, de exemplu, la design italian, modă, mâncare și vin. De aceea ne angajăm să creăm evenimente de „promovare integrată” capabile să sporească transversal toate excelențele pe care Italia le poate oferi.

Ați vizitat Muzeul Vârstelor de la Casa Filipescu-Cesianu, parte a MMB. Cum vi s-a părut? Ce anume ați considerat relevant din povestea noastră expozițională pentru public?

E.S. D.M.: Am vizitat în întregime Muzeul Municipiului București. Am apreciat foarte mult secțiunea „textile și accesorii vestimentare” și, în special, costumele tradiționale românești aparținând secolelor XVIII-XIX; expoziții temporare; secțiunea istorico-arheologică inclusiv cea dedicată reconstituirii istoriei orașului București. În special, îmi amintesc cu plăcere de colecția de fotografii care înfățișează orașul în perioada dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, precum și portretele personajelor vremii, fotografii de familie, piețe și târguri, dovezi ale unor evenimente istorice importante. Consider că aceste imagini trebuie să transmită publicului un mesaj fundamental, care este să nu uite trecutul și istoria mentalității unui oraș. Din fotografii se poate percepe căutarea istorică a libertății și independenței unui popor care a luptat mereu pentru a-și susține identitatea.

Cum vedeți dezvoltându-se, pe viitor, colaborarea cu Muzeul Municipiului București?

E.S. D.M.: Recent, o delegație a Ambasadei Italiei la București a participat la evenimentul „Straziante Meravigliosa Bellezza” organizat de Societatea Dante Alighieri – Comitetul București în data de 19 februarie la Casa Filipescu-Cesianu, la care a participat și directorul MMB, Adrian Majuru. Domnul director este autorul unui volum, „Bucharest in time”, care conturează o istorie a Bucureștiului și din punct de vedere urbanistic. Rolul urbanismului și al designului va fi o temă pe care vom încerca să o explorăm pe 23 martie, cu ocazia Zilei Designului Italian, anul acesta dedicată temei „Regenerare, Design și noi tehnologii pentru un viitor sustenabil”. Vom avea un invitat din Italia de către Arh. Francesco Fresa, fondator și partener al studioului Piuarch din Milano. Vom organiza o discuție cu experți români despre experiențele din Milano și București și despre potențialul designului în ambele orașe, tot în viitor. Punctul de vedere al directorului Majuru va oferi cu siguranță perspective utile pentru a îmbogăți discuția.

Românii iubesc cinematografia italiană și v-ați propus să promovați noi filme și actori italieni. Care sunt evenimentele anului 2022 dedicate acestui scop?

E.S. D.M.: În perioada 9-13 martie, la Cinema Muzeul Țăranului a avut loc „Noua Cinematografie Italiană în România” (intrare gratuită), festival care și-a propus să ofere publicului român tot ce este mai bun din cinematografia italiană din ultimii trei ani în cadrul limbilor și temelor sale actuale. Festivalul a cuprins titluri cunoscute, prezentate cu succes la festivaluri internaționale de artă cinematografică importante. Pe lângă proiecții, am avut și momente de studiu, dedicate aspectelor artistice și industriale ale cinematografiei. La realizarea evenimentului au participat criticul și regizorul italian Mario Sesti și actrița Kristina Cepraga. De asemenea, am avut plăcerea de a-l avea ca invitat din Italia pe Daniele Luchetti, regizor a două dintre lungmetrajele din festival. Mai multe informații găsiți pe site-ul Institutului Italian de Cultură din București.

Ambasada va lucra apoi pentru a consolida legăturile cu TIFF și BIFF, încercând să încurajeze participarea regizorilor și actorilor italieni în acele locații prestigioase.

Cum vedeți dezvoltându-se relația dintre România și Italia la nivel social și economic? Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră?

E.S. D.M.: Confruntați cu provocările multiple și complexe ale perioadei actuale, suntem chemați să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți moștenirea afinităților, interese și relații, punând bazele unei coordonări mai ambițioase atât la nivel bilateral, cât și în contextul apartenenței noastre comune la Uniunea Europeană și NATO.

Ne propunem dezvoltarea în continuare a cooperării economice și a investițiilor italiene, alături de prezența noastră antreprenorială pe scară largă în România, și pentru a profita de oportunitățile de la PNRR.

Am văzut succesul excelent al numeroaselor colaborări industriale între cele două țări ale noastre, dar există un potențial suplimentar în sectorul industrial. În unele zone, mă gândesc la infrastructuri și energie, în special în sectorul energiei regenerabile, complementaritatea atât a intereselor noastre reciproce, cât și a sistemelor de producție reciproce este și mai evidentă. Prin urmare, vedem România ca un partener, nu doar o piață. Acest lucru este demonstrat de schimbul excelent dintre cele două țări, stabil și echilibrat, care mărturisește un grad ridicat de interconectare, cu un nivel de calitate al schimburilor care se ridică treptat.

Pe plan social, astăzi putem recunoaște progresele extraordinare înregistrate pe drumul integrării, cu a doua și a treia generație de cetățeni români în Italia, care au câștigat respect în societate, contribuie la creșterea economică și se bucură de o primire favorabilă. Autoritățile române sunt mulțumite de nivelul de integrare pe care l-au atins, considerat de partea română un model exemplar. Acesta este unul dintre numeroasele exemple care demonstrează o împărtășire de interese între Italia și România. Din prezența reciprocă a cetățenilor, afacerilor și profesiilor pe teritoriul celeilalte părți, se nasc fire paralele și colaborări, uneori inițiate independent între aceștia, care împreună constituie coloana vertebrală a unei relații bilaterale foarte puternice.

Ne-am confruntat împreună cu provocarea comună a pandemiei, ajutându-ne reciproc în momentele de cea mai mare dificultate. La condiția comună de vulnerabilitate la care ne plasează răspândirea virusului, suntem chemați să răspundem printr-o colaborare și mai strânsă, și mai hotărâtă, într-un spirit de solidaritate autentică.

Interviu realizat de Simona Popescu