Interviu cu Adina Rențea: Expoziție dedicată marelui diplomat Nicolae Titulescu

Interviu cu Adina Rențea, curator și preşedinte al Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase

Expoziție dedicată marelui diplomat Nicolae Titulescu

 

Cum ați configurat expoziția „Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene”, care a fost firul călăuzitor, dincolo de tema principală ce răzbate încă din titlu? A câta expoziție dedicată marelui om politic și diplomat pe care o organizați este aceasta?

Adina Rențea: Expoziţia „Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene” face parte dintr-o serie de manifestări dedicate marelui om politic, organizate de Fundaţia Europeană Titulescu, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea acestuia. Înfiinţată în urmă cu 31 de ani, Fundaţia are ca principal scop restituirea operei politico-diplomatice a ctitorului său. Astfel, acest demers vine firesc în continuarea numeroaselor evenimente dedicate lui N. Titulescu, organizate de fundația care-i poartă numele.

Remarcabil om politic, cu rol important într-o serie de decizii importante pentru România, jurist şi profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepţie al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acurateţe şi pertinenţă, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, considerat una dintre cele mai strălucite personalităţi ale politicii internaţionale, s-a bucurat de admiraţie şi preţuire pe plan internaţional.

Ceea ce l-a făcut pe prim ministrul Franţei din acea perioadă, Édouard Herriot, una dintre personalităţile de prim rang ale Franţei, să exclame: „Acest ministru al unei ţări mici face o politică în stil mare. Ce om uimitor!”.

Expoziţia de la Muzeul Municipiului Bucureşti, găzduită de Palatul Suțu, este cea de-a doua expoziţie dedicată marelui diplomat, pe care am  organizat-o, în ultimul an, prima fiind cea din 2021, de la Fundaţia Europeană Titulescu.

Evenimentul a marcat împlinirea a 90 de ani de la realegerea sa, pentru a doua oară  consecutiv, ca  preşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor de la Geneva şi  a 30 de ani de existenţă ai fundaţiei care-i poartă numele.

Cum ați ales exponatele pe care le prezentați publicului acum, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu? Care este mesajul pe care ați dorit să îl transmiteți vizitatorilor?

A.R.: Expoziţia „Nicolae Titulescu, lider al diplomaţiei românesti și europene” este o expoziţie – document, un omagiu cu privire la activitatea diplomatică şi cariera politică a lui marelui om de stat, la împlinirea a 140 de ani de la naşterea sa. Documente originale, mărturii ale prezenţei sale la negocieri, tratative şi dezbateri, care atestă importanţa demersurilor sale politice şi diplomatice, fotografii inedite, înfăţişându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, obiecte personale şi de mobilier care i-au aparţinut, neexpuse public niciodată până acum, constituie nucleul de bază al expoziţiei.

Instituții importante pentru cercetarea și prezervarea istoriei și-au unit eforturile pentru realizarea acestui demers expoziţional: Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundația Eurpeană Titulescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice și Arhivele Naţionale ale României. Iar Romfilatelia va lansa, ca de fiecare dată cu ocazia unor evenimente majore pentru istoria noastră, un întreg poştal „140 ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu. Un Tribun al Păcii”.

Cele mai multe fotografii şi obiecte provin din patrimoniul Fundaţiei Europene Titulescu. Dar colaborarea cu celelalte instituţii, care au oferit din patrimoniul lor mărturii importante ale operei marelui diplomat, unele dintre ele, în original, subliniază importanţa acestui demers şi ilustrează perfect cuvintele lui Nicolae Titulescu: „percepţia viitorului se naşte din substanţa trecutului!”

La Casa Filipescu-Cesianu se va afla în expunere o altă expoziție tematică pe care o veți curatoria, de asemenea, tot dumneavoastră. Vă rog să prezentați și această expoziție care va putea fi vizitată până la începutul lunii mai.

A.R.: Expoziţia are ca titlu „Constantin Severin – două decenii sub semnul expresionismului arhetipal”, care se va deschide în 30 martie. C. Severin este fondatorul şi promotorul unui nou concept/curent în arta contemporană. S-a născut la 8 februarie 1952, în Baia de Aramă, Mehedinţi, România. Este artist vizual, membru al Asociaţiei de Artă Ottawa, Canada, co-fondator al Grupului Internaţional de Artă 3rd Paradigm şi fondator al Grupului Expresionismul Arhetipal. Este, de asemenea, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi jurnalist (a lucrat pentru diverse publicaţii româneşti, dar a fost şi colaborator al posturilor de radio BBC şi Europa Liberă), redactor al revistei internaţionale de cultură „Levure littéraire din Paris”.

A obţinut numeroase premii internaţionale, a publicat peste 800 de articole, eseuri şi interviuri pe teme culturale, de teoria şi critica artei, politică internă şi internaţională. A fost membru în juriile unor prestigioase concursuri de artă. Conceptele şi lucrările sale de artă au fost publicate de importante reviste de artă şi literatură, precum Artdaily, World Literature Today, Levure littéraire, Empireuma, Contemporanul, Vatra, Cuadernos del Ateneo, Pro Saeculum, etc.

Cum priviți ideea relansării activităților culturale și educaționale, anul 2022 ne permite să fim mai optimiști? Va trebui, oare, să existe și o perioadă de (re)adaptare la trecerea în offline, de această dată?

A.R.: Cu siguranţă! Aşa cum evoluează situţia acum, mă aştept să revenim cât de curând la normalitate, să ne bucurăm de tot ceea ce puteam trăi împreună! Instituţiile de cultură  abia aşteaptă să se deschidă complet şi fără restricţii pentru public!

Dacă ar fi să ne raportăm la perioada aceasta de pandemie, care este  proiectul pe care l-ați realizat și vă este cel mai drag? 

A.R.: Pentru mine a fost o perioadă încărcată, am scris mult, am lucrat la proiecte multianuale, am curatoriat expoziţii. Cât priveşte cel mai drag proiect, ar fi multe care s-ar putea încadra în această categorie. Dacă am acceptat să le realizez, înseamnă ca au avut o importanță anume pentru mine, ca specialist, ca iubitor de istorie și artă, ca om. Altfel, nu existau!

Care sunt proiectele pe care le pregătiți în acest an?

A.R.: Expoziţia „Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene” va fi itinerată în instituţii de cultură reprezentative din țară și străinătate, pe tot parcursul acestui an. Pregătesc şi alte proiecte expoziţionale de autor – Florin Petrachi, Gheorghe Zamfir, Kubra Yarar (Turcia), un salon naţional de artă decorativă la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea şi o expoziţie dedicată lui Corneliu Baba la Muzeul de Artă din Cluj Napoca. Am amintit doar câteva!

Interviu realizat de Simona Popescu