Încep atelierele de benzi desenate la Muzeul Vârstelor

Vestea bună este că au început înscrierile la Atelierele din cadrul Salonului BD – „Povești din București în Benzi Desenate”. Îndrumătorii celor mici vor fi artiștii Mihai I. Grăjdeanu și Marius Paraschiv.  

Muzeul Municipiului București găzduiește, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), a cincea ediție a Salonului de Bandă Desenată „Povești din București în Benzi Desenate”. În acest cadru, înconjurați de multe desene frumoase, copii vor putea foarte curând să învețe și ei să deseneze la fel de frumos.

 

Programul atelierelor este următorul:

>>> 7 iulie, 14 iulie și 4 august, 11 august, 18 august, de la ora 10.00: atelier în cadrul „Salonului de Bandă Desenată – Povești din București în benzi desenate”, cu Mihai I. Grăjdeanu.

>>> 21 iulie, 28 iulie și 25 august, de la ora 10.00: atelier în cadrul „Salonului de Bandă Desenată – De la benzi desenate la animație – cu Marius Paraschiv.

Înscrierile se pot face trimitând un mesaj pe adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro, după care veți fi contactat de organizatori. Taxa este de 10 lei/zi, cu materialele incluse.

 Atmosfera acestor întâlniri este deosebită. Cum vă spuneam, Salonul BD „Povești din București în Benzi Desenate” a împlinit anul acesta 5 ani. La ceas aniversar, artiştii de bandă desenată au fost invitați să participe cu pagini BD care conțin imagini, personaje, întâmplări din București, povești reale sau dintr-un univers imaginar. A V-a ediție a Salonului BD, care se desfășoară la „Muzeul Vârstelor” – Casa Filipescu-Cesianu, este parte componentă a Muzeului Municipiului București. Salonul include prezentări de carte, conferinţe și, iată, se adaugă această secțiune a școlii de vară.

Cât așteaptă să deseneze cei mici, părinții pot admira lucrările expuse în cadrul expoziției.

Autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu s-a alăturat istoricului Adrian Majuru în organizarea acestor Saloane BD. Mihai Ionuţ Grăjdeanu își amintește cum a fost la început: “am realizat o scurtă bandă desenată la propunerea domnului Adrian Majuru pentru Revista de antropologie urbană. Pornind de la această lucrare, ne-am gândit la organizarea unei expoziţii deosebite la muzeu, bazându-ne pe misterioasele poveşti ale Bucureştiului de ieri şi de azi, dar prezentate într-o altă manieră, cea a benzilor desenate. Eu şi artiştii care expun, nu facem decât să invităm trecătorul să redescopere frumuseţea oraşului în care trăieşte. Identitatea Benzii Desenate româneşti riscă să se piardă din cauza unui puternic curent de comercializare a Benzii Desenate internaţionale. Am susţinut întotdeauna că noi, autorii BD din România, trebuie să promovăm, prin banda desenată, personajele şi poveştile româneşti. Contează cum desenezi, ce stil abordezi şi despre ce desenezi!

Dar cum a apărut această idee? Ne povestește Adrian Majuru, manager al Muzeul Municipiului Bucureşti: “Este o trimitere la o vârsta pe care fiecare dintre noi o are, chiar dacă am intrat în vârste clasice. Ei bine, această vârstă este undeva păstrată și adesea, în unele situații care se tot desfășoară în viața asta a noastră, ne raportează la lucruri începute în trecut și care de cele mai multe ori au continuitate. De aici și ideea unui salon de bandă desenată, pentru că sunt o serie de detalii care nu pot fi prezentate într-un studiu istoric, sau nu pot fi cuprinse în imagini în mișcare, pentru că sunt mai bine reliefate printr-o compoziție, sau prin sublinierea unor trăsături de fizionomie, de gestică, de atitudine, sau detalii care pot fi mai bine surprinse cu ajutorul desenului, detalii ale unor întâmplări din trecut. Orașul București este de văzut acum ca un adevărat examen. În ce măsură el poate alimenta în bandă desenată, povești care să atragă. Este, cred, un element de noutate, dar și de originalitate pentru aceia care s-au înscris la acest examen, mă refer la artiști, iar pentru public, în ce măsură el va reuși să se recoreleze cu vârsta de care vă povesteam la început”.

Într-un final, copii, părinți și bunici petrec împreună un timp prețios pe care îl vor dedica – desenând sau vizitând Salonul – nu numai lor personal, ci și orașului în care locuiesc.

Vă invităm să ascultați reportajul realizat de Mădălina Corina Diaconu la Radio România Cultural pentru a afla ce reprezintă pentru tinerii desenatori oportunitatea de a participa la aceste frumoase și instructive ateliere.

#Atelier #SalonBD #CasaFilipescuCesianu #MuzeulMunicipiuluiBucurești #MihaiGrăjdeanu #MariusParaschiv

(S. Popescu)