Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora duminică, 13 octombrie, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), cu tema „Rusia și Ucraina. De la competiție mimetică la război total”. Dan Alexe în dialog cu Sorin Antohi.
Intrarea este liberă. VIDEO INTEGRAL MAI JOS.
*
„Relația dintre Rusia și Ucraina a evoluat multă vreme, după o perioadă inițială de relativă indistincție, către competiția mimetică dintre entități social-politice emergente care-și construiau și disputau identități cel puțin potențial conflictuale, rescriindu-și istoriile, culturile și geografiile simbolice pe baza ostilității reciproce.
Treptat, pe măsură ce modernitatea avansa dinspre Occident și ajungea în aceste spații și timpuri liminare, vechile elemente comune, afine sau asemănătoare deveneau din perspectivă ucraineană diferențe ireductibile și opoziții diametrale. Din perspectivă rusă, acest proces de distanțare era o rătăcire absurdă și de la o vreme a devenit inacceptabil, iar soluția era negarea oricăror diferențe și reasimilarea forțată a fraților inamici alienați prin apropierea civilizațională și geopolitică de inamicul cîndva comun, Occidentul. Acesta, din aceeași perspectivă rusă, urmărea cu viclenie extragerea Ucrainei de azi din Eurasia (lui Putin și Dughin) și din Rusia eternă (așa cum este ea înțeleasă de cei doi și de alții ca ei), transformarea tuturor zonelor de frontieră în frontiere, a tuturor teritoriilor străine în colonii.
Violențele de tot felul nu au lipsit în acest lung mileniu, ajungînd chiar și în perioade teoretic stabile de apartenență la același stat autoritar (dominat de ruși) pînă la confruntare armată și genocid.
Dar războiul total nu părea plauzibil.
Discuția din această seară va încerca să arate cum s-a ajuns aici.
Dan Alexe revine la Idei în Agora. Dialogurile noastre anterioare se găsesc în arhiva seriei, la locurile cunoscute: Autolatria. Mitologii și istorii ale identității colective (ediția XLVII, 7.05.2019) și Grupul de la Iași. Contracultură și disidență în anii ’80 (ediția LXXI, 28.02.2023)”.
Sorin Antohi
Dan Alexe (n. 1961) este scriitor, cineast, jurnalist și traducător. A realizat filme documentare în Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo şi Asia Centrală. A făcut parte – împreună cu Dan Petrescu, Luca Pițu, Alexandru Călinescu, Sorin Antohi, Liviu Antonesei – din așa‐numitul „Grup de la Iași“, care în anii ’80 a căutat să facă o opoziţie culturală structurată. A părăsit România în 1988, în momentul publicării în revista Agora (Washington) a piesei sale de teatru Rămăieni, despre ravagiile protocronismului. A participat la filmul documentar Dezastrul roșu (Belgia, 1988), care denunța regimul lui Ceaușescu. Stabilit în Belgia, a colaborat, ca ziarist freelance, cu BBC și Europa Liberă, iar ulterior cu publicațiile grupului german WAZ și cu alte publicații occidentale, inclusiv Charlie Hebdo. A trăit lungi perioade în Caucaz, Balcani și Afganistan, unde a predat jurnalismul; a cunoscut războaiele din Cecenia și Bosnia și a făcut un film despre cântărețul mistic pakistanez Nusrat Fateh Ali Khan. Specializat in islamul mistic contemporan, a participat la volumul colectiv Géopolitique du Caucase (Ed. La Découverte, Paris, 1996) cu capitolul despre islamul cecen și cel nord‐caucazian. Anterior, activitatea lui publicistică inclusese traduceri din latina renascentistă (în volumul colectiv Poetica Renașterii, București, 1986) sau studii despre țigani și Joyce („Les Tsiganes et le jazz dans le Finnegans Wake“, în Etudes Tsiganes, Paris, 1989). Filmul său Howling for God / Iubiții Domnului, despre dervișii urlători din Balcani care practică un violent ritual de yoga islamică, a obţinut Premiul Criticii Internaționale la Festivalul din Amsterdam (1998) și Premiul Ministerului Francez al Culturii la Festivalul Musée de l’Homme (Paris, 1998). Cu același film a participat la festivalurile de la Cannes şi Hollywood (1999). I s‐a decernat Marele Premiu al Musée de l’Homme pentru Cabal in Kabul (2007), film despre ultimii evrei din Afganistan, urmat în același an de cele mai mari distincții la festivalurile Flahertiana din Rusia (Moscova și Perm, 2007), Astra (Sibiu, 2007) și de Premiul Publicului la Nyon (Elveția, 2008). A publicat teatru în volumul îngrijit de Luca Piţu, Lumea ca spoială şi împovărare (Editura Opera Magna, Iaşi, 2012; reeditare revăzută, cu subtitlul Teatru, trei piese pentru ușurare, prefață de Mihai Iovănel, 2024), povestiri (Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase, Humanitas, 2014, reed. 2021; În punctul lui rebbe G., Polirom, 2016), eseuri culturale (Dacopatia şi alte rătăciri româneşti, Humanitas, 2015, reed. 2021) şi un roman (Pantere parfumate, Polirom, 2017). Cel mai recent: De-a dacii și romanii. O introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor (Humanitas, 2023); Babel. La început a fost Cuvântul (Humanitas, 2022), o introducere ludică în lingvistică. Mai multe, pe blog: Dan Alexe’s Flea Market (https://cabalinkabul.com).
*
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
*
Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Arhiva, la http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html. V. și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/.
Programul a început pe 21 iunie 2017, cu un dialog între Gregory Claeys și Sorin Antohi, Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. La cele 101 de evenimente și 3 reuniuni conexe au participat 132 de invitați (unii au revenit cel puțin o dată) din 18 țări: România (majoritatea), Armenia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Portugalia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina, Ungaria.
Începînd cu ediția IVC, seria Idei în Agora este patronată de Academia Europaea (AE). Idei în Agora se înscrie astfel în planul strategic, inițiat de Sorin Antohi în 2019, de a înființa la București o filială regională AE. Aceasta, anunțată public pe 8 mai 2024 de Academia Română, va fi inaugurată în 2025.
IVC: Transitional Historiography and Retrospective Justice. Colloquium. Convened by Sorin Antohi, featuring Antoon De Baets. 24 April 2024, 18:00 (Casa Filipescu-Cesianu), lecture by Antoon De Baets followed by a dialogue with Sorin Antohi, 25 April 2024, 10:00-12:00 (IICCMER), roundtable with the two, Gabriel Andreescu, Cosmin Popa, Ștefan Bosomitu, and Florin Soare (assisted by Daniel Filip-Afloarei IICCMER), moderated by Sorin Antohi. IIIC Hardy F. Schloer. IIIC: Eliade, Culianu și rădăcinile românești. Florin Cîntic în dialog cu Sorin Antohi (28.05.2024). IIC: AI: Challenges and Opportunities. Hardy F. Schloer talks to Sorin Antohi (filmed on 16.04.2024, MMB Lapidarium, posted on 30.05.2024). IC: Ruptură și continuitate. Ce spune teoria rețelelor sociale? Marian-Gabriel Hâncean în dialog cu Sorin Antohi (11.06.2024). C: Culianu și Eliade. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi (18.06.2024). CI: 23 august 1944. 80 de ani în retrospectivă. Ediție specială. Intervenții de Sorin Antohi, Dinu Zamfirescu, Stelian Tănase, Alexandru Muraru, Matei Gheboianu, Manuel Stănescu, Simion Gheorghiu, Narcis Dorin Ion, Daniel Șandru. Moderator: Mioara Anton. În colaborare cu IICCMER și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” (Muzeul Național Peleș, Sinaia, 23.08.2024). CII: Mândra Lume Nouă. O perspectivă din 2024. Dorin Tudoran în dialog cu Sorin Antohi (Lapidarium, 24.09.2024)
În afara seriei, dar legat de ea, au avut loc: România Mare 2.0. De la insula de latinitate la arhipelagul global, conferință organizată Sorin Antohi (23-24.11.2018); Royal Colloquium IV, From Dystopia to Posthistory. Conveners: Sorin Antohi and Gregory Claeys (23.06.2019); The Museum of the Future / Muzeul Viitorului / Museum der Zukunft. Public debate. Volker Rodekamp, Anselm Hartinger, Adrian Majuru. Moderator: Sorin Antohi (3.10.2019). Evenimentele sunt arhivate la adresele menționate mai sus.