Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, cu tema „Ruptură și continuitate. Ce spune teoria rețelelor sociale?”, care va avea loc marți, 11 iunie 2024, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).
Marian-Gabriel Hâncean în dialog cu Sorin Antohi.
VIDEO INTEGRAL MAI JOS.
„Revenim la supratema unor întâlniri anterioare, Ruptură și continuitate, pentru a adânci abordarea teoriei rețelelor sociale. Invitatul meu este un eminent specialist al chestiunii, deosebit de activ și pe plan internațional, care va fi însoțit de membrii grupului de cercetare GraphNets, pe care-l coordonează la Departamentul de Sociologie al Universității București. Poza de pe afiș ni-i arată pe toți, vom avea prilejul de a-i și cunoaște.
Întîlnirea va avea două părți. Prima va fi destinată definirii teoretice și metodologice a rețelelor sociale (în spațiul public, printr-o sinonimie abuzivă, Facebook și TikTok sunt numite rețele sociale). A doua parte va aborda studii de caz sau aplicații care provin din proiecte de cercetare coordonate de invitat în ultimii ani. Cu intervenții ale membrilor GraphNets, vor fi atinse succint (cel puțin) unele dintre subtemele de mai jos (fiecare meritând un simpozion separat):
1 Studiul rețelelor sociale (definiții, modele teoretice)
1.1 Orientări teoretice în studiul rețelelor sociale; 1.2 Selecție socială (homofilie), influență socială (contagiune, difuzie), context social; 1.3 Forme de dependență în structurile de date de rețea socială
2 Aplicații
2.1 Prevenția cancerului; 2.2 Migrația românească (câmpuri bi- și multi- transnaționale: Spania – România); 2.3 Infecțiile COVID-19; 2.4 Colaborarea în știință (cum scriu autorii și conectarea științei românești la fluxurile de cunoaștere internaționale)”.
Sorin Antohi
___
Marian-Gabriel Hâncean (1981) este profesor conducător de doctorat la Universitatea din București, Departamentul de Sociologie, unde coordonează grupul de cercetare a rețelelor sociale GraphNets. A făcut studii de studii de sociologie și științe politice la SNSPA (licență, două masterate, doctorat), a obținut abilitarea la Universitatea București. Este interesat de modelarea statistică a rețelelor sociale și de studiul interacțiunii dintre comportamentul uman și structurile sociale. Printre aplicațiile sale empirice se numără studiul factorilor sociali de risc ai cancerului, rețelele de migrație, răspândirea infecțiilor COVID-19 și colaborarea în știință. A publicat diverse studii în jurnale precum Nature, Scientific Data (Nature), Field Methods (Sage), Scientific Reports (Nature), Journal of Complex Networks (Oxford University Press), Network Science (Cambridge University Press), Royal Society Open Science sau Plos One. Este editor pentru Journal of Social Structure (Carnegie Mellon University) și Plos Complex Systems. Este președintele Societății Sociologilor din România. Dintre cărțile sale românești: Rețelele sociale în era Facebook. O analiză sociologică și Rețelele sociale. Teorie, metodologie și aplicatii (ambele la Polirom). Cu Lazăr Vlăsceanu Modernitatea românească (Paralela 45).
___
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org