Idei în Agora: „Culianu și Eliade”, cu Moshe Idel

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 18 iunie 2024, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), cu tema „Culianu și Eliade”. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi. Intrarea este liberă.

VIDEO INTEGRAL MAI JOS.

Moshe Idel revine la Idei în Agora după aproape șapte ani (v. X: Identități evreiești, identități românești, 30.10.2017). De această dată vom vorbi despre Culianu și Eliade, o temă pe care o cunoaște ca nimeni altul. Tot pe 18 iunie, la orele 13:00, Moshe Idel va ține o conferință la Academia Română, al cărui membru de onoare a fost ales în 2023: „Noua religie a lui Abraham Abulafia: Roma, București, Paris”.

La Idei în Agora am mai discutat despre Culianu și Eliade cu Giovanni Casadio (LXV: Ioan Petru Culianu and the History of Religions, 1.11.2022) și Florin Cîntic (IIIC: Eliade, Culianu și rădăcinile românești, 28.05.2024). Cei interesați pot (re)vedea cu acest prilej și filmele colocviului internațional “Ioan Petru Culianu. Lives, Works, Legacies” (Iași, 21-23.10.2022, co-organizat de mine și Alexandru Dan Ciochină) și filmul unui alt dialog al meu cu Moshe Idel despre Ioan Petru Culianu (Iași, 7.04.2019). Filmele de la Iași se găsesc pe canalul meu YouTube.

Aceasta este ediția C (100) a seriei Idei în Agora. Spun pe scurt istoria ei într-un interviu pentru București în 5 minute, publicația lunară gratuită a MMB. Ca acolo, ca întotdeauna, mulțumesc și aici tuturor celor care au făcut posibil acest proiect. Și tuturor celor care l-au urmărit în sală sau online și m-au încurajat să-l continui. Așa voi face, schimbînd ce este de schimbat, în cadrul unui proiect strategic pe care l-am inițiat și îl realizez în colaborare cu Academia Română și cu sprijinul multor instituții și persoane din toată lumea: Academia Europaea Bucharest Knowledge Hub.

Sorin Antohi

*

Moshe Idel; Photo by Yoray Liberman

Moshe Idel (n. 1947, Târgu-Neamț). A fost un elev strălucit, pasionat de cultura română și cititor avid în toate domeniile. A emigrat în Israel cu familia la vîrsta  16 ani. După absolvirea liceului, a urmat studii de Ebraică și Engleză la Universitatea din Haifa, apoi a devenit prin concurs asistent de cercetare al lui Ephraim Gottlieb (Gershom Scholem, de care a rămas apropiat pînă la moartea acestuia, se pensionase). A pregătit (sub îndrumarea lui Shlomo Pines și a lui Gottlieb) și susținut o teză de doctorat în filozofie ebraică și Cabala la Universitatea Ebraică din Ierusalim, o sinteză novatoare devenită instantaneu clasică. A devenit el însuși un ilustru profesor de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică și cercetător la Institutul Shalom Hartman, ambele din Ierusalim, a predat, publicat și conferențiat în toată lumea, a relansat studiul academic al Cabalei în unul din locurile sale simbolice, Safed. Principalii specialiști activi din toată lumea în studiul Cabalei și, mai general, în studiul religiei iudaice, sînt discipolii săi.

Idel este una din cele mai mari autorități din toate timpurile în iudaism, de la Cabala la hasidism, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și altor sisteme de gîndire, precum și în cultura română. A revoluționat studiul Cabalei; a demonstrat centralitatea dimensiunilor rituale și comunitare ale hasidismului; a revelat legăturile dintre isihasm și hasidism; a tratat sintetic principalele curente ale misticii iudaice, citite mereu în dialog cu culturile greco-latină, islamică, medievală, renascentistă și europeană modernă (pînă la Eco și Derrida).

Președinte al World Union of Jewish Studies. Multiplu premiat, doctor honoris causa al mai multor universități. Numeroasele sale cărți și studii au apărut în multe limbi. Versiunile românești ale cărților sale sînt cele complete, fiindcă autorul le revede și adăugește, așa cum face și cu unele traduceri în alte limbi pe care le știe.

Cunoscător eminent al culturii române (de la Eminescu și Bacovia la folclor, de la muzică la istorie, de la filozofie la religii, de la cronicari la scriitorii evrei interbelici etc.), Moshe Idel a prețuit-o și slujit-o toată viața. Vasta lui operă își găsește termeni de comparație numai la nivelul și în anvergura unor Hașdeu, Gaster, Iorga, Eliade, precum și în cele ale lui Culianu, prieten apropiat și spirit afin.

*

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Arhiva, la www.sorinantohi.org și http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html. V. și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/.

Programul a început pe 21 iunie 2017, cu un dialog între Gregory Claeys și Sorin Antohi, Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. La cele 99 de evenimente și 3 reuniuni conexe au participat 124 invitați (unii au revenit cel puțin o dată) din 18 țări: România (majoritatea), Armenia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Portugalia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Începînd cu ediția IVC, seria Idei în Agora se adaugă manifestărilor patronate de Academia Europaea. Idei în Agora se înscrie astfel în planul strategic, inițiat de Sorin Antohi în 2019, de a înființa la București o filială regională Academia Europaea. Sorin Antohi și 18 dintre invitații săi la Idei în Agora sînt membri în Academia Europaea. Întrerupt și întârziat de pandemie, planul a fost reluat de o echipă în care au intrat, alături de inițiator, trei savanți din conducerea Academiei Române, membri și în Academia Europaea: Ioan-Aurel Pop, Mircea Dumitru și Marius Andruh. Recent, echipa s-a extins cu un membru corespondent al Academiei Române, Dragoș Aligică, membru și în Academia Europaea, și cu secretarul științific al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, Grigore Vida. Viitorul Academia Europaea Bucharest Regional Knoweldge Hub, realizat de Academia Europaea în parteneriat cu Academia Română, cu sprijinul unei vaste rețele transnaționale, este pregătit și va fi lansat oficial prin mai multe reuniuni academice. Prima a avut loc în Aula Academiei Române, pe 8 mai 2024. În 2026, Academia Europaea își va ține conferința anuală la București.

IVC: Transitional Historiography and Retrospective Justice. Colloquium. Convened by Sorin Antohi, featuring Antoon De Baets. 24 April 2024, 18:00 (Casa Filipescu-Cesianu), lecture by Antoon De Baets followed by a dialogue with Sorin Antohi, 25 April 2024, 10:00-12:00 (IICCMER), roundtable with the two, Gabriel Andreescu, Cosmin Popa, Ștefan Bosomitu, and Florin Soare (assisted by Daniel Filip-Afloarei IICCMER), moderated by Sorin Antohi. IIIC Hardy F. Schloer. IIIC: Eliade, Culianu și rădăcinile românești. Florin Cîntic în dialog cu Sorin Antohi (28.05.2024). IIC: AI: Challenges and Opportunities. Hardy F. Schloer talks to Sorin Antohi (filmed on 16.04.2024, MMB Lapidarium, posted on 30.05.2024). IC: Ruptură și continuitate. Ce spune teoria rețelelor sociale? Marian-Gabriel Hâncean în dialog cu Sorin Antohi (11.06.2024).

În pregătire: Seria continuă din toamnă.

În afara seriei, dar legat de ea, au avut loc: România Mare 2.0. De la insula de latinitate la arhipelagul global, conferință organizată Sorin Antohi (23-24.11.2018); Royal Colloquium IV, From Dystopia to Posthistory. Conveners: Sorin Antohi and Gregory Claeys (23.06.2019); The Museum of the Future / Muzeul Viitorului / Museum der Zukunft. Public debate. Volker Rodekamp, Anselm Hartinger, Adrian Majuru. Moderator: Sorin Antohi (3.10.2019). Evenimentele sunt arhivate la adresele menționate mai sus.

Sari la conținut