Ghid de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiați. „Open Museums Open Hearts”

Ghid de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiați

Descărcați „Ghid de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiați”

În perioada iunie 2022 – aprilie 2023, Muzeul Municipiului București a fost unul dintre cele patru muzee de importanță națională din București care a susținut activ implementarea proiectului „Open Museums Open Hearts”, realizat de Asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă și finanțat prin programul În stare de bine, apelul de finanțare În Stare să Ajut 2022.

Gândit ca proiect de integrare prin cultură a refugiaților ucraineni care ajunseseră în capitală începând cu luna februarie 2022, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, „Open Museums Open Hearts” și-a propus să susțină concret și prompt nevoile reale ale adolescenților, artiștilor și operatorilor culturali ucraineni refugiați prin crearea unei rețele de sprijin reciproc. 

Astfel, Muzeul Municipiului București a pus gratuit la dispoziția echipei „Open Museums Open Hearts” spațiile sale de la Palatul Suțu și Casa Filipescu-Cesianu pentru organizarea de ateliere de creație și activități de educație nonformală destinate copiilor și tinerilor refugiați ucraineni. Aceste ateliere au fost susținute de: Veronica Leca (educator muzeal al MMB), Ovidiu Toader (sculptor), Irina Cangeopol (artist vizual, specialist în educație culturală prin arte vizuale), Nataliia Statkevych (artist) și Mona-Silvia Timofte (educator cultural) și au valorificat tehnici variate precum modelajul în lut, pictura pe sticlă, pictura pe mătase (tehnica batik), colajul, asamblajul și desenul. Aceste ateliere au ajutat copiii și tinerii din Ucraina să lege noi relații de prietenie, să se familiarizeze cu orașul prin intermediul activităților susținute în muzee aflate în zone diferite ale Bucureștiului și să înceapă să învețe limba română prin contactul cu specialiștii din muzee, artiștii și educatori culturali români. 

Între 12 și 15 noiembrie 2022, sub coordonarea sculptorului Ovidiu Toader, cinci adolescenți din Ucraina au creat la Palatul Suțu monumentul „The House of Hearts”, în cadrul unui atelier intensiv în care au învățat să realizeze decupaje din lemn și plasă metalică, să folosească unelte diferite și să creeze asamblaje. „The House of Hearts” a fost unul dintre cele patru monumente construite de tineri refugiați în cadrul proiectului „Open Museums Open Hearts”, alături de „The Soul of the Mystical Nature” (Muzeul Național al Țăranului Român),  „A Slice of Dream” (Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi) și „Diary of the

Future, Dear Ukraine …” (Muzeul Național al Literaturii Române). 

În ultima etapă a proiectului, la Palatul Suțu, Irina Cangeopol, artist vizual, educator cultural și profesor de arte plastice, împreună cu Nataliia Statkevych, avocat și artist din Ucraina, au coordonat o echipă de adolescenți din Ucraina și România alături de care au realizat expoziția-manifest „Time in Between”. 

Deschisă publicului între 8 martie și 7 aprilie, expoziția a reunit nouă lucrări realizate prin tehnica colajului și a asamblajului cu obiecte modelate din lut și inserții de elemente contemporane. Inspirate de patrimoniul Muzeului Municipiului București și de călătoria în timp propusă publicului în expoziția permanentă  „Timpul orașului”, lucrările expuse au creat legături cu trecutul și cu imaginarul orașului București, oraș în care atât tinerii români, cât și cei ucraineni încearcă să își găsească locul. 

Proiectul s-a finalizat cu realizarea unui ghid de bune practici despre lucrul în muzee cu refugiați și/sau migranți, al cărui scop a fost de a împărtăși specialiștilor din muzee și profesioniștilor din sectorul cultural independent experiența echipei „Open Museums Open Hearts”, dar și gândurile și perspectiva adolescenților ucraineni refugiați implicați în proiect.

Descărcați „Ghid de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiați” –