Finisajul expoziției Ștefan Popescu și lansarea Repertoriului de pictură Pinacoteca București II

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe, alături de Asociația Prietenii Pinacotecii Municipiului București (APPB), în parteneriat cu Art Safari Bucharest, la o întâlnire specială care va avea loc vineri, 9 decembrie, ora 11.00, în incinta Palatului Pinacotecii (Dacia-România) de pe Strada Lipscani nr. 18-20. Evenimentul se va desfășura în spațiul expozițional dedicat pictorului Ștefan Popescu din #PalatulPinacotecii.
Împlinirea unui an de existență a Asociației Prietenii Pinacotecii București este momentul potrivit pentru expunerea mai multor idei, teme, realizări, planuri de acțiune viitoare.
Cu această ocazie, în preajma închiderii celei de-a zecea ediții a Art Safari, publicul va participa la finisajul expoziției dedicată lui Ștefan Popescu și prezentarea acestui pictor din perspectiva proiectului expozițional. Va urma lansarea volumului „Pinacoteca București. Repertoriu de pictură”, volumul II, care include prezentarea a 50 de pictori ce aparțin secolului XX, publicat cu sprijinul financiar al Art Safari. Muzeul Municipiului București continuă astfel publicarea colecției de pictură a Pinacotecii, oferind de această dată o perspectivă asupra primei jumătăți a secolului XX. Este un volum de colecție cu 50 de biografii de pictori români, pentru 50 de ani de pictură românească: 1900-1950, care merită un loc de cinste în bibliotecile iubitorilor de artă.
Deoarece în anul care a trecut de la înființarea asociației s-au făcut pași importanți – proiectul de consolidare, reabilitare și restaurare a Palatului Dacia-Romania este în curs de avizare în programul PNRR, în vreme ce Muzeul Gheorghe Tattarescu este deja validat pentru finanțare prin PNRR – vor fi oferite informații inedite despre marea Galerie de Artă care se pregătește a fi deschisă la Palatul Pinacotecii și despre stadiul demersurilor pentru demararea lucrărilor de consolidare și restaurare ale acestei clădiri de patrimoniu.
Grație parteneriatului public-privat cu Art Safari și urmare a activității de cercetare a specialiștilor din muzeu – care până la deschiderea marii galerii de artă și-au diversificat activitatea inclusiv prin recuperarea datelor despre artiști intrați pe nedrept într-un con de umbră – au putut fi prezentate până acum publicului, în cadrul programului Art Safari, expoziții precum: „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”, „Theodor Aman. Primul artist român modern” și „Ștefan Popescu, povestea călătoriilor”.
Vor lua cuvântul: Academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române – care, în calitate de președinte al APPB, va fi gazda acestei întâlniri; Arhitect Tomnița Michaela Florescu, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu; Dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă, Restaurare, Conservare, Muzeul Municipiului București; Dr. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.
Vor participa, de asemenea, Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct Istorie-Patrimoniu – Muzeul Municipiului București și Avocat Emanuel Cambosie, vicepreședinte și respectiv secretar general al Asociației.
Intrarea este liberă însă având în vedere regulile din incinta Art Safari, accesul va fi permis numai pe baza unei rezervări prin email, la adresa media.prieteniipinacotecii@gmail.com, până joi, 8 decembrie, ora 16.00, cu confirmare, în limita locurilor disponibile.