Festivalul Internațional „Duo Majura”, ediția a III-a
13-23 octombrie 2022
În perioada 13-23 octombrie 2022 se va desfășura cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional „Duo Majura”, organizat de Asociația „Majura Christ”, un eveniment de anvergură națională și internațională, care cuprinde recitaluri de muzică clasică și jazz destinate melomanilor, dar și publicului larg. Festivalul aduce în atenția audienței duo-uri pianistice (patru mâini și două piane) și vocale (lied), alcătuite atât din artiști consacrați la nivel internațional, cât și din copii și tineri aflați la început de drum.
Festivalul Internațional „Duo Majura”, ediția a III-a, este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, în cadrul sesiunii de finanțare „București afectiv – 2022”.
Timp de 11 zile, publicul bucureștean, dar și cel online din toată lumea va avea ocazia să admire în 13 recitaluri tineri muzicieni talentați alături de artiști emblematici. Evenimentele vor avea loc în clădiri istorice: Ateneul Român, Opera Națională București, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Nicolae Minovici (Muzeul Municipiului București), Biblioteca Metropolitană București, Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), dar și în școli, restaurante și cafenele din capitală.
Noutatea acestei ediții este dată de faptul că alături de artiști consacrați, pe scenele festivalului vor putea fi ascultați și tineri artiști, elevi și studenți, cu vârste cuprinse între 6 și 22 de ani, aflați la început de carieră muzicală. Inițiatoarele Festivalului Internațional „Duo Majura”, pianistele Steluța Radu și Viorica Rădoi, consideră că această ediție aduce – prin introducerea microrecitalurilor 2 + 22’ = 2022, în care vor cânta copii (elevi ai Școlii de Artă ArioDante și ai Școlii de Arte nr. 3), studenți ai secției canto și tineri absolvenți ai UNMB – un suflu nou plin de prospețime.
Steluța Radu, Președinte al Asociației „Majura Christ”, consideră că Ediția a III-a este ca un triptic al evoluției carierei de muzician. Ne vom întâlni cu cele trei ipostaze ale vieții de artist: pașii de început și primele apariții scenice, acumulările din anii studenției și apogeul carierei confirmat de recunoașterea internațională. Ne propunem să arătăm că duo-ul se poate aborda de la vârste fragede, iar cântatul împreună ne dezvoltă sufletul prin capacități ce îmbogățesc atât sfera emoțională, cât și atitudinile de viață: empatie, ascultare, dialog, colaborare, prietenie, eleganță, generozitate…
Primele zile ale festivalului vor fi dedicate recitalurilor 2 + 22’ = 2022 susținute în școli, muzee, biblioteci, cafenele, pe scena Universității Naționale de Muzică București sau în Foaierul Operei Naționale București, de către elevii Școlii de Artă ArioDante dar și studenți la secția canto a UNMB, aflați la prima participare într-un astfel de festival unic atât prin specificul său, cât și prin anvergură.
Tinerii artiști vor preda ștafeta artiștilor consacrați în recitalurile 2 pentru ∞. Jazz-ul va da startul în prima zi a săptămânii cu Jezebel, luni, 17 octombrie, la Clubul Țăranului Român – La Mama, urmat de recitalul de duo pianistic Alexandru Burcă & Cătălin Răducanu, în data de 18 octombrie, la UNMB.
Miercuri, 19 octombrie, are loc Gala „Suzana Szörenyi”. Recitalul care va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București și va aduce în atenția publicului două ansambluri de duo: unul de lied, format din George Vîrban (tenor) & Miriam Drașovean (pian), și altul pianistic (patru mâini și două piane), alcătuit din Johannes Gugg & Tereza Kalabova, laureați cu Premiul I la edițiile precedente ale Concursului Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” (2017, 2019).
În penultima zi a festivalului, pe 22 octombrie, publicul bucureștean se va putea bucura de prezența mezzosopranei Ruxandra Donose. Artista – una dintre cele mai cunoscute și apreciate mezzosoprane din generația sa – ne va încânta alături de pianistul Sergiu Tuhuțiu, la Ateneul Român, într-un recital extraordinar de lieduri, cuprinzând lucrări de referință din literatura muzicii germane, franceze și românești.
Festivalul Internațional „Duo Majura” se încheie tot la Ateneul Român, în data de 23 octombrie, cu regalul pianistic oferit de Florian Mitrea & Alexandra Văduva. Aceștia vor încânta publicul printr-un dialog desfășurat fie la patru mâini, fie între două claviaturi, la două piane. Recitalul conține opusuri provocatoare mai puțin cunoscute publicului, dar și pagini tulburătoare precum opusuri aparținând lui Rahmaninov sau Ravel.
Programul complet al Festivalului Internațional „Duo Majura”, care își propune să insereze armonios în peisajul cultural bucureștean un concept artistic mai puțin prezent pe scenele de concert, poate fi regăsit pe pagina website a festivalului https://festival.majura.ro/. Sunteți încurajați să participați fizic, dar și online la evenimente, fiind convinși că recitalurile vă vor emoționa și bucura în egală măsură.
Asociația „Majura Christ” este o organizație non-profit cu activitate cultural-artistică, civică și umanitară. Proiectele desfășurate de asociație se adresează publicului larg, scopul acestora fiind de a crea o punte de legătură între iubitorii de artă și cultură și marii muzicieni din țară și din străinătate, și își doresc să ofere, în același timp, oportunități tinerilor artiști muzicieni de a se afirma. Mai multe detalii despre activitățile asociației pe https://www.majura-christ.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.