Expoziție tematică „Cu creionul prin București(ul vechi)”

Din 12 ianuarie 2022

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU

„Cu creionul prin București(ul vechi)”


La Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2) va putea fi vizitată în perioada 12 ianuarie – 12 februarie 2022 expoziția de grafică intitulată „Cu creionul prin București(ul vechi)”, realizată printr-un parteneriat îcheiat între UNArte și Muzeul Municipiului București.

„Desenând cu creionul (cu markere, acuarele, creioane colorate etc.) prin București a fost o temă la care ne-a obligat pandemia (grupă mare, nu se puteau aduna toată în atelier, unele teme ne-au dus în diverse locuri, la muzee de pildă, sau pe stradă).

Există încă arhitectură frumoasă în București, cândva un oraș cu mulți oameni înstăriți și case vechi și frumoase, cu stil și decorație.
Încă ferestrele păstrează ancadramente (observați câte case/blocuri noi nu au ferestrele marcate prin decorație în volum, nici măcar pervaze nu au!), intrările în locuințe sunt deosebite, fierul forjat din grilaje și garduri este o operă de artă pe cale de dispariție.

Mai înțelegm încă nevoia de frumos a locuitorilor acelui București? Sau ne mulțumim cu confortul modern și absența decorației? Sunt subiecte de reflecție.
Tot Bucureștiul acesta frumos e pe cale de dispariție. Merită să îl reținem în desen.

Ceea ce, cuminți, studenții anului 3 Grafică, grupa Atelier 6, au făcut. Desenând într-adevăr pe stradă, văzând orașul așa cum în alergătura diurnă nici nu îl mai vedeau. O parte din desene au fost transpuse de ei în gravură (acvaforte, acvatinta).

Au desenat singuri, dar mai ades în grup, împrietenindu-se cu orașul dar și între ei, realizând amintiri frumoase pentru mai târziu.”

Conf. univ. Stela Lie, curator