Expoziție postumă de pictură – „Ecaterina Vrana: UnSeen”

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la deschiderea expoziției „Ecaterina Vrana: UnSeen”, eveniment care va avea loc vineri, 9 iulie 2021, ora 19.00, la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr 1).

Este prima expoziție postumă realizată într-un muzeu din România și reprezintă un proiect al Secțiilor de Artă și Antropologie din cadrul Muzeului Municipiului București care reunește lucrări semnate de Ecaterina Vrana din colecții private, precum și din colecția MARe/ Muzeul de Artă Recentă.

Cu studii finalizate la Academia de Arte din București, în clasa Profesorului Sorin Ilfoveanu, Ecaterina Vrana a debutat expozițional la Universitatea din Freiburg în 1993. A continuat cu numeroase expoziții personale și de grup și va fi recunoscută în spațiul european și nord-american, fiind prima artistă de origine română care a expus la marele târg de artă contemporană The Armory Show, New York (2016).

„Expoziția Ecaterina Vrana: UnSeen propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creației artistei și identifică un arc peste timp în ceea ce privește o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinerețe, fie în schița ultimei lucrări realizate de artistă.

Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Universul artistei este remarcabil printr-un adevărat alfabet vizual propriu, dar și prin emoția puternică pe care o revarsă compozițiile sale simbolice redate într-un stil postmodernist. Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar și prin stilul aparent de inocență plastică/ „faux naïve”.

Neoexpresionistă prin atitudine, arta Ecaterinei Vrana emană misticism, hipnotism, dar și jovialitate. Privitorul atent descoperă o întreagă dimensiune semiotică, aflată atemporal într-o nebuloasă a propriului univers artistic. Lacrimile nu se varsă în zadar la Ecaterina Vrana. Lacrimile se metamorfozează în picături migdalate de culoare și pornesc spre circuitul lor transformativ. Un traseu demarcat de cercuri concentrice, chiar elicoidale, ce înglobează ciclicitatea și reversibilitatea vieții. Din tristețe se naște fericire, iar artista deține formulele (al)chimice pentru a dobândi tinerețea veșnică, așa cum rămâne scris în jurnalele consemnate cu acribie în adolescență: Din acest moment am decis să-mi pictez nemurirea. Ecaterina Vrana și-a îndeplinit menirea, acum ne rămâne nouă, marelui public, să-i onorăm creația și să-i asigurăm rolul cuvenit în Templul Artelor”, a declarat Felicia Raetzky, muzeograf și curator al expoziției.

Vernisajul va avea loc în aer liber, iar numărul de locuri este limitat. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 14 noiembrie 2021.