EXPOZIȚIA MUZEUL ANASTASE SIMU ȘI PINACOTECA BUCUREȘTI

VA URMA DIN IUNIE 2020

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU

EXPOZIȚIA MUZEUL ANASTASE SIMU ȘI PINACOTECA BUCUREȘTI

Expoziția se va deschide la Palatul Suțu, în luna iunie 2020.

Muzeul Municipiului București păstrează în arhiva Pinacotecii o bogată corespondență provenind din Colecția Anastase Simu. Într-un demers de recuperare a informațiilor legate de istoricul acestei colecții reprezentative pentru fenomenul colecționismului în prima parte a secolului al XX-lea, ne-am propus organizarea unei expoziții care să prezinte atât opere de artă în original, cât și documente, fotografii și alte materiale de arhivă.

Muzeul Simu a funcționat ca instituție privată în clădirea în formă de templu din Str. Mercur din 1910 până în anul 1927, când a fost donat statului. Muzeul Simu a deținut lucrări de pictură, sculptură, grafică și arte decorative, care erau prezentate în cadrul a cinci secțiuni.

La 21 mai 1937 a fost inaugurată o nouă secție a muzeului în fosta locuință a proprietarilor, care a primit titulatura Casa-Simu-Muzeu, în conformitate cu testamentul colecționarului, reprodus de Marius Bunescu (multă vreme director al muzeului), în Actele Fundației Anastase Simu: Pentru început au fost expuse la simeza noului locaș de artă cu care se îmbogățea Capitala, numai opere de artă din școala română și franceză a secolului al XIX-lea. Muzeul Simu a reprezentat o conexiune importantă a mediului artistic și academic românesc cu lumea occidentală.

Mai mult decât atât, Muzeul Anastase Simu și Pinacoteca Municipală au avut o viață comună pentru o vreme: după ce a fost găzduită în Casa Amiral Vasile Urseanu, colecția Pinacotecii s-a mutat în Casa-Simu-Muzeu. Deși inițial cele două instituții au avut titulaturi separate, la sfârșitul anilor 1960 cele două colecții s-au contopit devenind „Muzeul de artă al Municipiului București Anastase Simu”.

În prezent, o parte importantă a colecției Simu este prezentată la Muzeul Colecțiilor de Artă, iar Pinacoteca Municipiului București păstrează, de asemenea, câteva lucrări reprezentative.

Astfel, Secția Artă a Muzeului Municipiului București dorește să continue demersurile de recuperare a informațiilor referitoare la Colecția Simu și să expună la Palatul Suțu câteva dintre lucrările deținute provenind din Muzeul Simu. În anul 2019, Muzeul Municipiului București a fost partener, alături de Muzeul Național de Artă al României și Arhivele Naționale, în cadrul proiectului intitulat Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă, colaborare ce va continua și pentru realizarea acestei expoziții.

Vizitatorii vor descoperi istoria unui muzeu demolat de regimul comunist și povestea capodoperelor ce se aflau în acesta. În plus, pe durata expoziției vom organiza o serie de conferințe în care vor fi prezentate materiale din arhiva Simu a Pinacotecii București.

Angelica Iacob, șef Secție Artă

Ana Maria Măciucă, muzeograf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *