EXPOZIȚIA MUZEUL SIMU ȘI PINACOTECA BUCUREȘTI

VA URMA DIN 29 IULIE 2020

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU

EXPOZIȚIA MUZEUL SIMU ȘI PINACOTECA BUCUREȘTI

Expoziția se va deschide la Palatul Suțu, în perioada 29 iulie – 27 septembrie 2020.

Expoziția prezintă un muzeu dispărut, duce mai departe povestea familiei Simu și oferă o imagine asupra colecționismului în prima parte a secolului al XX-lea. Muzeul Municipiului București păstrează atât obiecte de patrimoniu, cât și o valoroasă arhivă de la Muzeul Anastase Simu. Multe dintre operele de artă și documentele prezentate se află în patrimoniul Pinacotecii București (Secția Artă). Restul pieselor expuse provin de la alte departamente ale Muzeului Municipiului București: Secția Antropologie Urbană, Secția Istorie, Biroul Patrimoniu și Evidență Centralizată și Serviciul Documentare, Bibliotecă, Arhivă.

Muzeul Simu a funcționat ca instituție privată în clădirea în formă de templu din Str. Mercur din 1910 până în anul 1927, când a fost donat statului. Muzeul Simu a deținut lucrări de pictură, sculptură, grafică și arte decorative, care erau prezentate în cadrul a cinci secțiuni.

La 21 mai 1937 a fost inaugurată o nouă secție a muzeului în fosta locuință a proprietarilor, care a primit titulatura Casa-Simu-Muzeu, în conformitate cu testamentul colecționarului, reprodus de Marius Bunescu (multă vreme director al muzeului), în Actele Fundației Anastase Simu: Pentru început au fost expuse la simeza noului locaș de artă cu care se îmbogățea Capitala, numai opere de artă din școala română și franceză a secolului al XIX-lea. Muzeul Simu a reprezentat o conexiune importantă a mediului artistic și academic românesc cu lumea occidentală.

Mai mult decât atât, Muzeul Simu și Pinacoteca Bucureștiului au avut o viață comună pentru o vreme: după ce a fost găzduită în Casa Amiral Vasile Urseanu, colecția Pinacotecii s-a mutat în Casa-Simu-Muzeu în octombrie 1949. Deși inițial cele două instituții au avut titulaturi separate, în 1969 cele două colecții au devenit „Muzeul de artă al Municipiului București Anastase Simu”.

Începând din anul 1948, opere importante din Muzeul Simu au fost transferate către diverse instituții, în funcție de tipul obiectelor și domeniul de activitate al instituțiilor respective. Majoritatea lucrărilor se află în prezent la Muzeul Național de Artă al României (Galeria de Artă Europeană, Galeria Națională și Muzeul Colecțiilor de Artă). Se adaugă piese aflate în mai multe departamente ale Muzeului Municipiului București – Pinacoteca Bucureștiului păstrează, de exemplu, câteva lucrări reprezentative. O serie de replici după capodopere au fost transferate către Institutul de Arhitectură, aflându-se astăzi în expunerea organizată de Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

Astfel, Muzeul Municipiului București dorește să continue demersurile de recuperare a informațiilor referitoare la Muzeul Simu. În anul 2019, Muzeul Municipiului București a fost partener, alături de Muzeul Național de Artă al României și Arhivele Naționale, în cadrul proiectului intitulat Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă, proiect finanțat din Timbrul Arhitecturii.

Vizitatorii vor descoperi istoria unui muzeu demolat de regimul comunist și povestea capodoperelor ce se aflau în acesta.

Angelica Iacob, șef Secție Artă

Ana Maria Măciucă, muzeograf

Sari la conținut