Expoziția tematică „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX”, la Casa Filipescu-Cesianu

Din 27 august 2024

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA CASA FILIPESCU-CESIANU

„Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX”

Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” își propune să reconstituie un fragment de cotidian, acela al ritualului servirii mesei, consumat de elita bucureșteană sub însemnul unor profunde transformări culturale, între eticheta strictă antebelică și atitudinile sociale mai relaxate cultivate în interbelic. Parcursul expozițional este organizat în cercuri concentrice și urmând dinamica mediu exterior-mediu interior (antebelic)/ mediu interior-mediu exterior (interbelic).

Primul cerc corespunde unei reconstituiri cu valențe scenografice. Masa amenajată pentru supeu, pregătită conform rigorilor ultimilor ani ai Belle Époque, este gata să-și primească invitații (vizitatorii). Acest cadru valorifică patrimoniul Muzeului Municipiului București, prin obiectele expuse (ex. servicii de masă, seturi de pahare, sfeșnice, fructiere) și complimentează panopliile dedicate artelor focului din Muzeul Vârstelor. Vizitatorii vor avea ocazia să admire exemplare care au aparținut familiei regale a României sau au decorat atmosfera unor reunini fastuoase ale înaltei societăți bucureștene: baluri și serate în scop caritabil, banchete oferite în onoarea unor personalități, „agape intime”.
La 1900 când începe povestea expoziției noastre, rafinamentul gastronomic de tip occidental precum și modelele de sociabilitate specifice acestui spectacol culinar erau asimilate de elita autohtonă, și nu numai, evoluând spre formule și aspirații locale. Cu ajutorul personalului, a manualelor de etichetă și cărților de bucate, doamna casei proiecta întruniri strălucite, excelând în organizarea și ritualizarea acestui act cultural. Ambianța în care invitații evoluau trebuia să reflecte calitățile gazdelor, portretizându-i drept oameni ai gustului desăvârșit.
Al doilea cerc este dedicat „gurmanderiei sociale” cultivată de Bucureștiul interbelic, un „duh al ospeției” concentrat pe simezele mansardei muzeului într-o selecție de fotografii reprezentând atmosfera unor localuri celebre în epocă, precum teresa Oteteleșeanu, restaurantul Hanului lui Manuc, restaurantul grădinii Cișmigiu, restaurantul Hotelului Imperial, terasa Cercului Militar sau Cafe de Paris ș.a. Acestea sunt completate de fotografii ce ilustrează atmosfera intimă a meselor în familie, precum și momentele de relaxare prilejuite de picnicurile din pădurile din apropierea orașului. Fotografiile expuse prezintă vizitatorilor o lume a fastului și eleganței, precum și bucuria de a fi împreună în jurul mesei, ca expresie a sociabilității înaltei societăți bucureștene. Fiecare loc emblematic al Bucureștilor de altădată va fi narat suplimentar într-un colaj video care va rula pe un display led integrat expunerii. Pentru o experiență sinestezică, fundalul sonor va reproduce fragmente din repertoriul muzical al perioadei și sunete specifice situațiilor sociale surprinse în fotografiile de pe simeze.

Al treilea cerc al expunerii este reprezentat de educația muzeală. În cadrul celor două ateliere tematice, participanții vor descoperi stilurile istorice de servire a mesei, tipologii de servicii de masă, precum și regulile care însoțeau fiecare moment al servirii mesei, în funcție de amploarea sau caracterul evenimentului. De asemenea, scenarii de jocuri de rol vor fi utilizate pentru a transmite comportamentul adecvat sau cunoștinte despre aranjarea locurilor la masă, îndatoririle gazdei și ale oaspeților.

Echipa curatorială: Alexandra Rusu, Andreea Mâniceanu, Lorena Caldeș – Secția Antropologie urbană, Muzeul Municipiului București