Exponatul Lunii

Jachetă de damă din mătase ripsată

O piesă deosebită din colecția Muzeului Municipiului București este o jachetă datată circa 1916, care a fost confecţionată din mătase ripsată, cu poale la nivelul taliei, în faţă şi mai lungi, la spate. Croiala pe forma taliei, cu marginile curbe, guler cu revere aplicate, care se continuă pe partea superioară a piepţilor, cu aplicaţie de şnur din mătase în culori pământii. Câte şase bumbi aplicaţi pe fiecare rever, iar la partea inferioară, alţi patru bumbi negri, aplicaţi pe suportul textil brodat în motiv floral. Mânecile lungi au manşete cu şnururi aplicate în motiv liniar. Are căptușeală din saten. Spatele are talia marcată de aplicaţia a şase bumbi, câte trei, în oglindă şi poale în evantai.
Atelier european. Material/tehnică: mătase ripsată, şnur de mătase/ tehnici mixte. Dimensiuni: umeri – 42 cm. Lungime – 62 cm.
Viziunea asupra femeii este exprimată, cât se poate de elocvent, de Charles Baudelaire: „Femeia are întru totul dreptul, şi îndeplineşte chiar un soi de datorie, de a se strădui să pară magică şi supranaturală; trebuie să uimească, să farmece; idol fiind, trebuie să se acopere cu aur pentru a i se pune cununi de laur. Trebuie prin urmare să folosească toate artificiile pe care le oferă artele pentru a se ridica deasupra naturii spre a subjuga mai bine inimile şi a uimi mai mult spiritele”.