Exponatul Lunii

Femeie tânără cu salbăGheorghe Tattarescu

,,Femeie tânără cu salbă” este o lucrare executată de Gheorghe Tattarescu (1820 – 1894) la scurt timp după terminarea studiilor în Italia, la Academia San Luca din Roma (1845 – 1851), unde copiile după marii maeștri și îndrumarea profesorilor Natale Carta, Giovanni Silvagni şi Pietro Gagliardi i-au influențat fundamental artistului stilul și opera.

Cu realizări remarcabile, Tattarescu s-a dedicat portretisticii ca modalitate predilectă a studiului pe viu, a analizei atente a raportului dintre model și transpunerea sa în pictural. Cu treceri fine între lumină și umbră și o cromatică de un sobru rafinament, fin observator al psihologiei umane, pictorul surprinde în culoare subiectul feminin într-o postură atentă, mândră, privind în față.

În această frumoasă lucrare, artistul înfățișează portretul unei femei tinere, delicate, dar fără să exagereze sau să idealizeze trăsăturile. Forma urmărită cu seriozitate, simţul valorilor juste, coloritul cumpătat și nobil sunt caracteristice aproape tuturor lucrărilor sale.

Părul negru, coafat cu o împletitură în jurul capului, se află în contrast cu salba și cerceii din monede de aur și împreună evidențiază portretul tinerei cu fața ovală, nas drept și sprâncene negre. Modelând carnația și veșmântul vaporos ce acoperă bustul în tonuri calde, cu inserții aurii, maestrul ilustrează grația printr-o prezență feminină agreabilă, dar cu un soi de senzualitate rece, contrabalansată timid de roșul diluat al brățărilor și al poalelor fustei. Tânăra femeie, reprezentată în peisaj, pare oprită dintr-o plimbare, și așezată alături de un zid de piatră, cu câteva spice de grâu risipite alături. Decorul natural și-a extins ponderea vizuală în această compoziție, ajungând să ocupe în întregime elementul de fundal. Astfel, în spate, se află un arbore bătrân pe lângă care se desfășoară un peisaj montan în perspectivă adâncă, pe mai multe planuri.

Explicatie foto: Femeie tânără cu salbătehnica ulei pe pânză, semnată și datată în stânga jos, cu brun: Tattarescu 1853

Rodica Ion, muzeograf